UPDATE: Curtea de Apel București a decis astăzi, definitiv, falimentul RADET.


Falimentul RADET ar însemna stoparea furnizării de apă caldă și agent termic în Capitală, pentru că, potrivit legii insolvenței, nicio societate aflată în faliment nu poate derula activități economice. Reprezentanții regiei spun însă că falimentul este exclus, iar activitatea va fi transferată către o altă societate.

Contactat de Libertatea, avocatul Gheorghe Piperea – administratorul judiciar al RADET – susține că nu va declarat falimentul RADET.

Curtea de Apel va retrimite dosarul la judecătorul sindic, iar acesta va cere o nouă întâlnire a creditorilor, unde se va decide transferul activității către o societate nouă. Legea nu permite intrarea unei regii în faliment, ci doar o lichidare controlată.

Gheorghe Piperea:

RADET furnizează energie termică în 562.000 de blocuri, unde locuiesc peste 1,21 milioane de locuitori, potrivit site-ului său. Compania alimentează și 4.900 de instituții, precum școli și grădinițe, plus agenți economici.

Datorii neplătite de 3,8 miliarde de lei

RADET a intrat în insolvența în septembrie 2016. În luna aprilie a acestui an, Tribunalul București a pronunțat falimentul regiei de stat. Ulterior, Primăria București a obținut suspendarea deciziei la Curtea de Apel.

Principalul său creditor este ELCEN, care produce căldura si apa caldă pentru București, cele două entități economice fiind direct legate una de alta. ELCEN este, la rândul său, în insolvență tot în 2016.

Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN, a cerut de curând Primăriei București plata datoriilor avute de RADET către producătorul de energie termică, în sumă de 3,83 miliarde de lei.

Avertismente pe bandă

În ultimele săptămâni, administratorul judiciar al ELCEN a avertizat de mai multe ori asupra faptului că Primăria nu achită subvențiile, ceea ce pune în pericol alimentarea cu apă caldă a Capitalei, în condițiile în care compania nu poate să achite gazele cumpărate de la Romgaz.

”Ne aflăm deja în zona unui plan bine conturat pentru a băga și ELCEN în faliment. Mie îmi vine greu să cred că RADET face toate aceste lucruri fără știrea Primăriei Municipiului București”, declara, la finele lunii octombrie, Ovidiu Neacșu, partener fondator în cadrul Sierra Quadrant.

Acesta acuza Primăria Capitalei că refuză constant să plătească subvenția, chiar și atunci când este solicitată întreaga subvenție datorată.

Sper ca instituțiile statului să își facă datoria, după ce le vom informa, iar cei responsabili să plătească. Vorbim despre un sistem de importanță strategică, a cărui subminare are încadrări clare în lege.

Ovidiu Neacșu:

Primarul Gabriela Firea acuza, la acel moment, administratorul ELCEN că vrea încasarea de comisioane mai mari.

Termoenergetica trebuie să preia activitatea

Primăria București a dorit în ultimii ani să preia ELCEN, iar aceasta să fuzioneze cu RADET.

Acest plan a căzut însă. Ulterior, Primăria a înființat mai multe companii energetice care să preia funcțiile RADET.

Planurile sunt ca Termoenergetica să preia furnizarea agentului termic, în vreme ce Energetica Servicii ar trebui să preia activitățile conexe.

Urmărește-ne pe Google News