Mii de hectare de culturi din două zone agricole importante ale județului Vaslui au fost salvate de la calamitate în cursul acestei săptămâni, atunci când, după mai multe zile cu temperaturi ridicate, au fost semnalate ploi însoțite de grindină. Și asta după ce autoritățile au folosit două din cele patru sisteme antigrindină de care dispun în prezent, respectiv cele de la Codăești și Bunești-Averești.
În primul loc, au fost lansate nu mai puțin de nouă rachete, iar în cea de-a doua alte trei rachete. Utilizarea sistemelor antigrindină s-a făcut în urma avertizărilor meteorologice lansate de către Centrul regional de prognoză.
Costul unei singure rachete se ridică la aproximativ 1.500 de euro.
În momentul de față, există câte 18 rachete antigrindină pe fiecare din cele patru sisteme din Codăești, Bunești-Averești, Crețești și Solești, urmând ca numărul acestora să ajungă la 28 de rachete de fiecare punct. Suprafața totală protejată de cele patru sisteme este de 30.000 de hectare.
În zonele unde sunt lansate rachete antigrindină, protecția culturilor este de 80-90%, pe un areal de 15-20 de kilometri pătrați.
Tunul antigrindină este un generator de unde de șoc care sunt trimise spre norii în care se formează grindina. Un amestec exploziv de acetilenă și aer este împins în camera inferioară a masinii. Unda se propagă cu viteza sunetului până la înălțimi de 15.000 de metri și întrerup formarea particulelor de grindină. Rezultatul este că acestea cad sub formă de ploaie sau lapoviță. Undele de șoc pot împiedica formarea grindinii, dar nu pot altera forma unor particule de grindină deja formate. Tocmai din aceasta cauză, utilizarea rachetelor antigrindină are drept rezultat creșterea precipitațiilor lichide. Acest fapt a făcut ca, pe seama rachetelor antigrindină, să fie puse unele cazuri de ploi torențiale, care au produs și inundații cu urmări catastrofale.
Specialiștii spun că, deși rachetele antigrindină produc ploaie, ele nu pot fi responsabile de inundații întrucât cantitatea de precipitații generată de rachete este mică, ploile sunt strict localizate în zonele de lansare a rachetelor și nu durează decât câteva ore.
Citește și: Topul județelor cu localități fără canalizare. România stă prost la capitolul utilități publice