O imagine șocantă publicată miercuri de Evgheni Prigojin, șeful organizației paramilitare Wagner, a devenit virală pe rețelele sociale din Rusia și din restul lumii. Imaginea nu dezvăluie doar problemele de pe front, ci și problemele din culise.
În fotografie, zeci de mercenari ruși morți zac îngrămădiți pe solul înghețat din Ucraina, unii pe jumătate dezbrăcați, alții înveliți cu o prelată – o imagine sumbră a eșecului efortului de război al Rusiei, dezvăluită într-un moment în care Vladimir Putin rostea discursuri patriotice.
Soldații Wagner au murit, potrivit explicațiilor lui Prigojin, „din cauza lipsei de obuze”. Iar cei care „nu au rezolvat problema furnizării de muniție” wagneriților – adică ministrul apărării, Serghei Șoigu, și șeful Statului-Major General, Valeri Gherasimov – sunt de vină pentru moartea lor.
În discursul de marți despre starea națiunii, Putin a evitat să menționeze înfrângerile Rusiei pe câmpul de luptă și numărul mare de victime, încercând, în schimb, să transmită, rușilor și întregii lumi, imaginea unei țări unite care lucrează pentru a zdrobi un inamic comun.
Dar chiar în timp ce Putin vorbea, atacurile personale feroce declanșate public de Prigojin împotriva cuplului Șoigu-Gherasimov expuneau ceea ce președintele rus refuza să admită: efortul său de război nu și-a atins scopurile, iar actori-cheie ai invaziei s-au întors unul împotriva celuilalt, scrie Washington Post.
Facțiunile invaziei ruse din Ucraina
Prigojin, care a câștigat miliarde de dolari din contracte guvernamentale de catering, a intrat și a ieșit din grațiile lui Putin și ale cercului său apropiat în ultimii ani.
Dar, după ce a transformat Wagner într-o armată privată, el a profitat de șansa oferită de războiul din Ucraina pentru a-și construi o poziție de actor puternic la nivel național. Principala sa armă: oamenii trimiși în luptă – Wagner a mobilizat cel puțin 50.000 de luptători pe front, după ce armata regulată a suferit pierderi uriașe.
Este evident faptul că Prigojin și-a câștigat o oarecare imunitate.
În timp ce rușii obișnuiți care critică armata riscă să fie aruncați în închisoare, lui Prigojin i s-a permis să îi atace pe Șoigu, Gherasimov și alți comandanți militari, aparent fără repercusiuni, probabil pentru că este protejat de Putin, care ar putea să vadă un beneficiu în această ceartă – ca o asigurare împotriva oricărei facțiuni care se întoarce împotriva sa, scrie Washington Post.
Observatorii de la Kremlin au remarcat de mult timp decizia lui Putin de a împărți câmpul de luptă în fiefuri controlate de Ministerul Apărării, de luptătorii Wagner ai lui Prigojin și de forțele paramilitare loiale liderului cecen Ramzan Kadîrov.
Problema lui Prigojin este că forța sa paramilitară nu poate să acționeze independent.
Într-o înregistrare publicată luni de serviciul său de știri, șeful Wagner s-a plâns că generalii ruși nu îi satisfac cererile de muniție.
„Toți arată cu degetul în sus și spun: «Știi că ai o relație complicată acolo sus, așa că trebuie să te duci să-ți ceri scuze și să te supui, apoi luptătorii tăi vor primi muniția»”, a spus Prigojin, cu o referire la Șoigu și Gherasimov.
Prigojin i-a atacat pe oficialii militari, despre care a spus că au mâncat din „farfurii de aur” și și-au trimis copiii și nepoții în vacanțe în Dubai, în timp ce soldații mureau în război. A fost o referire aparentă la fiica lui Șoigu, care a fost văzută recent în vacanță în Emiratele Arabe Unite.
Ministerul rus al apărării, care în mod normal ignoră orice critică publică, a oferit un răspuns ferm, calificând declarațiile „exaltate” ale lui Prigojin drept false.
Ministerul a declarat că comandamentul său „acordă o atenție specială, constantă și prioritară” pentru a oferi „tot ceea ce este necesar voluntarilor”, cuvântul folosit de oficialii ruși pentru mercenarii Wagner.
„Încercările de a diviza mecanismul strâns de interacțiune și sprijin între diviziile grupării ruse sunt contraproductive și joacă doar în avantajul inamicului”, a adăugat Ministerul Apărării.
Prigojin a declarat în cele din urmă joi că transporturile de muniție pentru compania de mercenari sunt pe drum, scrie publicația indepedentă rusă Meduza.
„Cel mai probabil, trenul a plecat din gară. Deocamdată, este doar pe hârtie, dar ni s-a spus că documentele-cheie au fost semnate”, a declarat șeful Wagner, mulțumind tuturor celor care „au aplicat ultimul pic [de presiune] pentru ca ei să înceapă să ne dea muniție”.
Fisuri în sânul puterii ruse
Dincolo de dușmănia dintre Prigojin și liderii armatei regulate, este posibil ca alte fisuri să apară în guvernul rus. Alexander Baunov, analist politic la Carnegie Endowment, un think-tank american, a remarcat că, în prezent, Putin pare să arate mai puțină considerație față de Ministerul de Externe.
„Discursul lui Putin a conținut laude pentru aproape toată lumea: militari, public, guvern și Duma, întreprinderi private, medici și profesori”, a scris Baunov pe Twitter. „Toată lumea, cu excepția diplomaților”, a observat el, potrivit Washington Post.
