UPDATE ora 20:45: Discuțiile dintre Vladimir Putin și Xi Jinping s-au încheiat după patru ore și jumătate, transmite The Guardian.

UPDATE ora 20:22: Kremlinul a declarat că discuțiile dintre președintele Chinei, Xi Jinping, și Vladimir Putin continuă și după aproape patru ore, potrivit agențiilor de presă rusești, transmite CNN.

UPDATE ora 16.35: China și Rusia „împărtășesc obiective similare”, a declarat Xi Jinping, în fața omologului său de la Moscova.

„Este adevărat că țările noastre împărtășesc aceleași, sau unele obiective similare. Am depus eforturi pentru prosperitatea țărilor noastre. Putem coopera și lucra împreună pentru a ne atinge obiectivele”, a declarat Xi.
„Sunt foarte fericit că pot vizita din nou Rusia, la invitația dumneavoastră. Și că Rusia este prima țară pe care am vizitat-o după realegerea mea ca președinte al Chinei”, i-a mai spus Xi lui Putin.

UPDATE ora 16.18: Președintele Xi s-a declarat „sigur” că poporul rus îl va susține pe Putin la alegerile prezidențiale de anul viitor.

„Știu că anul viitor vor avea loc alegeri prezidențiale în țara dumneavoastră. Datorită conducerii dumneavoastră puternice, Rusia a făcut progrese semnificative în obținerea prosperității țării în ultimii ani. Sunt sigur că poporul rus vă va susține cu tărie în eforturile dumneavoastră“ bune”, a spus Xi.

Copiii-eroi în revoluția din 1989: uciși accidental, pentru că au protestat contra lui Ceaușescu sau împușcați ca „teroriști” la intrarea în era Iliescu
Recomandări
Copiii-eroi în revoluția din 1989: uciși accidental, pentru că au protestat contra lui Ceaușescu sau împușcați ca „teroriști” la intrarea în era Iliescu

Reuters notează că Xi l-a numit pe Putin „prietenul său drag” și că liderul rus a folosit același termen pentru oaspetele său.

UPDATE ora 16.10: Într-o scurtă declarație înaintea întâlnirii, Putin i-a spus lui Xi că a salutat propunerea Beijingului de a pune capăt „crizei acute” din Ucraina și că privește planul de pace propus de Beijing cu respect.

„Știți că suntem întotdeauna gata să negociem și vom discuta toate aceste chestiuni, inclusiv sugestiile dumneavoastră”, a spus Putin, potrivit CNN.

Liderul de la Kremlin a mai spus că Rusia este „ușor invidioasă” pe dezvoltarea rapidă a Chinei din ultimele decenii.

Xi i-a spus la rândul său lui Putin că cele două țări „ar trebui să aibă relații strânse”. El l-a felicitat pe liderul rus pentru „conducerea sa puternică”, despre care spune că a permis Rusiei să prospere, potrivit Reuters.

UPDATE ora 15.55: Președintele chinez Xi Jinping a sosit la Kremlin pentru o întâlnire informală cu omologul său rus, Vladimir Putin, potrivit presei de stat chineze și ruse.

Discuțiile oficiale sunt programate pentru mâine.

 
PNL a plătit o campanie în care Călin Georgescu a fost promovat intens pe TikTok, similară cu o campanie a Rusiei în Ucraina, a descoperit ANAF
Recomandări
PNL a plătit o campanie în care Călin Georgescu a fost promovat intens pe TikTok, similară cu o campanie a Rusiei în Ucraina, a descoperit ANAF

UPDATE ora 15.50: Xi Jinping a ajuns la Kremlin, înainte de întâlnirea sa informală cu președintele Putin.

UPDATE ora 15.30: Casa Albă a declarat că urmărește „foarte, foarte atent” vizita președintelui chinez Xi Jinping la Moscova și și-a exprimat îngrijorarea privind orice apel la încetarea focului, în acest moment.

„O încetare a focului solicitată chiar acum nu ar face practic decât să ratifice cucerirea Rusiei și i-ar da mai mult timp domnului Putin să se pregătească și să reînceapă operațiunile la momentul și în locul pe care le va alege”, a declarat John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, la CNN.

