„Victoria mea este istorică”, a declarat duminică seară Rachel Keke, fosta cameristă dintr-un hotel francez, devenită parlamentară după ce a câștigat alegerile în circumscripția din Val-de-Marne, la sud de Paris, în al doilea tur de scrutin al legislativelor franceze.
„Adunarea Națională va tremura”, a adăugat ea, pe Twitter.
Reușita lui Keke este într-adevăr extraordinară și simbolică pentru aceste legislative, care i-au adus numai vești proaste președintelui Emmanuel Macron, respins de o mare parte a alegătorilor, în special de către cei care se confruntă cu greutăți financiare.
Keke, abia intrată în politică, candidată a alianței de stânga NUPES (Noua Uniune Populară și Social-Ecologică), a câștigat scrutinul în fața unei piese grele a coaliției prezidențiale – este vorba despre fosta ministră a sportului, Roxana Mărăcineanu.
https://twitter.com/KekeRachel/status/1538614641256980481?ref_src=twsrc%5Etfw
Mărăcineanu, ea însăși o imigrantă, din România, intrase cu a doua șansă în finala de duminică, după ce în urmă cu o săptămână se clasase pe locul doi.
În cele din urmă, scorul a fost strâns, Keke câștigând cu doar 50,3% – o diferență de numai 177 de voturi.
Interesantă este și povestea fostei cameriste. Keke, de origine ivoriană, s-a remarcat anii trecuți, când a condus o grevă pentru salarii și condiții mai bune la unul dintre cele mai mari hoteluri din Paris – Ibis
Împreună cu zeci de alte angajate din hoteluri, Keke a militat împotriva orelor suplimentare neplătite și a condițiilor de muncă precare pe care personalul externalizat din curățenie trebuia să le îndure.
Ele s-au plâns, de asemenea, că sunt frecvent țintele rasismului și hărțuirii sexuale din partea bărbaților, clienți ai hotelurilor.
Grevistele, majoritatea femei africane, au câștigat în cele din urmă lupta lor anul trecut, după aproape doi ani, scrie The Guardian.
Keke a declarat că apelurile cameristelor reprezintă un ecou pentru dificultățile cu care se confruntă și alți lucrători-cheie din Franța, angajații de la casele de marcat din supermarketuri sau agenții de securitate din magazine, care stau în picioare toată ziua fără a avea voie să se așeze.
„Noi suntem cei care locuim în zonele defavorizate și care facem munci vitale. Noi suntem cei care suntem disprețuiți și exploatați. Așa că haideți să ne apărăm în parlament”, a spus ea pentru Agenția France-Presse, înainte de scrutin.
Keke s-a născut în Coasta de Fildeș, dintr-un tată șofer de autobuz și o mamă care vindea haine. Mama sa a murit când Keke avea 12 ani, așa că ea a trebuit să abandoneze școala pentru a avea grijă de frații și surorile sale.
În anul 2000 a ajuns în Franța, țara în care bunicul ei a luptat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Făcând eforturi pentru a scăpa de locuințele insalubre și pentru a-și întreține cei cinci copii, Keke a lucrat mai întâi coafeză, apoi la casieria unui supermarket și, în cele din urmă, ca menajeră la un hotel.
Ea a obținut cetățenia franceză în 2015.
Mărăcineanu a spus că respectă trecutul lui Keke, deoarece propria ei familie a fugit din România cu doar două valize, dormind inițial pe străzi în Franța.
Ea a făcut însă apel la alegătorii de dreapta și de centru să se unească pentru a exclude „stânga radicală”, spunând că ea a luptat întotdeauna împotriva „extremelor”. Evident, fără succes.
Ce va reuși Keke în Parlament rămâne de văzut. Hadi Issahnane, consilier municipal al partidului lui Jean-Luc Melenchon, a admis Keke are multe de învățat în politică, dar a subliniat că ea i-ar putea învăța foarte multe pe politicieni despre viața reală.
Alianța de stânga care a propus-o, NUPES, a devenit principala forță de opoziție a legislativului și va avea un cuvânt puternic de spus, pe fondul slăbiciunii coaliției prezidențiale.
Momentul este unul tensionat. Francezii se plâng de creșterea costurilor de trai, care i-a lovit în plin în ultimele luni, iar partidele politice au soluții diferite pentru a rezolva, sau mai degrabă pentru a atenua această problemă.
O altă chestiune spinoasă, deficitul substanțial al sistemului de pensii, s-ar putea dovedi și mai divizivă. În vreme ce Macron susține creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 sau 65 de ani, NUPES doresc menținerea sau chiar scăderea ei.
Respingând elitismul liderilor politici obișnuiți ai Franței, Keke a avertizat pe un ton populist că va aborda toate problemele de care se va lovi, pe limba oamenilor obișnuiți.
„Dacă îmi vorbești în franceza Sciences Po, îți voi răspunde în franceza suburbană”, a spus ea, cu referire la prestigioasa școală franceză.
„Spun ceea ce simt. Dacă mi se pune o întrebare despre ceva ce nu înțeleg, nu voi răspunde. Mass-media trebuie să se obișnuiască cu asta”, a adăugat ea.