Cuprins:
În urmă cu opt ani, reprezentanți ai armatei din Qatar au contactat compania elvețiană Boger Electronics. Statul din Golf era interesat de International Mobile Subscriber Identity-Catcher sau „IMSI catcher”, pentru dispozitive de înaltă tehnologie care pot fi folosite pentru a localiza și supraveghea telefoanele mobile.
Un interceptor IMSI acționează ca o falsă celulă de telefonie mobilă, care se interpune între telefonul-țintă și adevăratul turn-antenă al companiei de telefonie.
Afacerea din 2014, de 6 milioane de franci elvețieni
Producătorul tehnologiei a depus o cerere la guvernul federal pentru exportul dispozitivelor de monitorizare. Valoarea livrării: șase milioane de franci elvețieni.
În noiembrie 2014, Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO) a dat aprobarea pentru realizare afacerii, în condițiile în care Departamentul de Afaceri Externe (EDA) și Serviciul Federal de Informații (NDB) nu au avut obiecții. Purtătorul de cuvânt al SECO, Fabian Maienfisch, a confirmat existența permisului de export.
Directorul general al companiei, Richard Boger, recunoaște că statul din deșert a fost interesat de tehnologie, dar aceasta nu a fost livrată niciodată!
„Nu am livrat nimic. Au procurat tehnologie din altă țară”
„Guvernului federal i-a luat mult timp să verifice cererea noastră de permis. În acest timp, Qatarul a procurat tehnologia într-o altă țară”, a declarat Boger, însă afirmația nu a putut fi verificată.
Nici măcar SECO nu poate spune dacă livrarea pe care a aprobat-o a ajuns efectiv la Doha.
Un lucru este clar: astăzi, un export al tehnologiei nu mai poate fi aprobat. Motivul este o ordonanță pe care Consiliul Federal a instituit-o în 2015.
De atunci, tehnologia de supraveghere nu mai poate fi exportată dacă destinatarul ar putea să o folosească pentru represiunea populației.
Oficialii din Qatar, acuzați că au spionat șefii FIFA pentru a se asigura că vor câștiga organizarea Cupei Mondiale
Într-o altă anchetă, acum câteva săptămâni, SRF, postul public elvețian, a dezvăluit că oficiali de cel mai înalt nivel din cadrul FIFA ar fi fost spionaţi cel puţin nouă ani de Qatar, cu scopul de a se garanta desfăşurarea în această ţară arabă a Cupei Mondiale.
Reportajul asigura că emirul Qatarului, Tamin bin Hamad Al Thani, a fost implicat direct în operaţiunea de spionaj, ordonându-le unor foşti spioni ai CIA să obţină liste detaliate de apeluri şi mesaje de la membrii Comitetului Executiv al FIFA.
Este posibil ca operaţiunea să fi fost iniţial îndreptată împotriva candidaturilor rivale ale Qatarului la organizarea Cupei Mondiale din 2022 (SUA, Japonia, Australia şi Coreea de Sud) şi, ulterior, pentru a reduce la tăcere vocile critice faţă de alegerea ţării din Golf, pentru presupusele abuzuri în ceea ce priveşte drepturile muncii şi drepturile omului.
Potrivit SRF, Qatarul a folosit pentru acest spionaj firma americană Global Risk Advisors, formată din foşti colaboratori ai serviciilor secrete americane şi condusă de fostul spion CIA Kevin Chalker. Compania implicată a susținut că informațiile sunt false.
Parchetul din Zurich a decis să nu deschidă vreo anchetă şi a închis definitiv posibilul dosar în 2020, invocând lipsa de probe.
Foto: Profimedia
Vezi şi programul meciurilor de la Campionatul Mondial de fotbal Qatar 2022!