El a declarat că SUA vor „respinge” orice apel la încetarea focului în urma acestei reuniuni cu miză mare, reiterând totodată că nu ar fi „în interesul Chinei” să furnizeze arme Ucrainei.

Relația dintre Rusia și China, a mai spus Kirby, este „o căsătorie de conveniență, nu de afecțiune”.

„Sunt două țări care nu au foarte multă încredere una în cealaltă, dar care găsesc o cauză comună în respingerea Occidentului, în respingerea conducerii americane”, a spus el.

Kirby a declarat că SUA nu a văzut nicio confirmare a unei convorbiri între Xi și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, dar a încurajat o discuție.

Prostia liberală nu schimbă datele „fenomenului Georgescu”. Ciucă, Rareș Bogdan nu sunt deranjați de forțele polițienești ale binelui?
Recomandări
Prostia liberală nu schimbă datele „fenomenului Georgescu”. Ciucă, Rareș Bogdan nu sunt deranjați de forțele polițienești ale binelui?

„Dacă veți merge la Moscova și veți sta trei zile la masă cu președintele Putin și veți obține perspectiva sa asupra unui război pe care l-a început și pe care l-ar putea termina astăzi. Ar trebui să ridicați cel puțin telefonul și să vorbiți cu președintele Zelensky și să aflați perspectiva ucraineană aici”, a spus el.

UPDATE ora 14.30: Ministerul de Externe al Chinei a declarat luni că Curtea Penală Internațională (CPI) ar trebui să evite „standardele duble”. Comentariile lui Wang Wenbin, purtător de cuvânt al ministerului, au fost făcute chiar înainte ca liderul Xi Jinping, să aterizeze la Moscova.

Vineri, CPI l-a acuzat pe Putin de crime de război și a susținut că acesta poartă răspundere penală individuală pentru răpirea și deportarea copiilor ucraineni de la începutul invaziei.

Când a fost întrebat luni, în cadrul unui briefing, despre mandatul de arestare, Wang nu s-a referit în mod explicit la acuzații.

„Curtea Penală Internațională ar trebui să mențină o poziție obiectivă și imparțială, să respecte imunitatea șefilor de stat față de jurisdicție în conformitate cu dreptul internațional, să își exercite funcțiile și puterile cu prudență, în conformitate cu legea, să interpreteze și să aplice dreptul internațional cu bună credință și să evite politizarea și standardele duble”, a spus Wang.

Curtea nu recunoaște imunitatea unui șef de stat în cazurile care implică crime de război. Nici China și nici Rusia nu au semnat tratatul din 2002 care a stabilit autoritatea CPI, notează New York Times.

UPDATE ora 13.25: În ziua în care Putin și Xi vor vorbi despre planul de pace al Beijingului, un oficial ucrainean a subliniat că orice discuție trebuie să fie condiționată de restaurarea completă a teritoriului Ucrainei.

„Primul și principalul punct este capitularea sau retragerea trupelor de ocupație rusești”, a declarat Oleksii Danilov, șeful Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, luni, potrivit New York Times.

UPDATE ora 12.35: Agenția de știri rusă de stat Tass a relatat câteva comentarii făcute de Xi la sosirea pe aeroport. „Sunt foarte bucuros să mă întorc pe pământul vecinului nostru apropiat într-o vizită de stat, la invitația președintelui Vladimir Vladimirovici Putin”, a spus liderul chinez.

Întâlnire la Kremlin: Putin salută planul lui Xi Jinping pentru „criza acută din Ucraina”. Discuțiile au durat mai mult de patru ore și jumătate
Președintele Xi Jinping a sosit la Moscova. FOTO: Profimedia

„China și Rusia sunt buni vecini și parteneri de încredere legați de munți și râuri”, a adăugat el.

Xi a mai menționat că China este pregătită, împreună cu Rusia, să protejeze ordinea mondială bazată pe dreptul internațional.

UPDATE ora 12.25: Xi a fost primit pe aeroportul Vnukovo din Moscova de o delegație rusă condusă de vicepremierul pentru turism, sport, cultură și comunicații, Dmitri Chernișenko. O fanfară militară l-a întâmpinat de asemenea pre președintele chinez. Presa rusă, citată de New York Times, specula anterior că Vladimir Putin însuși l-ar putea întâmpina pe „bunul și vechiul său prieten” Xi. Nu a fost cazul.

Ce presupune vizita de stat a lui Xi

Xi Jinping a aterizat luni la Moscova într-un moment important al războiului din Ucraina, care se pregătește de o nouă escaladare, și la doar câteva zile după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, pentru crime de război. O vizită oportună în special pentru liderul de la Kremlin, care are în mod evident nevoie de un prieten.

Iar vizita nu este una obișnuită, ci una de stat, cu toate rigorile de protocol care o însoțesc.

Luni după-amiază, Putin și Xi vor avea o „întâlnire bilaterală tête-à-tête”, a explicat consilierul pe politică externă al liderului de la Kremlin, Iuri Ușakov. „Conversația informală cu ușile închise”, a spus el, va acoperi cele mai importante și sensibile probleme – inclusiv afacerile internaționale.

„Bineînțeles, conflictul din Ucraina va fi discutat”, a spus Ushakov, adăugând că este posibil ca cei doi lideri să „spună câteva cuvinte” presei înainte de întâlnire și de prânz. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a declarat și el că Xi și Putin vor discuta „bineînțeles” planul de pace a Beijingului pentru războiul din Ucraina.

„Președintele Putin va da explicații exhaustive, astfel încât președintele Xi să poată înțelege poziția Rusiei în momentul de față”, a declarat el reporterilor.

Marți dimineață, Xi se va întâlni cu premierul rus, Mihail Mișușin, iar apoi va participa la discuții prelungite după-amiaza.

Delegațiile din Rusia și China se vor întâlni pentru negocieri, iar Xi și Putin vor sosi și ei mai târziu pentru a semna documente și pentru a se adresa presei.

Și nu doar atât. Seara, Xi va avea parte de un dineu de stat la Kremlin.

Putin contează pe susținerea lui Xi

Într-un articol scris duminică pentru un ziar chinez, Putin a salutat dorința Chinei de a juca ceea ce el a caracterizat drept un „rol constructiv” în rezolvarea „crizei” ucrainene – o referire la planul de pace prezentat de Beijing, care nu a convins Occidentul și Ucraina.

În articol, liderul de la Moscova a spus că Xi este „un bun și vechi prieten” și a subliniat că Rusia are mari speranțe pentru vizita – prima a liderului chinez în Rusia de când Putin a lansat invazia în Ucraina anul trecut.

Vizita în sine este un semn clar de susținere pentru Rusia – și pentru Vladimir Putin – într-un moment în care Kremlinul se află sub o presiune internațională intensă. Iar relația Rusiei cu China este fundamentală pentru capacitatea ei de a rezista la această presiune.

„Putin își construiește propriul bloc. El nu mai are încredere în Occident – și nu va mai avea niciodată”, a explicat jurnalistul Dmitri Muratov, redactor-șef al Novaia Gazeta și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, citat de BBC.

„Așadar, Putin caută aliați și vrea ca Rusia să facă parte dintr-o fortăreață comună cu China, precum și cu India, cu unele părți din America Latină și Africa. Putin își construiește lumea sa anti-occidentală”, a spus acesta.

În această „lume anti-occidentală”, Moscova se bazează foarte mult pe Beijing – acum mai mult ca oricând, pe măsură ce războiul din Ucraina face ravagii.

„Războiul a devenit principiul organizator al politicii interne, al politicii externe și al politicii economice rusești. Există o obsesie pentru distrugerea Ucrainei”, a concluzionat și Alexander Gabuev, cercetător la Carnegie Endowment for International Peace, un think-tank american, într-o discuție cu BBC.

„Pentru asta ai nevoie de arme, bani și o linie de susținere economică. China furnizează Rusiei, cel puțin, componente pentru arme și tehnologie civilă care poate fi folosită în scopuri militare. Cu siguranță oferă bani”, a spus acesta.

