„Trei rachete de croazieră lansate în această dimineață asupra Ucrainei de pe nave rusești din Marea Neagră au traversat spațiul aerian al Republicii Moldova. Am dat instrucțiuni ca ambasadorul Rusiei să fie chemat să dea o explicație”, a anunțat Nicu Popescu, pe Twitter.
La rândul său, Ministerul Apărării de la Chișinău a transmis că „structurile specializate ale instituției de apărare au identificat trei ținte aeriene care au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova”.
Cele trei rachete care au trecut prin spațiul aerian al Republici Moldova au mers pe rutele:
- localitățile Ciornaia -Moghilev Podolsk (Ucraina) — Rîbnița — Soroca — Moghilev Podolsk.
- Ciornaia — Voronovka (Ucraina) — Rîbnița — Rudi (Soroca)
- Ciornaia (Ucraina) — s. Popencu (Republica Moldova) — Cineșcăuți (Florești) — în direcția Ucrainei
Aceste ținte au fost confirmate, inclusiv de structuri responsabile din Ministerul Apărării Naționale al României și al Ucrainei, transmite Chișinăul.
Țintele (nr. rachetele) prezentau pericol pentru infrastructura Republicii Moldova și, în special, pentru aeronavele civile care survolează spațiul aerian al țării.
Ministerul Apărării din Republica Moldova:
În cursul zilei, Ministerul Apărării de la București a emis un comunicat în care precizează că radarele au identificat cele trei rachete care au străbătut spațiul aerian al Republicii Moldova.
„Structurile Statului Major al Forţelor Aeriene care execută serviciul de luptă permanent pentru supravegherea spațiului aerian al României au detectat luni, 10 octombrie, în intervalul orar 8.05-9.09, trei ţinte aeriene care au evoluat în spaţiul aerian aferent bazinului nord-vestic al Mării Negre, către spaţiul aerian al Ucrainei (regiunile Odessa şi Viniţa). Țintele aeriene au survolat și spaţiul aerian al Republicii Moldova”, a transmis MApN.
Aceste „ținte aeriene”, despre care MApN afirmă că sunt, cel mai probabil, rachete de croazieră, „nu au reprezentat un pericol pentru teritoriul României sau pentru siguranţa traficului aerian al României şi al NATO”.
Anterior, șeful diplomației de la Chișinău a condamnat atacurile rusești asupra Kievului și a transmis că reprezentanții diplomatici ai Moldovei din Kiev sunt în siguranță și nu au fost răniți de atacurile rusești.
În chip similar, ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, condamna atacul rusesc și preciza că una din rachetele Rusiei a căzut la 850 de metri de ambasada română la Kiev, dar toți membrii personalului sunt în siguranță.
Mai multe explozii au avut loc luni dimineață în centrul Kievului, a anunțat primarul Vitali Klitschko, în timp ce pe rețelele sociale au apărut imagini cu coloane de fum negru care se ridică pe cerul capitalei. Kievul nu a mai fost bombardat din luna iunie.
Cel puțin 8 persoane au murit în Kiev și alte 24 au fost rănite ca urmare a atacurilor de luni dimineață, a declarat un consilier din Ministerul ucrainean de Interne.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina