Cuprins:
Lansarea unei rachete de producție românească, realizată de Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA) – o organizație privată specializată pe industria aerospațială, s-a blocat în proceduri birocratice.
ARCA a plănuit inițial lansarea rachetei EcoRocket din Marea Neagră în luna august.
Ulterior, termenele au tot fost amânate: mai întâi septembrie, apoi octombrie, ultimul interval comunicat fiind 27 septembrie – 12 octombrie.
Organizația a acuzat Autoritatea Aeronautică că „refuză în formă continuată să răspundă la solicitările ARCA pentru aviz”, conform unui comunicat transmis vineri 1 octombrie.
Din cauză că aceasta nu a eliberat avizul, nici Romatsa nu poate rezerva spațiul aerian necesar lansării deasupra Mării Negre.
ARCA a subliniat că toate procedurile necesare cu Ministerul Apărării Naționale, Statul Major al Apărării, Statul Major al Forțelor Aeriene, Statul Major al Forțelor Navale, ICAO (Organizația Internațională pentru Aviație Civilă – n.r.), ambasadele țărilor riverane Mării Negre și ROMATSA au fost parcurse.
Competența Autorității Aeronautice se termină la 12 mile
Contactată de Libertatea, Autoritatea Aeronautică spune că nu are competență să elibereze un aviz.
Mai exact, limitele sale se termină la teritoriul național, ceea ce înseamnă în acest sens la maximum 12 mile marine în larg, adică 22,2 kilometri, și până la nivelul de 20 de kilometri de zbor deasupra solului.
„În cazul particular al activităților de lansare planificate, solicitările ARCA exced limitele de competență ale AACR. Această poziție oficială a AACR a fost comunicată reprezentanților ARCA”, arată Autoritatea Aeronautică, într-un răspuns către Libertatea.
Aceasta citează o serie de ordine naționale, dar și convenții și tratate la care România este parte, ca motivare a răspunsului său.
Romatsa spune că ARCA nu are toate avizele
Mai departe, Romatsa ar fi trebuit să rezerve un perimetru de siguranță pentru zborul de lansare al rachetei astfel încât să nu fie puse în pericol avioanele care zboară prin zonă.
Aceasta a constatat că ARCA nu are toate avizele, așa că, la rândul său, nu a putut face rezervarea.
În acest context, ARCA nu poate face lansarea.
Reprezentanții Romatsa au precizat pentru Libertate că protocolul încheiat în august 2021 între aceasta, Statul Major al Forţelor Aeriene şi ARCA prevede o serie de condiții pentru rezervarea spaţiului aerian şi coordonarea traficului, în vederea lansării rachetei EcoRocket.
În lipsa acestor aprobări şi avize, ROMATSA nu poate emite documentele aeronautice de rezervare a spaţiului aerian, având în vedere că zonele de lansare EcoRocket se află în apele internaţionale ale Mării Negre.
Romatsa:
Fondatorul ARCA: „O să vedem ce putem face”
Contactat de Libertatea, Dumitru Popescu, fondatorul ARCA, spune că se va concentra pe rezolvarea blocajului instituțional.
„O să vedem ce putem face. Mă concentrez pe ce avem de executat. Nu mă las afectat emoțional, dar o îngrijorare există. Datoria mea e să rezolv problema”, a spus acesta.
Zbor la 240 de kilometri înălțime
Racheta EcoRoacket este integral construită în România și funcționează cu abur sub presiune, astfel că este considerată ecologică.
Racheta ar trebui să ajungă la 240 de kilometri înălțime.
Construirea acesteia a costat 1,2 milioane de euro, iar lansarea ar mai costa încă 490.000 de euro. Toate costurile sunt suportate din surse private.
ARCA se află în cursa pentru un premiu de 10 milioane de euro, oferit de Comisia Europeană, în cadrul unui concurs demarat în 2018.