„Sâmbăta trecută, l-am sunat pe prezentatorul TV Radu Banciu să-l întreb de declarațiile legate de femeile cărora le place să fie bătute”, spune ziarista Cristina Radu. „Așa cred că este corect jurnalistic: să cer punctul de vedere al tuturor persoanelor implicate în subiect înainte de publicarea unui material. Radu Banciu mi-a spus că nu sunt la nivelul de a înțelege o fabuloasă satiră”, motivează ea.

„Luni, după ce Cătălin Tolontan a publicat în Gazeta Sporturilor un editorial în care îi atrage atenția că a uitat de unde a plecat, m-a sunat el. Și-a cerut scuze că «m-a luat tare». Nu are rost să detaliez discuția, dar pe scurt, mi-a spus că apreciază că l-am sunat pentru un punct de vedere și să nu pun prea mult la suflet când oamenii cu care interacționez în meserie îmi vorbesc dur sau arogant”, a povestit reportera.

Apreciez scuzele venite ulterior. Nu știu cât sunt de sincere. Oricum ar fi, nu cred că mie ar trebui să-mi ceară Radu Banciu scuze. Cred că Banciu ar trebui să le ceară scuze miilor de femei care locuiesc în casă cu agresorii, care sunt abuzate fizic și psihic și nu pot pleca de lângă ei.

Cristina Radu, jurnalistă:

„Atât în emisiune, cât și în discuția telefonică cu mine de luni, Radu Banciu a încercat să justifice afirmațiile – «99% dintre femeile pe care le-am cunoscut le place să fie bătute» – spunând că femeile și-au făcut-o cu mâna lor. Că nu doresc bărbați sensibili, ci masculi alpha. Sau asta am înțeles eu atât din ce a spus la televizor, cât și la telefon. Fac precizarea asta cu bună credință”, spune Cristina Radu.

În emisiunea de luni, 5 septembrie, a lui Radu Banciu de la Prima Sport, jurnalistul a spus că nu promovează violența domestică, ci face „propagandă pentru înlăturarea acestor evenimente”.

„Dar a explicat așa afirmațiile sale cu procentul de femei care apreciază bătaia: că a vorbit din propria experiență și că și-a dat seama că ele „își doreau un Tarzan, nu un poet”, ca el. Apoi a adăugat: „Bărbații ar trebui să se plângă, nu femeia, nu vi se pare asta o discriminare?”, a mai spus ziarista.

„Am sunat-o să-mi cer scuze!”

Contactat, Radu Banciu a confirmat telefonul către Cristina Radu, precizând: „Am sunat-o să-mi cer scuze! Reporterul a avut bun-simț și era foarte bine pregătită. De obicei nu te sună nimeni să-ți ceară un punct de vedere. Ea m-a sunat, apoi eu i-am dat un telefon ca să-mi cer scuze că am repezit-o. Niciodată nu am fost misogin, nici măcar cu ea”.

Nu am fost niciodată rău intenționat, dar faptul că am gura slobodă asta m-a făcut jurnalist.

Radu Banciu:

Despre mesajul transmis în emisiune, despre care spune că s-a înțeles greșit, Banciu spune: „Nu știu de ce nu a înțeles lumea mesajul pe care am vrut să-l transmit. Și nu știu câtă lume nu l-a înțeles… A sărit toată Planeta pe mine, mi s-a mai întâmplat asta și pe o temă sportivă când am primit zeci de mesaje inclusiv de amenințare. Mesajul meu de acum era pentru femeile care trebuie să fie atente la alegerile pe care le fac în viață. Pentru că alegerile greșite pot duce la moarte. Nimic altceva”. 

Eu niciodată n-am lovit sau amenințat vreo femeie. Niciuna nu poate să-mi spună asta vreodată. Eu am prezentat doar o situație tensionată și cifrele de neacceptat despre violența femeilor. Voi răspunde acum mai mult ca sigur și în fața instanțelor, dar merg să-mi fac dreptate cum mi-am mai făcut și în trecut!

Radu Banciu:

Urmărește-ne pe Google News