„Rusia a dat Ucrainei și teritoriile sale istorice, dar voluntar, pentru a crea un spațiu cultural, umanitar, istoric unic, comun. Iar alte teritorii au fost rupte cu forța din Ungaria, România și Polonia. Acestea sunt situații complet diferite! Noi de bunăvoie, pentru a fi împreună, am dăruit teritoriile istorice împreună cu populația!.. Adevărat, nimeni nu a cerut populației… Și acolo (nr. Ungaria, România, Polonia) au fost smulși cu forța în urma războiului. Cineva ar trebui să se gândească la asta, inclusiv în Ucraina!”, a declarat Vladimir Putin, potrivit Kommersant.

Diplomația română a transmis, la scurt timp, că „respinge aserțiunile exprimate de Președintele Federației Ruse în discursul susținut cu ocazia Zilei Unității Naționale, care induc în mod fals ideea că România ar avea pretenții teritoriale față de Ucraina”.

Ministerul român reamintește poziția României că războiul „reprezintă o încălcare gravă și brutală a principiilor de drept internațional, inclusiv a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei”, iar România sprijină independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internațional.

De altfel, reacție continuă o serie de poziții a diplomației române care a respins retorica Moscovei care implică România în discuțiile despre împărțirea teritoriului ucrainean și a insistat că Bucureștiul susține integritatea teritorială a Ucrainei.

 
 

Urmărește-ne pe Google News