La Ouagadougou, în Burkina Faso, Ismael Sawadogo nu a putut găsi steaguri rusești la magazin, așa că i-a cerut unui croitor să coase trei: unul pentru a-l flutura pe motocicleta, unul pentru a-l purta ca pe un poncho și unul în formă de beretă, s-l pună pe cap.
„Îl iubesc pe Putin, Putin, Putin!” spune el, dezbrăcându-și cămașa rochie în mijlocul magazinului de pe marginea drumului, pentru a-și pune deasupra dungile personalizate albe, albastre și roșii. El a plătit 5.000 de franci CFA din Africa de Vest, aproximativ 8 dolari, aproape un sfert din câștigurile sale lunare. „Sunt pregătit pentru miting”, a spus el zâmbind.
Sawadogo, un vânzător de jucării pentru copii în vârstă de 30 de ani, a declarat că a devenit un fan al lui Vladimir Putin anul trecut, după ce a vizionat videoclipuri despre comandouri rusești pe Facebook. Interesul a crescut până la pasiune când extremiștii i-au invadat satul copilăriei și au incendiat școala primară unde preda fratele său.
Mesajele care i-au inundat rețelele de socializare au dat vina pe Franța și Occidentul pentru că au alimentat vărsarea de sânge, în timp ce l-au considerat pe Putin drept un erou gata să ajute. „Mulțumesc, Putin”, se vedea pe ecranul său o postare. „Tu ești Iisusul timpurilor moderne.”
Conținutul pro-rus a crescut aici în ultimele luni, potrivit grupurilor care urmăresc dezinformarea în Africa, deoarece Putin își propune să extindă influența globală a țării sale și să contracareze daunele reputației din timpul războiului din Ucraina. Cercetătorii au identificat și raportat zeci de conturi din Burkina Faso și din țările vecine care generează postări coordonate de mediile de discuție ale guvernului rus: NATO este agresorul, Moscova se află într-o misiune umanitară în Ucraina.
Creșterea propagandei online rusești marchează o extindere a campaniilor de influență ale Kremlinului în regiune, potrivit a patru oficiali occidentali, care au vorbit sub condiția anonimatului. Entități legate de Evgheni Prigojin, un oligarh apropiat lui Putin, au finanțat site-uri de știri false și reclame online în mai multe țări din Africa de Vest, au declarat doi dintre oficiali, care au analizat informațiile. Un oficial din Burkina Faso a văzut puține discuții prietenoase despre Moscova până în toamna trecută: „Acum sunt peste tot”. Un alt oficial din Mali a descris creșterea drept „industrială”.
Prigojin și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu au răspuns solicitărilor de comentarii.
Code for Africa, un consorțiu de investigații care urmărește dezinformarea în 21 de țări, a cartografiat o rețea de 175 de pagini de Facebook, doar în ultimul an, care furnizează narațiuni similare pro-ruse și anti-occidentale către publicul din regiune. Mai multe pagini din lista de urmărire a grupului au zeci de mii de urmăritori. Și unul este frecvent deschis pe telefonul lui Sawadogo.
Cu o zi înainte de a-și ridica comanda specială, Sawadogo a derulat postările cu un reporter de la Washington Post în casa lui de la periferia capitalei burkinabeze, Ouagadougou. Erau portrete măgulitoare ale lui Putin, imagini photoshopate ale președintelui Biden și ale liderului ucrainean Volodimir Zelenski în ipostaze înjositoare, o lovitură extinsă a Franței și o mulțime de declarații cu majuscule: „Armata Ucrainei a fost învinsă.”, „ACSTA ESTE PLANUL ASCUNS ÎN SPATELE Occidentului ȘI NATO… AU UN SINGUR SCOP, DEZUMANIZAREA OMULUI…”
Bărbatul a pornit televizorul la postul de știri France 24. Ecranul arăta imagini cu orașe ucrainene bombardate.
„Zelenski a provocat toate acestea”, a spus el. „Este vina lui Zelenski dacă oamenii mor, nu a lui Putin”.
Dezinformarea a apărut însă aici cu mult înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. În ianuarie, Facebook a eliminat trei pagini care vizau „mai multe națiuni africane” despre care spunea că sunt legate de Agenția de Cercetare pe Internet din Sankt Petersburg, un grup legat de Kremlin, vizat de sancțiunile SUA pentru rolul său în interferarea cu alegerile din 2016 .
Rețelele pro-ruse de astăzi vizează în special națiunile din Africa de Vest și Centrală care se confruntă cu conflicte, potrivit Code for Africa. Printre acestea se numără Burkina Faso și Mali, care se confruntă ambele cu insurgențe în creștere rapidă și au îndurat trei lovituri de stat combinate, din 2020. De asemenea, ele găzduiesc rezerve mari de aur și alte minerale prețioase pe care analiștii spun că le râvește Moscova.
„Rusia are dreptate să invadeze Ucraina”, a apăsat ușor Sawadogo. „Ucraina ar fi trebuit să-și respecte vecinul”.
„Trebuie să ne convingem guvernul să lucreze cu Putin”, a mai spus Sawadogo. „Rusia este suficient de puternică pentru a ajuta.” Așa că nu a stat pe gânduri când a auzit că e un miting.
Un activist local pe Facebook a răspândit vestea: miting împotriva Franței. Miting pentru „parteneriatul rusesc”. 27 martie. Piața Revoluției.
Astfel de mitinguri au avut loc și în Mali, în în Republica Centrafricană, unde armata rusă e așteptată pentru a face ordine și a trimite acasă militarii francezi.
Traducere și Adaptare după Washington Post
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia