Două ore fără cinci minute au sunat alarmele în Vinița, pe 14 iulie. Sunetul lor s-a auzit la ora 10:12 și nu s-a mai oprit până la 12:07. Case particulare, un centru medical și clădirea Casei Ofițerilor, care e un centru cultural, au fost lovite de rachete rusești trase de pe un submarin din Marea Neagră

Printre victime se numără o fetiță de 4 ani care a murit și mama ei căreia explozia i-a smuls un picior și nu se știe dacă va supraviețui. Cele două se îndreptau spre Casa Ofițerilor, unde fetița ar fi trebuit să participe la cursuri de dezvoltare personală.

Potrivit datelor preliminare, rușii au lovit centrul orașului Vinița cu rachete Kalibr 3M-14E, după cum a anunțat Comandamentul Forțelor Aeriene al Forțelor Armate ale Ucrainei. Două rachete și-au atins țintele, alte două au fost doborâte de forțele de apărare aeriană ucrainene.

Greutatea inițială a fiecărei astfel de rachete este mai mare de 1,7 tone. Rachetele sunt capabile să ocolească obstacole și să evite apărările antiaeriene cunoscute ale inamicului, a declarat Serhei Gaidiș, șeful secției de lucrări pirotehnice a echipei de urgență și salvare a GU a Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei: „Atacul a fost efectuat de două rachete de calibrul 3M-14E. Greutatea inițială a rachetei este de 1.770 kg. Lungimea rachetei este de 6,2 m, focosul are 450 kg.”

Potrivit acestuia, racheta are două sisteme de ghidare: primul este complet autonom, al doilea este prin GLONASS și GPS. Aceasta înseamnă că rușii au avut ocazia să ajusteze ținta rachetei chiar în timpul zborului.

În afara celor 24 de morți, 68 de victime, dintre care 4 copii, continuă să fie tratate în spitale, 32 dintre ele în stare critică. Patru persoane rămân date dispărute.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

Urmărește-ne pe Google News