Mitropolia Moldovei și Bucovinei a hotărât, într-un final, ca racla cu moaștele Sfintei Parascheva să fie scoasă spre închinare pe baldachinul amplasat în curtea interioară a catedralei în ziua hramului, miercuri, 14 octombrie.

”Cel mai probabil, în această noapte sau mâine dimineață devreme se va scoate racla cu sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva și va fi depusă în acest baldachin. În anii anteriori, racla era scoasă mai devreme de momentul prăznuirii, întrucât rândul pelerinilor era atât de mare, încât nu putea fi gestionat doar în interiorul lăcașului de cult și în curte”, a declarat pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor.

Baldachinul pentru racla cu moaștele Cuvioasei Parascheva va fi ornat ca în fiecare an

Aceeași familie Buștei din București, care a împodobit baldachinul cu flori în ultimii 16 ani, va ajunge la Iași în această seară pentru a finaliza ornarea acestuia până dimineață.

Doar 500 de persoane la slujbă

Punctul culminant al pelerinajului la moaștele Sfintei Parascheva de la Iași este an de an slujba din data de 14 octombrie, participarea din ultimii ani variind între 10.000 și 25.000 de persoane în parcul din fața Teatrului Național și pietonalul de pe Bulevardul Ștefan cel Mare.

Anul acesta, slujba va începe de la ora 9.00 pe podiumul amenajat în curtea interioară a catedralei care dă spre bulevard și vor putea participa la ea doar 500 de persoane.

Credincioșii vor sta pe scaune amplasate, respectându-se prevederile sanitare în vigoare, pe zona pietonală, iar intrarea pelerinilor se va face de dimineață, putând participa doar cei care au buletin de Iași și care se prezintă primii acolo.

Numărul de pelerini e limitat anul acesta

”Soborul de ierarhi, preoți și diaconi va fi unul restrâns, cel mai probabil nu mai mult de 15 persoane. Nu vor fi ierarhi din străinătate sau din alte zone din țară, ci doar din zona Moldovei. Cei care nu vor putea pătrunde în perimetrul unde sunt așezate scaunele vor putea să urmărească momentul solemn al Sfintei Liturghii pe două ecrane mari amplasate pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt – unul cu orientare spre Piața Unirii, celălalt spre Palatul Culturii. Slujba va fi transmisă în direct de Trinitas TV și de portalul doxologia.ro”, a mai spus pr. Constantin Sturzu.

Și Primăria se va organiza pentru a încerca să reducă numărul oamenilor care vor rămâne să urmărească slujba în afara perimetrului amenajat.

Autoritățile au anunțat că vor exista două zone de urmărire a slujbei, în Piața Unirii și în Piața Palatului Culturii, unde vor fi așezate câte 250 de scaune în fața unor ecrane video mari, pe care va fi transmisă slujba în direct.

 
 

Urmărește-ne pe Google News