Conform CNN, cele mai multe dintre zborurile suspendate vizează destinații din Asia, epicentrul epidemiei de coronaviroză. Sunt vizate însă și zboruri spre și dintre Statele Unite ale Americii și Marea Britanie.
Cum anularea a 25% din zborurile operate de companie va duce, inevitabil, la pierderi financiare, Qantas operează și tăieri salariale. E vizat de reducerea cu 30%, pentru restul anului fiscal, tot managementul companiei, în vreme ce Alan Joyce, CEO-ul Qantas, nu va mai fi plătit deloc.
Și Jetstar, linia lowcost a companiei Qantas, care deja a tăiat din zboruri, va continua să anuleze curse până la reducerea cu 23% a activității.
Decizia a venit și din dorința de a stopa răspândirea Covid-19, dar și pentru că a scăzut drastic cererea de bilete de avion pe anumite rute.
Ne așteptăm să continue trendul descendent al cererii în următoarea perioadă, așa că am luat decizia de a reduce activitatea companiei până la mijlocul lunii septembrie. În felul ăsta, putem să reducem și costurile, și pierderile.
Alan Joyce, CEO Qantas:
Nici angajații companiei nu sunt ocoliți de măsurile de criză. Conducere i-a rugat pe cei rămași la sol ca urmare a anulării zborurilor să-și ia concediu “cu plată sau fără plată”.
Australia a raportat până acum 103 cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus și 3 decese, în vreme ce la nivel mondial bilanțul infectărilor a sărit de 114.000, iar cel al deceselor, de 4.000.
Qantas nu e singura companie aeriană care ia măsura reducerii zborurilor sau a tăierii salariilor.
Mai multe companii și-au suspendat toate zborurile către China încă de la sfârșitul lunii ianuarie, iar WizzAir anunțase anularea zborurilor către Italia încă dinainte ca premierul italian să anunțe că închide granițele țării, după ce s-au înregistrat peste 9.000 de cazuri de îmbolnăvire și peste 450 de decese.
Există și o companie falimentată de epidemia de coronavirus. Flybe, cel mai mare operator regional european, a intrat în insolvență săptămâna trecută.