Casa Albă este gata să trimită Kievului rachete tactice cu rază lungă de acțiune, după ce Congresul aprobă un nou pachet de finanțare.
Citând doi oficiali care au vorbit sub acoperirea anonimatului, NBC News a relatat că administrația lui Joe Biden ar fi luat decizia de a livra o variantă a rachetelor cunoscute sub numele de ATACMS (Army Tactical Missile Aystems), evident, doar dacă un nou pachet de ajutor de 60 de miliarde de dolari aprobat de Senat, dar blocat deocamdată de republicanii din Congres, va deveni lege.
SUA au aprobat deja transferul unei variante cu rază scurtă de acțiune a rachetelor în octombrie, după ce Kievul a oferit asigurări că acestea nu vor fi folosite pentru a lovi teritoriul Rusiei. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat ulterior că armele s-au „dovedit a fi bune”.
Variantele mai noi de rachete pe care administrația Biden dorește să le trimită Ucrainei au o rază maximă de acțiune de aproape 300 de kilometri, transportând de obicei bombe cu dispersie.
Asta ar permite forțelor ucrainene să lovească Peninsula Crimeea, care a fost deja ținta mai multor atacuri reușite ale Kievului.
Potrivit oficialilor care au vorbit cu NBC sub protecția anonimatului, este posibil ca SUA să ceară aliaților din NATO să furnizeze aceste rachete Ucrainei, până când guvernul american va reface stocurile epuizate.
Relatările despre această decizie a Casei Albe vin într-un moment în care președintele Volodimir Zelenski a avertizat că Rusia exploatează criza de muniție și echipament militar cu care se confruntă Ucraina.
El a vorbit luni după ce a vizitat linia frontului din Kupiansk, o zonă recucerită de Ucraina în 2022, dar unde forțele rusești au devenit tot mai active în ultimele luni.
Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a declarat și el în ultimele zile, după căderea orașului Avdiivka în mâinile forțelor ruse, că Ucraina are nevoie de livrări de „arme cu rază lungă de acțiune”.
Un comunicat al Departamentului de Stat al SUA dat publicității înainte de o întâlnire între secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, la Munchen, a precizat că diplomații urmau să discute probleme „urgente” legate de „muniție, apărare aeriană și capacități cu rază lungă de acțiune”.
Kuleba a confirmat ulterior că a discutat despre furnizarea de ATACMS cu rază lungă de acțiune, numind sistemul „un simbol important” pentru ucraineni. „Există o singură modalitate de a distruge capacitățile rusești în Ucraina. Este de a lovi adânc în teritoriile ocupate, ocolind războiul radioelectronic și interceptorii ruși”, a declarat el.
„Dacă dorim să lovim în spatele liniilor, să întrerupem logistica și aprovizionarea, să distrugem depozitele de muniții, o putem face doar cu rachete cu rază lungă de acțiune”, a adăugat oficialul, citat de The Guardian.
În octombrie, după ce sistemul ATACMS a fost folosit pentru a lovi elicopterele de pe două aeroporturi din teritoriul ucrainean ocupat de Rusia, Vladimir Putin a calificat livrarea de rachete balistice tactice către Kiev drept „o altă greșeală a Statelor Unite”.
Liderul rus a afirmat că livrarea rachetelor „nu ar face bine Ucrainei. Va prelungi pur și simplu agonia”, a spus el.
Deocamdată, livrările depind oricum de decizia republicanilor din Congres. Un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării a confirmat pentru NBC că, în momentul de față, nu există fonduri disponibile pentru a trimite mai multe echipamente militare în Ucraina.
„Fără o (lege de finanțare) suplimentară, nu avem în prezent un pachet de asistență de securitate pe care să îl acordăm Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt.
„În același timp, nu voi face speculații cu privire la conținutul unor pachete viitoare, în cazul în care un supliment va fi adoptat. Vă vom anunța dacă acest lucru se va schimba și dacă vom avea un nou pachet de anunțat”, a spus acesta.