Pentru a contracara sancțiunile occidentale și pentru a consolida economia rusă, Rusia a stimulat comerțul cu China, în principal în sectorul energetic. Este destul de sigur că energia va fi pe ordinea de zi a discuțiilor Putin-Xi de luni și marți.

Rusia are însă așteptări ceva mai mari. Iar dacă există un lucru pe care ultimul an l-a arătat, acesta este că „parteneriatul fără limite” dintre Moscova și Beijing are într-adevăr limite.

Până în acest moment, Beijingul a fost aparent reticent în a oferi asistență militară directă Moscovei, de teamă să nu atragă sancțiunile Occidentale.

Pacificatorul Xi Jinping

Mulți comentatori se întreabă ce semnale îi va transmite Xi lui Putin, pe tema războiului din Ucraina.

După ce va ajunge la Moscova, el și omologul său rus vor vorbi despre o mulțime de alte lucruri, dar toată atenția va fi îndreptată către criza ucraineană.

Într-un articol semnat și publicat luni în presa de stat rusă, Xi a vorbit despre vizita la Moscova ca despre „o călătorie de prietenie, cooperare și pace”, promițând să deschidă „un nou capitol” al relațiilor bilaterale.

De asemenea, el a afirmat că China „a menținut tot timpul o poziție obiectivă și imparțială” cu privire la Ucraina și „a promovat în mod activ discuțiile de pace”.

Brian Hart, cercetător la China Power Project din cadrul Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, a explicat pentru CNN că Xi „speră să folosească această călătorie pentru a se prezenta ca un om de stat și pentru a prezenta China ca o putere globală majoră și un pacificator capabil să modeleze evenimentele globale”.

Momentul ales pentru întâlnire nu este întâmplător, deoarece îi permite liderului chinez să profite de impulsul recentei victorii diplomatice din Orientul Mijlociu pentru a modela – sau a da impresia că ar putea modela – traiectoria războiului din Ucraina, a spus analistul.

China a intermediat recent un acord prin care Iranul și Arabia Saudită au restabilit relațiile diplomatice.

„Dar războiul va fi o sarcină mult mai complicată. Întrebarea cheie este dacă, și în ce măsură, Xi încearcă să își folosească influența pentru a modela comportamentul Rusiei în războiul care va urma”, a spus Hart.

„Până acum, nu l-am văzut pe Xi luând măsuri tangibile pentru a încerca să pună capăt războiului”, a adăugat acesta.

Cei mai mulți comentatori cred că Xi va prefera să nu trimită un semnal clar, preferând să păstreze o neutralitate aparentă, chiar dacă va oferi Rusiei o susținere implicită.

În mod public, China spune că suveranitatea tuturor națiunilor ar trebui respectată (deci și a Ucrainei), dar și că „preocupările legitime de securitate” ale altor țări (adică ale Rusiei) trebuie satisfăcute. Cu toate acestea, Xi Jinping se află în vizită la Moscova, nu la Kiev, observă BBC.

Dorința lui Xi de a menține aparența unei neutralități în privința războiului din Ucraina are motive strategice. China a renunțat aproape complet la ideea îmbunătățirii relației cu SUA, dar Xi este dornic să mențină legăturile cu Europa, un partener comercial important, spun analiștii.

Iar una dintre principalele provocări interne cu care se confruntă Xi în momentul acesta este resuscitarea economiei, după problemele suferite în timpul pandemiei COVID.

Un dezechilibru

Un lucru pe care mulți comentatori îl observă este că vizita lui Xi vine într-un moment de dependență tot mai mare a Rusiei față de Beijing. Xi deține practic un avantaj față de Putin, la un an de la începerea războiului din Ucraina.

„Exista deja un mare dezechilibru de putere înainte de război. Acum, odată cu izolarea Rusiei de Occident, această asimetrie de putere este pe steroizi”, a explicat pentru The Guardian Alexander Gabuev, cercetătorul de la Carnegie Endowment for International Peace.

„China are toate pârghiile pe care le dorește, iar acestea vor crește în continuare”, a adăugat el.

Gabuev a subliniat dependența economică tot mai mare a Rusiei de Beijing, China reprezentând acum peste 40% din totalul importurilor Rusiei, potrivit datelor comerciale oficiale.

Datele arată totodată că China a intervenit pentru a furniza Rusiei volume tot mai mari de produse, atât pentru uz civil, cât și militar, inclusiv materii prime și cipuri de calculator – resurse vitale pentru ca Moscova să își mențină mașinăria de război pe linia de plutire.

Importurile chinezești de petrol rusesc au crescut și ele cu 8% anul trecut. Importurile de gaz rusesc au crescut cu 50%, potrivit Gazprom, principalul producător rus.

Această schimbare explică, parțial, de ce economia rusă s-a descurcat mai bine decât au prezis mulți economiști după introducerea sancțiunilor occidentale fără precedent împotriva țării.

Dar, deși Moscova a reușit să redirecționeze o parte din fluxurile comerciale către China, bugetul țării a înregistrat un deficit de aproape 25 de miliarde de dolari în ianuarie, după ce Occidentul a introdus o serie de plafoane de preț și embargouri asupra exporturilor de energie rusești, care reprezintă sufletul economiei rusești.

„Pentru Rusia, va fi foarte important să discutăm despre creșterea vânzărilor de petrol și gaze și despre continuarea fluxului de componente critice”, a declarat Gabuev.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (6)

seaman651   •   21.03.2023, 06:55

"China și Rusia împărtășesc obiective similare” Pai amandoua sunt cu invaziile si cu genocidul, normal ca au obiective similare. Stim si fara sa declare asta un "sef" de stat.

Trandafir   •   20.03.2023, 14:48

Cu cine se intalneste XI ? Conform ucrainienilor Putin era bolnav de mult timp in faza terminala si/sau deja mort !

    seaman651   •   21.03.2023, 06:57

    Trandafir   •  20.03.2023, 14:48

    Cu cine se intalneste XI ? Conform ucrainienilor Putin era bolnav de mult timp in faza terminala si/sau deja mort !

    Se discuta noul pact Ribbentrop-Molotov. Cum vor dictatorii sa imparta lumea, dupa ce infrang SUA... Nu vor sa se gandeasca ce s-a intamplat dupa pact, ca nu exista partener de incredere, doar hiene.

    seaman651   •   21.03.2023, 06:55

    Trandafir   •  20.03.2023, 14:48

    Cu cine se intalneste XI ? Conform ucrainienilor Putin era bolnav de mult timp in faza terminala si/sau deja mort !

    Xi are intalnire cu destinul. Ca tot acolo ajunge si el.

Mazavalt   •   20.03.2023, 14:40

Stati linistiti la locurile voastre..... Se va vedea in curand ce au discutat.... in viteza de avans a trupelor.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
Viva.ro
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Libertateapentrufemei.ro
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie obiceiul negativ pe care multe persoane îl au: ”Vreau să se înțeleagă acest lucru”
FANATIK.RO
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie obiceiul negativ pe care multe persoane îl au: ”Vreau să se înțeleagă acest lucru”
Ce decizie au luat Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban, pentru începutul lui 2025. Confesiunea făcută de artistă: „De pe 2 ianuarie…”
Elle.ro
Ce decizie au luat Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban, pentru începutul lui 2025. Confesiunea făcută de artistă: „De pe 2 ianuarie…”
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Unica.ro
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Staţiunea aflată la 20 de kilometri de Miercurea Ciuc care concurează cu Poiana Braşov. Peisajele fabuloase şi pârtiile excelente atrag turiştii ca un magnet
Observatornews.ro
Staţiunea aflată la 20 de kilometri de Miercurea Ciuc care concurează cu Poiana Braşov. Peisajele fabuloase şi pârtiile excelente atrag turiştii ca un magnet
Horoscop 22 decembrie 2024. Berbecii sunt dornici de rezultate și asta se vede în tot ce faci, de la cele mai simple gesturi, până la decizii
HOROSCOP
Horoscop 22 decembrie 2024. Berbecii sunt dornici de rezultate și asta se vede în tot ce faci, de la cele mai simple gesturi, până la decizii

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI