„Preşedintele rus Vladimir Vladimirovici Putin a sosit în Republica Cecenă. Este planificat un program bogat în cadrul acestei vizite”, a declarat Ramzan Kadîrov pe Telegram.

Televiziunea rusă de stat a difuzat imagini de la sosirea lui Putin, care a coborât dintr-un elicopter şi a fost întâmpinat pe pistă de Ramzan Kadîrov însuşi şi de cei mai apropiaţi colaboratori ai săi, potrivit News.ro.

„Oamenii vor fi fericiţi. Vor fi bucuroși că preşedintele a venit în republică. Pentru noi, este stimulant, ne dă un plus de energie. Este o mare binecuvântare”, le-a declarat Ramzan Kadîrov jurnaliştilor.

Potrivit liderului cecen, Putin şi-a început vizita mergând la mormântul tatălui şi predecesorului său la conducerea Ceceniei, Ahmat Kadîrov, ucis într-un atac al rebelilor islamişti în 2004.

A mers mai întâi la Beslan

Vizita lui Putin în Cecenia urmează unei vizite pe care a făcut-o anterior, marţi, la Beslan, în Osetia de Nord, o altă republică rusă din Caucaz. Acolo, liderul de la Kremlin a adus un omagiu victimelor luării sângeroase de ostatici la o şcoală de către un comando islamist cecen în 2004.

Cecenia a trecut prin două războaie sângeroase în anii 1990 şi 2000, când forţele federale ruse au luptat împotriva unei rebeliuni separatiste ce treptat a devenit islamistă, s-a răspândit în regiune şi, în 2015, a jurat credinţă organizaţiei jihadiste Stat Islamic.

Această republică rusă este condusă din 2007 de Ramzan Kadîrov, ale cărui forţe sunt acuzate în mod regulat de multiple încălcări ale drepturilor omului în acest teritoriu.

Vizita lui Putin intervine în contextul în care forţele ucrainene au lansat, la 6 august, o ofensivă-surpriză asupra regiunii Kursk de la frontiera rusă, cucerind zeci de localităţi.

Forţele cecene au fost desfăşurate în regiunea Kursk pentru a contracara acest atac ucrainean.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

FOTO: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News