În discursul său, Putin i-a criticat dur și pe oamenii de afaceri ruși, în special pe oligarhii loviți puternic de sancțiuni, spunând că și aceștia vor fi considerați „cetățeni de mâna a doua” în Occident.
„Credeți-mă, niciunul dintre cetățenii obișnuiți ai țării nu i-a compătimit pe cei care și-au pierdut capitalul în băncile străine, nu i-a compătimit pe cei care și-au pierdut iahturile, palatele din străinătate și așa mai departe”, a spus Putin.
Cu toate acestea, indiferent de diviziunile care pot apărea în altă parte, ele nu se apropie de duritatea atacurilor lui Prigojin împotriva armatei.
În ultimele zile, el a dat publicității o înregistrare furioasă în care a spus că soldații Wagner mor pentru că niște „oameni ciudați” iau decizii în acest sens. Luptele interne acerbe au continuat miercuri, în dimineața de după discursul lui Putin.
„Am postat această fotografie a unuia dintre punctele în care adunăm morții, iar toți acești băieți au murit ieri”, a spus Prigojin, într-un interviu cu un popular blogger militar, Vladlen Tatarski. Șeful Wagner a spus că problema lipsei de muniție este cauza principală.
„Ar fi trebuit să fie de cinci ori mai puțini morți. Cine este de vină că au murit? Cei care ar fi trebuit să rezolve problema aprovizionării sunt de vină. Semnătura trebuie să vină fie de la Gherasimov, fie de la Șoigu, dar niciunul nu vrea să ia o decizie”, a spus el.
Un conflict așteptat
Conflictul dintre Prigojin și conducerea militară a Rusiei se pregătea de câteva săptămâni, deoarece mercenarii par să fi obținut unele câștiguri teritoriale în Ucraina, după numeroase eșecuri ale armatei regulate, scrie Washington Post.
Luna trecută, Șoigu l-a retrogradat pe generalul Serghei Surovikin, comandantul operațional al războiului, un personaj lăudat în mod repetat de Prigojin.
În acest timp, șeful Wagner s-a angajat într-o serie de cascadorii mediatice, zburând într-un avion de luptă și provocându-l public pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski la o luptă directă.
Câștigurile minime ale Wagner, inclusiv capturarea orașului Soledar, au avut însă un cost uriaș. Organizația paramilitară a condus timp de luni de zile un asalt menit să captureze orașul Bahmut, pe care oficialii ucraineni l-au numit punctul „cel mai sângeros” de pe linia frontului.
Wagner a trimis în luptă oameni slab echipați, pentru a copleși și epuiza inamicul, ceea ce a dus la pierderi uluitoare în rândul deținuților deveniți mercenari. Statele Unite au estimat recent că aproximativ 30.000 de membri ai grupului au fost răniți sau uciși.
Wagner continuă să sufere pierderi masive acolo și este posibil ca Prigojin să nu mai poată suplimenta rândurile organizației.
La jumătatea lunii februarie, spre exemplu, el a recunoscut că nu mai este capabil să recruteze deținuți, care reprezentau la un moment dat aproximativ 80% dintre cei 50.000 de soldați mercenari din Ucraina, potrivit evaluărilor americane.
„Războiul generează monștri”
Analiștii au declarat că izbucnirea publică a lui Prigojin din această săptămână a arătat slăbiciune și totodată recunoașterea faptului că și-a pierdut poziția.
„Această înregistrare este un act de disperare”, a declarat pentru Washington Post Tatiana Stanovaia, o expertă în politica rusă, cercetătoare la Carnegie Endowment for International Peace.
„Este mai degrabă o încercare de a ajunge la Putin prin publicitate, de a speria autoritățile militare cu consecințe politice”, a adăugat ea.
„Prigojin nu are acces direct la Putin și nu îi poate rezolva direct problemele”, a mai spus Stanovaia. „Cu Surovikin, așa cum rezultă din înregistrarea audio, totul a funcționat mai mult sau mai puțin, dar acum că Gherasimov este la comandă, au apărut dificultăți care necesită o intervenție politică”, a explicat ea.
Prigojin a publicat, de asemenea, o copie a unei cereri scrise pentru diferite tipuri de muniție semnată de un ofițer Wagner și adresată lui Gherasimov, lucru care confirmă efectiv că Wagner este strâns coordonat cu armata rusă, deși grupurile de mercenari sunt, din punct de vedere tehnic, ilegale în Rusia.
„Când vom rămâne fără toți luptătorii Wagner, probabil că Șoigu și Gherasimov vor trebui să ia armele”, a declarat Prigojin în interviul acordat lui Tatarski.
Analiștii au explicat că înlocuirea lui Surovikin a fost în primul rând o încercare de a stabili un lanț de comandă adecvat. Dar mutarea l-a înfuriat pe Prigojin și i-a ascuțit criticile.
Care va fi efectul?
„Atât timp cât Putin este relativ puternic și capabil să mențină un echilibru între grupurile de influență, Prigojin nu este periculos”, a declarat Stanovaia.
„Dar un semn de slăbiciune ar putea să-l provoace pe Prigojin să conteste puterea, chiar dacă nu direct pe cea a lui Putin la început. Războiul generează monștri, a căror nesăbuință și disperare pot deveni o provocare pentru stat”, a avertizat analista.
seaman651 • 23.02.2023, 18:39
Nu razboiul genereaza monstri, ci invers. Monstrii cleptocratiei RuZZiei au generat razboaie peste tot in lume. Daca se iau putin la bataie intre ei, cu atat mai bine. Oricum din lupta lor nu va iesi nimic bun, pentru ca toti sunt la fel de odiosi.