Până la anunţarea numelui laureatului, pe 10 octombrie, Comitetul Nobel va examina cele 278 de candidaturi, a anunţat secretarul general al Comitetului, Geir Lundestad.
Aşa cum se procedează de mai bine de jumătate de secol, lista candidaţilor pentru mult râvnitul premiu nu este făcută publică, dar reprezentanţii Nobel au anunţat totuşi că din cei 278 de pretendenţi, 48 sunt organizaţii.
Printre candidaţii la Nobelul de anul acesta s-ar afla şi preşedintele rus, care a fost propus, în octombrie anul trecut, de mai multe personalităţi ale ţării sale, pentru rolul pe care acesta l-a jucat în criza din Siria.
Fost agent KGB, Putin a permis evitarea unor atacuri americane asupra Siriei, ca represalii la un atac cu armament chimic împotriva populaţiei siriene, sugerând plasarea sub control internaţional a arsenalului chimic deţinut de către regimul preşedintelui Bashar al-Assad.
În prezent, preşedintele rus este cel de care se spune că depinde izbucnirea unui război în Ucraina, în condiţiile în care liderul prorus de la Kiev, Victor Ianukovici a fost îndepărtat de la putere de Parlament, iar Rusia este considerată de către Occident responsabilă de tensiunile din zonă.
În cursul acestei zile, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, şi cancelarul german Angela Merkel au discutat,”scenarii” vizând o „normalizare” a situaţiei din Ucraina.
Cei doi lideri au purtat discuţii pe marginea unor „scenarii de cooperare internaţională în vederea unei normalizări politice a situaţiei din Ucraina”, iar, potrivit oficialilor ruşi, întrevederea a avut loc la iniţiativa Angelei Merkel.