Sâmbătă dimineaţa la ora 10 racla cu moaştele marelui domnitor şi martir român a fost întâmpinată cu onoruri în faţa catedralei din municipiul Buzău, rămânând spre închinare pentru toţi credincioşii şi astăzi, 21 septembrie. Tot în acestă seară, în faţa catedralei din Buzău, a avut loc un concert susţinut de către cel mai mare protopsalt al Greciei (interpret de muzică bisericească-bizantină) Arhimandritul Nikodimos Kabarnos în prezenţa Înaltpreasfinţitului Ciprian, Arhiepiscopului Buzăului şi Vrancei, a Preasfinţitului Emilian Lovişteanul, precum şi a delegaţiei Patriarhiei Române la acest eveniment, Preasfintitul Varlaam Ploieşteanu Episcop, Vicar Patriarhal şi Preot Prof. Dr. Emil Nedelea Cărămizaru Parohul Bisericii Sfântul Gheorghe Nou de la Kilometrul Zero al României.
Mai mult, în acest moment, mii de oameni s-au adunat în faţa catedralei formând cozi de doi kilometri pentru a se închina la moaştele Sf. Constantin Brâncoveanu. Mâine dimineaţa, pe 22 septembrie, va avea loc slujba de sfinţire a Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” şi „Sfântul Sfinţit Mucenic Teodosie” de la Mănăstirea Brazi – Panciu şi Sfânta Liturghie, săvârşită de un sobor de arhierei ai Bisericii Ortodoxe Române. Racla cu moaştele Sfântului Constantin Brâncoveanu va reveni la Bucureşti luni după amiază.
La solictările eparhiilor, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a aprobat ca pelerinajul cu moaştele Sfântului Constantin Brâncoveanu să se defăşoare astfel:
26-28 septembrie – se va merge în pelerinaj în Ardeal la mănăstirea Sâmbăta de Sus, ctitorie brâncovenească, simbol al ortodoxiei şi românismului din Transilvania.
11-12 octombrie – pelerinajul naţional cu moaştele Voievodului Sfânt Constantin Brâncoveanu la mănăstirea Hurezi din judeţul Vâlcea, aşezământ monahal al Măritului ctitor, prilej cu care va fi resfinţită după mai bine de trei sute de ani biserica străvechii mănăstiri brâncoveneşti.
27-30 noiembrie – pelerinaj în municipiul Galaţi, Arhiepiscopia Dunării de Jos, cu prilejul praznicului Sfântul Andrei ocrotitorul României, dar şi al municipiului Galaţi. Cu această ocazie va avea loc şi deschiderea oficială a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, în fostul Palat episcopal.
Știri România Comentează