Emirul din Qatar a aprobat un pachet de proiecte economice, investiții și depozite, după o întâlnire cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a avut loc în capitala Ankara.

Guvernul turc are dificultăți din cauza crizei valutare și a tensiunilor cu SUA, a căror rezolvare pare mai îndepărtată ca niciodată.

Banii proveniți din Qatar vor fi canalizați de către bănci și piețele financiare, potrivit unei surse din cadrul executivului de la Ankara, scrie The Guardian.

Lira turcească s-a depreciat în acest an cu aproximativ 40% față de dolar, din cauza temerilor provocate de controlul tot mai mare al președintelui Erdogan asupra economiei și a apelurilor sale repetate pentru reducerea dobânzilor în pofida inflației ridicate.

Conflictul cu SUA s-a concentrat pe majorarea taxelor vamale pentru importuri și reținerea în Turcia a unui pastor american, ceea ce a provocat deprecierea puternică a lirei turcești.

Luni, un doar costa 7,24 de lire turcești. Acest lucru a pus în pericol stabilitatea sectorului financiar turc și a agitat piețele globale.

La începutul lunii august, președintele SUA, Donald Trump, a dublat taxele vamale pentru importurile de metale din Turcia. Ulterior, Ankara a majorat taxele vamale pentru importurile de mașini, alcool și tutun din SUA.

Miercuri, lira s-a apreciat, miercuri, cu circa 6%.


CITEȘTE ȘI: VIDEO / TAROM „zboară” de la Otopeni. Cine „aterizează”? Sediul companiei e scos la închiriat și ar putea deveni hotel de lux


FOTO: EPA

Urmărește-ne pe Google News