Parlamentarii europeni ar putea să nu mai aibă voie să facă lobby timp de doi ani după ce își încheie mandatul, potrivit unei propuneri a președintei instituției, Roberta Metsola, menită să revizuiască regulile anticorupție ale instituției.
Este doar una dintre prevederile planificate – 14 în total, potrivit Politico, care a consultat în avans proiectul de reformă.
O altă prevedere va obliga toate persoanele care intră în cele două sedii ale Parlamentului, de la Bruxelles și Strasbourg, să declare cu cine se întâlnesc.
De asemenea, Metsola va interzice grupurile de prietenie neoficiale ale eurodeputaților cu țări din afara UE și va cere eurodeputaților să furnizeze date despre celelalte surse de venit pe care le au.
Credibilitatea Parlamentului a fost afectată în decembrie, când autoritățile belgiene au lansat o anchetă asupra actualilor și foștilor eurodeputați acuzați că au luat mită pentru a favoriza autoritățile din Qatar și Maroc.
Cel mai sonor caz a fost cel al vicepreședintei instituției, eurodeputata elenă Eva Kaili, care se află încă în arest, după ce în locuința ei au fost găsiți saci de bani, presupusa mită.
Multe dintre propuneri sunt soluții rapide care – dacă primesc sprijinul eurodeputaților – pot fi implementate în câteva luni. Planul lui Metsola descrie măsurile ca fiind „primii pași”. Dar, scrie Politico, ele vor fi probabil considerate insuficiente de către organizațiile civile, care cer mai multă transparență.
Metsola își va prezenta propunerea joi, în cadrul unei întâlniri cu ușile închise cu șefii celor nouă grupuri politice ale Parlamentului, o reuniune numită oficial Conferința președinților.
În timp ce ea poate pune în aplicare singură unele dintre ideile mai simple – cum ar fi un plan de creare a unui portal dedicat transparenței pe site-ul Parlamentului – prevederile mai complexe vor avea nevoie de consimțământul politic al eurodeputaților și de voturi, în special atunci când vine vorba de declarațiile financiare ale parlamentarilor.
Ideea lui Metsola, scrie Politico, este de a crea un pachet de cerințe care, deși nu vor fi niciodată 100% infailibile, ar putea reduce șansele ca un scandal similar să se repete.
Mai multă transparență
În centrul reformei se află o propunere de a obliga orice europarlamentar, asistent sau funcționar public să dezvăluie cu cine se întâlnește atunci când discută despre activitatea legislativă în curs, indiferent dacă aceste întâlniri au loc sau nu în incinta Parlamentului.
Aceasta ar fi o schimbare semnificativă – în prezent, doar raportorii sau președinții de comisii sunt obligați să facă astfel de dezvăluiri.
De asemenea, ori de câte ori un deputat european este însărcinat cu redactarea unui raport, acesta va trebui să declare ce conflicte de interese are în legătură cu subiectul respectiv.
În cadrul sistemului propus, funcționarii UE vor efectua controale aleatorii asupra grupurilor care s-au înscris în registrul de transparență. De asemenea, orice persoană care reprezintă țări din afara UE va trebui să fie înscrisă în registrul de transparență pentru a putea face lobby.
Lecții au fost extrase și din activitățile lui Pier Antonio Panzeri, un fost deputat al socialiștilor și democraților, acuzat de corupție în contextul scandalului Qatargate, care a avut acces neîngrădit în Parlament după ce a plecat în 2019 și a înființat un ONG numit Fight Impunity.
Acum, pe lângă perioada de pauză de lobby pentru foștii deputați, Metsola a sugerat ca aceștia să nu mai primească un card de acces permanent la Parlament și, în schimb, să se înscrie în fiecare zi pentru un permis de o zi la un birou special.
Nu doar deputații sunt vizați de reguli, ci și asistenții lor și funcționarii publici din Parlament. Acestora li se va interzice să dețină simultan funcții de conducere în ONG-uri. În mod special, însă, eurodeputaților nu li se va interzice să aibă un al doilea loc de muncă.
De cel puțin una dintre regulile propuse va fi afectat europarlamentarul român Cristian Bușoi, care este președinte al grupului neoficial de prietenie cu Qatar.
În decembrie, Bușoi a admis pentru Libertatea că a fost o dată în Qatar pe banii autorităților de la Doha și că nu a declarat în mod oficial cine i-a achitat costurile. Ulterior, el a anunțat că acest lucru a fost cauzat „de o eroare de interpretare a staff-ului” său.