UPDATE 17.44: Administratorul judiciar al Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET) va depune joi cerere pentru suspendarea efectelor falimentului acesteia, a declarat, pentru Libertatea, avocatul Gheorghe Piperea.
”În momentul în care vorbim, acest lucru nu se poate întâmpla deoarece trebuie să se transfere serviciul public de la RADET la primărie. Există posibilitatea suspendării efectelor deciziei de faliment. O să o depunem mâine la instanță”, a declarat Piperea.
Citește continuarea AICI.
UPDATE 16:15 – Administratorul judiciar al ELCEN: „Falimentul RADET poate duce la noi blocaje”
Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN, critică decizia judecătorilor privind RADET, spunând că falimentul regiei este doar rezultatul unui „plan de reorganizare fantezist” al administratorului RADET, Rominsolv, care poate duce la apariția unor noi blocaje în ceea ce privește furnizarea agentului termic.
„Prezenta situație este generată, în principal, de acțiunile Rominsolv care a refuzat cu obstinație să modifice un plan de reorganizare din care lipseau elemente fundamentale care să garanteze viabilitatea acestuia, fapt ce nu avea cum să conducă la o altă decizie a instanței. Doar cu titlu de exemplu, subliniem faptul că în planul de reorganizare nu erau menționate sursele de finanțare necesare achitării creanțelor înregistrate de RADET. Totodată, falimentul RADET este indisolubil legat de schimbările multiple de strategie din partea PMB, nefinalizate în niciuna dintre formele propuse, dar și de refuzul constant de a-și asuma răspunderea pentru situația gravă în care se afla o companie pe care o coordonează. Subliniem faptul că recunoașterea de către PMB a creanței RADET de 1,1 miliarde de lei și menționarea bugetului PMB în planul de reorganizare drept sursă de finanțare a acestei creanțe ar fi condus, astăzi, la evitarea pronunțării falimentului”, a transmis miercuri Sierra Quadrant.
Administratorul ELCEN atrage atenția că RADET mai poate funcționa maximum încă 90 de zile, după care activitatea ei trebuie să fie preluată de o altă direcție din cadrul PMB sau de o companie municipală. Primul caz nu este posibil, spune Sierra Quadrant, în timp ce în al doilea caz sunt mai multe probleme: nicio companie municipală nu este pregătită să preia activitățile regiei la sfârșitul celor 90 de zile, întrucât Compania Energetica a fost deja declarată de Curtea de Apel București ca fiind înființată ilegal, iar Compania Termoenergetica este blocată pentru că a fost înființată prin dizolvarea primeia.
„PMB trebuie să aducă un aport de capital la această nouă companie, fapt ce poate fi pus cel puțin sub semnul întrebării, în condițiile în care PMB nu și-a manifestat până în prezent disponibiltatea de a achita obligațiile financiare ale RADET și către RADET, fapt ce ar fi putut conduce la finalizarea întregul proces de reorganizare și evitarea acestui nou blocaj. Presupusa companie care ar prelua activitatea RADET nu deține licențele necesare desfășurării activității”, explică administratorul judiciar.
După pronunțarea falimentului, între ELCEN și RADET trebuie să se încheie un nou contract de furnizare, care nu va mai putea prevede plata facturilor la 90 de zile, conform Sierra, ci vor trebui plătite în termen de 30 de zile.
„În condițiile în care PMB are un istoric negativ în ce privește plata subvenției (fiind, de altfel, motivul principal pentru care ne aflăm astăzi în această situație dramatică), este greu de crezut că, peste noapte, PMB și, automat, RADET sau noua companie municipală se vor putea încadra cu plata facturilor într-un termen de 3 ori mai mic. În plus, odată cu transferul activității către o nouă companie, potrivit prevederilor legale, ELCEN este obligată să solicite constituirea de garanții. Deși ne aflăm în fața unei situații dificile, dorim să vă asigurăm că, în ce ne privește, vom depune aceleași eforturi susținute și vom acționa cu aceeași promptitudine pentru a contribui la depășirea acestor noi obstacole”, arată Sierra Quadrant.
În ciuda hotărârii instanței, municipalitatea dă asigurări că bucureștenii nu vor rămâne fără apă caldă pentru că activitățile regiei vor fi preluate „în cel mai scurt timp” de companiile municipale Termoenergetica și Energetica Servicii, rezultate din divizarea unei alte companii.
„Îi asigur pe toți cetățenii Capitalei că vor avea în continuare apă caldă și căldură la parametri optimi! Decizia de astăzi a instanței nu are consecințe asupra continuității furnizării agentului termic către populație pentru că am luat din timp măsurile necesare astfel încât bucureștenii să nu fie afectați. (…) Subliniez încă o dată că falimentul RADET nu înseamnă întreruperea furnizării agentului termic către populație, așa cum deja se vehiculează în mod eronat în spațiul public”, spune primarul Capitalei, Gabriela Firea, potrivit unui comunicat al PMB.
Edilul dă asigurări că nici angajații regiei nu vor avea de suferit, pentru că vor fi preluați de noile companii și promite „continuarea investițiilor în modernizarea sistemului de termoficare”.
Firea dă vina pe adminsitrațiile anterioare pentru starea în care se află acum regia.
137 de euro scurși pe minut
RADET deține a doua reţea din lume ca mărime de distribuţie a agentului termic, după cea de la Moscova, însă din cauza lipsei de investiții, a ajuns o sită prin care se scurg în fiecare minut banii publici.
Potrivit unui document obținut de Libertatea, pierderile de căldură şi apă au ajuns la cote incredibile pentru un sistem de termoficare în regim centralizat. 8.239 de euro în fiecare oră se risipesc fie sub formă de căldură, fie sub formă de apă caldă. Ca volum, asta înseamnă 48.000 de metri cubi de apă pe zi, echivalentul a peste 16 bazine olimpice de înot!
562.000 de apartamente din Capitală depind de apa şi căldura furnizate de RADET.
Peste 60% din reţeaua regiei trebuie reabilitată urgent „pentru a putea asigura continuitatea serviciului”. Investiţiile necesare modernizării întregii reţele se ridică la 3,3 miliarde de euro.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro