Israelul și Hamas nu vor să oprească agresiunile

Această decizie vine după ce oficiali americani de rang înalt au declarat că Washingtonul nu va mai accepta prezența reprezentanților Hamas în Qatar, acuzând grupul palestinian de respingerea propunerilor noi pentru încheierea războiului din Gaza.

Qatar a afirmat că rapoartele inițiale conform cărora s-a retras din discuțiile de mediere și că biroul politic al Hamas din Doha „nu mai servește scopului său” sunt „inexacte”.

„Qatar a notificat părțile în urmă cu 10 zile, în timpul ultimelor încercări de a ajunge la un acord, că va amâna eforturile de mediere între Hamas și Israel, dacă nu se ajunge la un acord în acea rundă”, a declarat Ministerul Afacerilor Externe din Qatar. „Qatar va relua acele eforturi… atunci când părțile vor arăta voință și seriozitate în a pune capăt războiului brutal”.

Hamas are o bază în capitala Qatarului din 2012, la cererea administrației Obama. Mai multe agenții de știri au raportat sâmbătă că Qatar a convenit cu SUA să ceară Hamas să închidă biroul politic din Doha din cauza „refuzului de a negocia un acord cu bună-credință”.

Ministerul Afacerilor Externe a spus că rapoartele sunt „inexacte”.

Afirmațiile au fost negate de oficialii Hamas

Statul mic, dar influent din Golf este un aliat-cheie al SUA în regiune. Găzduiește o bază aeriană americană majoră și a gestionat multe negocieri politice delicate, inclusiv cu Iran, cu talibanii și Rusia.

Alături de SUA și Egipt, Qatar a jucat, de asemenea, un rol major în rundele de discuții, până acum nereușite, pentru a negocia un armistițiu în războiul de un an dintre Israel și Hamas în Gaza.

După uciderea liderului Hamas, Yahya Sinwar, Hamas a ținut un cort de doliu de două ore în Doha, într-o sală mică, un contrast puternic cu cele trei zile recente de doliu pentru liderul Hamas, Ismail Haniyeh, care au fost desfășurate cu supraveghere și securitate oficială de stat.

Cea mai recentă rundă de discuții, la mijlocul lunii octombrie, nu a produs un acord, Hamas respingând o propunere de încetare a focului pe termen scurt. Grupul a cerut întotdeauna o încetare completă a războiului și retragerea totală a trupelor israeliene din Gaza.

Israelul, acuzat de respingerea acordurilor

La câteva zile după ce a fost demis săptămâna aceasta, fostul ministru al apărării, Yoav Gallant, l-a acuzat pe prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, de respingerea unui acord de pace împotriva sfaturilor șefilor săi de securitate. Chemarea ca Hamas să fie expulzat din Qatar pare a fi o încercare a administrației Biden de a forța un fel de acord de pace înainte de sfârșitul mandatului său în ianuarie.

Dacă Hamas ar fi forțat să părăsească Doha, nu este clar unde și-ar instala biroul politic. Un aliat-cheie ar putea fi Iranul, deși asasinarea fostului lider Ismail Haniyeh în Teheran în iulie sugerează că ar putea fi în pericol din partea Israelului dacă ar avea baza acolo.

De asemenea, nu le-ar oferi canalele diplomatice necesare către Vest. O opțiune mai probabilă ar fi Turcia. Ca membru NATO, dar și un stat majoritar sunnit, ar oferi grupului o bază de unde să opereze în siguranță relativă.

Președintele Erdogan a găzduit în aprilie fostul șef politic al Hamas, Ismail Haniyeh, și delegația sa la Istanbul, unde au discutat despre „ce trebuie făcut pentru a asigura livrarea adecvată și neîntreruptă de ajutor umanitar în Gaza și un proces de pace echitabil și durabil în regiune”.

Mișcarea ar fi, de asemenea, probabil primită cu brațele deschise de Ankara, care a căutat adesea să se poziționeze ca un broker între Est și Vest.

Figuri-cheie ale Hamas, precum Osama Hamdan și Taher al-Nunu, au fost prezente frecvent pe canalele de știri și au rămas în Istanbul de peste o lună. Prezența lor extinsă în Turcia marchează o abatere de la vizitele anterioare, care erau de obicei limitate la șederi scurte.

Se crede că siguranța personală a conducerii Hamas este acum o preocupare majoră pentru grup, care a văzut doi lideri uciși în mai puțin de patru luni. Pe lângă moartea lui Haniyeh în iulie, în octombrie Israelul l-a ucis pe Yahya Sinwar, creierul din spatele atacului Hamas din 7 octombrie asupra sudului Israelului.

Hamas a adoptat un model temporar de conducere colectivă

H.A. Hellyer, un asociat senior la Institutul Regal al Serviciilor Unite (Rusi), a declarat pentru BBC că niciun loc „nu le va oferi protecția împotriva tentativelor de asasinat israeliene în același mod în care o face Doha, unde America are cea mai mare bază militară din regiune”.

Ultima mișcare vine pe măsură ce oficialii americani par din ce în ce mai frustrați de abordarea guvernului israelian în privința încheierii războiului.

În octombrie, secretarii de stat și de apărare ai SUA au spus că dacă Israelul nu va permite mai mult ajutor umanitar în teritoriu până la 12 noiembrie, vor fi confruntați cu „implicații» politice nespecificate.

Weekendul trecut, mai mulți oficiali ONU au avertizat că situația din nordul Gaza este „apocaliptică”. Sâmbătă, Comitetul Independent de Revizuire a Foametei a spus că există o „probabilitate mare ca foametea să fie iminentă în anumite zone”.

Relația dintre președintele Joe Biden și Netanyahu s-a deteriorat pe parcursul războiului din Gaza, cu o presiune crescândă din partea Washingtonului pentru a îmbunătăți situația umanitară pentru palestinieni și a găsi un fel de acord negociat.

Dar, conform dr. Hellyer, încercările de negociere ale SUA au fost fatal defectuoase. „Stabilind linii roșii și permițând lui Netanyahu să le traverseze fără consecințe, administrația Biden a încurajat efectiv o impunitate suplimentară. Nu cred că nimic din toate acestea se va schimba în următoarele 10 săptămâni”, a spus el.

Orice încercări au fost repetat respinse de Netanyahu și coaliția sa de dreapta, care acum se vor simți, de asemenea, încurajați de perspectiva unei președinții a lui Donald Trump.

Deși exact ce abordare va adopta Trump în privința regiunii rămâne incertă, se crede că este mai probabil să permită Israelului să acționeze conform propriilor termeni. El a spus anterior că Israelul ar trebui „să termine ce a început” în Gaza.

În timpul ultimului său mandat la Casa Albă, a luat o serie de măsuri considerate extrem de favorabile pentru Israel, inclusiv mutarea ambasadei SUA la Ierusalim. S-a raportat, de asemenea, că Trump i-a spus lui Netanyahu că dorește să vadă un sfârșit al luptelor până când va prelua mandatul.

În orice caz, pare probabil că actuala administrație americană va avea mai puțină influență asupra guvernului de la Ierusalim. Ei ar putea, prin urmare, să creadă că cel mai bun mod de a forța un fel de acord este să aplice presiune asupra Hamas. Dacă aceasta va da roade, ar putea depinde dacă Qatar, un aliat de încredere de lungă durată, va decide să meargă împreună cu aceasta.

Urmărește-ne pe Google News