Conform sursei citate, Qualcomm a explorat posibilitatea de a achiziționa mai multe divizii de proiectare de la Intel pentru a spori portofoliul de produse al companiei, potrivit unor surse surse familiarizate cu această chestiune.

Intel are probleme financiare, luptându-se cu pierderi de miliarde de dolari în divizia de producție. Intel caută să renunțe la o serie de unități de afaceri.

Două calculatoare din trei au procesoare Intel

Activitatea de proiectare a procesoarelor pentru PC-uri a Intel prezintă un interes semnificativ pentru directorii Qualcomm, a declarat una dintre surse, dar aceștia analizează toate unitățile de proiectare ale companiei. Intel are o cotă de 63,5% pe piața calculatoarelor și laptopurilor, procesoarele sale regăsindu-se pe două din trei PC-uri vândute la nivel mondial, conform Statista. Anterior, a avut cote și de 90% din piață.

Alte părți ale Intel, cum ar fi segmentul de servere, ar avea mai puțin sens pentru Qualcomm să le achiziționeze, a declarat o altă sursă care cunoaște operațiunile.

Intel neagă că ar vinde divizia

Qualcomm nu a abordat Intel cu privire la o potențială achiziție și a refuzat să comenteze planurile sale, a declarat un purtător de cuvânt al Intel.

Acesta mai spune că Intel este „profund angajat față de afacerea noastră cu PC-uri”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Qualcomm a refuzat să comenteze.

Fără Qualcomm nu există 4G și 5G

Qualcomm are o valoare bursieră de 184 de miliarde de dolari. Compania este cunoscută pentru cipurile sale aflate în majoritatea smartphone-urilor de top cu sistemul de operare Android. Concomitent, are Apple drept client.

Qualcomm producea inițial cipuri pentru conectarea mobilelor la rețelele de telefonie, iar compania are brevete esențiale pentru funcționarea rețelelor 4G și 5G.

Planurile Qualcomm nu au fost finalizate și s-ar putea schimba, potrivit surselor.

Dezastrul de la Intel

Intel a raportat luna trecută un al doilea trimestru dezastruos, care a dus la o reducere cu 15% a personalului și o anulare la plata dividendelor. Șefii companiei caută modalități de a continua să finanțeze planurile de producție ale companiei și să genereze numerar.

Veniturile din activitatea sa de client PC au scăzut cu 8% anul trecut, la 29,3 miliarde de dolari, pe fondul slăbiciunii generale a pieței PC-urilor.

Cunoscut odată pentru campania de marketing „Intel Inside”, divizia de procesoare produce cipuri pentru laptopuri și desktop-uri utilizate în întreaga lume. Executivii au declarat că introducerea PC-urilor cu inteligență artificială va determina consumatorii să își actualizeze computerele și va genera mai multe vânzări.

Doi coloși

Qualcomm a generat la rândul său venituri totale de 35,82 miliarde de dolari în ultimul său an fiscal.

La începutul acestei săptămâni, Intel a lansat un nou cip pentru PC denumit Lunar Lake, despre care directorii săi au declarat că oferă performanțe superioare pentru aplicațiile de inteligență artificială.

Arhitectura de procesoare x86 este principalul atu al Intel, în lume existând doar două companii care au voie să producă semiconductori cu aceasta, respectiv Intel și AMD.

Intel a fost fondată în anul 1968 de către pionierii semiconductorilor Gordon Moore (autorul celebrei legi a lui Moore care spune că densitatea de tranzistori dintr-un cip se dublează la fiecare doi ani – n.r.) și Robert Noyce. Alături de aceștia s-a aflat investitorul Arthur Rock și Andrew Grove, care a avut viziunea economică a companiei.

Intel este una dintre companiile care au dus renumele Silicon Valley în întreaga lume.

TSMC a luat fața Intel

Grupul taiwanez TSMC a fabricat cantități semnificative din aceste cipuri Lunar Lake, ceea ce Intel făcea în mod tradițional în fabricile sale.

Intel este ultimul mare producător de cipuri care își mai face semiconductorii în uzine proprii.

Rivala de pe piața procesoarelor AMD a separat divizia de fabrici încă din 2009, în vreme ce Nvidia – principalul producător de cipuri pentru inteligența artificială realizează cipurile sale tot la TSMC. Nici Qualcomm nu deține fabrici proprii, acesta realizând cipurile sale la Samsung și TSMC.

În fine, Apple – care își proiectează propriile cipuri de pe iPhone, iPad și Mac-uri, le produce fizic tot la TSMC.

Vânzări de active la Intel

Consiliul de administrație al Intel urmează să se reunească săptămâna viitoare pentru a analiza o propunere din partea directorului general al Intel, Pat Gelsinger, cu privire la modul de reducere a operațiunilor sale în încercarea de a economisi bani.

Opțiunile potențiale includ o vânzare a unității sale de cipuri programabile, Altera, conform Reuters.

Producătorul american de semiconductori Marvell, care realizează cipuri pentru aplicații specifice, ar putea fi un posibil cumpărător pentru aceasta.

Intel a cumpărat Altera cu 16,7 miliarde de dolari în anul 2015.

 
 

Urmărește-ne pe Google News