Este prima reacție a reprezentanților RA-APPS după apariția materialului Recorder despre vila de 1.200 mp, renovată cu 7 milioane de euro din bani publici, despre care, sugerează jurnaliștii, este pregătită pentru Klaus Iohannis. Și G4media.ro a scris că vila se renovează pentru Iohannis, iar costurile lucrărilor ajung la 9 milioane de euro.

Potrivit RA-APPS, „planurile, simulările şi imaginile interioare vehiculate în spaţiul public nu corespund documentaţiei avizate, fiind rezultatul unor simple speculaţii”, iar „sumele plătite pentru lucrările executate, până la data prezentei, sunt în cuantum de 2.100.000 lei”.

Raportat la suma inclusă în contractul de execuţie lucrări, precizăm că aceasta reprezintă valoarea maximală a lucrărilor, plăţile aferente urmând a fi efectuate pentru lucrările real executate. Estimarea lucrărilor, înainte de semnarea contractului, a fost efectuată după trecerea în revistă a degradărilor vizibile, şi în baza costurilor lucrărilor de consolidare şi amenajări la construcţii de acelaşi tip şi realizate în aceeaşi perioadă”, se mai precizează în comunicat.

Vila din bulevardul Aviatorilor a fost construită în perioada 1960-1965, explică RA-APPS, adică „înainte de existenţa unor norme generale de proiectare antiseismică”.

Astfel, clădirea „prezintă degradări majore şi sunt necesare lucrări ample de consolidare, prin introducerea de elemente structurale care dublează/întăresc structura existentă”.

„Imobilul (…) este format din clădire principală cu regimul de înălţime S+P+Et şi construcţii anexe parter, împrejmuire şi utilităţi”, iar din anul 1993 clădirea nu a mai fost supusă unor reparaţii majore, se mai menționează în comunicat.

În acest context, RA-APPS precizează că „are în administrare un patrimoniu vast, printre care şi clădiri istorice, considerate bijuterii arhitecturale, monumente istorice cu valoare de patrimoniu cultural” care se află în centrul Capitalei și prezintă risc seismis și pe care Regia „şi-a propus să le consolideze, identificând diferite surse de finanţare”.

Concret, s-au făcut demersuri pentru „consolidarea şi eficientizarea energetică a unui număr de 7 clădiri aflate în administrarea RA-APPS, fiind accesat Programul Naţional de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic.

Lucrarea ce urmează a fi executată la imobilul în discuţie face parte din strategia de consolidare şi conservare a patrimoniului statului, prin realizarea investiţiilor la imobilele emblematice/monumente istorice, şi este finanţată exclusiv din fondurile proprii ale R.A.-A.P.P.S, nefiind accesate fonduri bugetare.

RA-APPS:

De asemenea, instituția menționează că „pentru imobilul situat în b-dul Aviatorilor nr. 86 nu a fost înregistrată nicio solicitare privind atribuirea/închirierea acestuia, stabilirea destinaţiei acestui imobil nefiind în competenţa R.A-A.P.P.S”.

Regia prezintă și principalele lucări de restaurare care au loc la vila din Aviatorilor. Este vorba despre:

  • recondiţionarea faţadelor principală, laterale şi parţial posterioară, precum şi cele ale construcţiilor anexe, placate cu plăcute ceramice
  • termoizolarea interioară cu tencuieli termoizolante, care să păstreze caracteristicile fizice ale pereţilor iniţiali, având în vedere obligativitatea restaurării faţadelor
  • înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie din lemn cu eficienţă energetică ridicată şi reintroducerea rulourilor exterioare
  • înlocuirea tâmplăriei exterioare din inox cu tâmplarie din inox cu eficienţă energetică ridicată conservarea şi recondiţionarea zonelor cu elemente din piatră naturală, marmură de Alun şi travertin de Geoagiu, care provin din cariere ce nu se mai exploatează la această dată.

De asemenea, conform legii „pentru clădirile care se renovează aprofundat, consumul de energie trebuie acoperit în proporţie de minimum 30% cu energie din surse regenerabile”, astfel că în acest sens „s-a avut în vedere (…) reabilitarea termică a pereţilor exteriori, a tâmplăriei exterioare, termoizolarea acoperişului terasă”.

Totodată, este menționată „refacerea în totalitate a traseelor de instalaţii termice, sanitare, electrice, curenţi tari şi slabi, a echipamentelor de încălzire şi de preparare a apei calde menajere, pentru a fi integrate în noile sistemele, respectiv panouri solare fotovoltaice, pompe de căldură, colectoare solare etc”.

Referitor la contractele de vânzare – cumpărare încheiate între RA-APPS și PNL, instituția precizează că „sumele obţinute din vânzarea imobilelor având destinaţia de sedii ale partidelor politice se virează integral la bugetul de stat”.

Administraţia Prezidenţială a transmis pentru News.ro că nu există nicio solicitare din partea președintelui Klaus Iohannis sau a Administraţiei Prezidenţiale, pentru atribuirea unei locuinţe de protocol după încheierea mandatului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News