La audiere, Banciu a venit însoțit de avocatul său, Florin Popescu. La ședință a participat și un reprezentant al Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse (ANES), instituția care a depus una dintre cele trei plângeri înregistrate pe numele jurnalistului. O alta a fost făcută de o persoană fizică, ce nu a fost însă la ședință. CNCD s-a autosesizat și el după articolul din Libertatea care a semnalat derapajul din cadrul emisiunii lui Banciu.
„Să fiu eu mai sincer și mai bun decât sunt jurnaliștii de la Libertatea”
Libertatea a fost prezentă în sala de audieri și a ascultat punctele de vedere ale ambelor părți, pe cea a jurnalistului și pe cea a ANES. Ședințele CNCD nu sunt publice, însă o persoană poate asista cu acordul părților implicate. Conducerea ANES și-a dat acceptul, iar Radu Banciu a spus, de asemenea, comisiei că nu vede prezența reporterului o problemă.
„Presa a scris deja mizerii, așa că… domnișoara de la Libertatea poate să stea, din punctul meu de vedere, chiar dacă nu o să înțeleagă nimic. Eu nu am avut luxul de a participa la o astfel de ședință, așa că zic să fiu eu mai sincer și mai bun decât sunt jurnaliștii de la Libertatea”, a spus Banciu comisiei de audiere, înainte de începerea ședinței. În septembrie, omul de televiziune i-a vorbit superior aceleiași reportere, spunând că nu are nivelul de a înțelege ce e aceea o satiră. Apoi, și-a cerut scuze.
CNCD urmează să se întrunească cel mai probabil luna viitoare pentru a decide dacă îl va sancționa sau nu pe jurnalist.
Avocatul lui Banciu, care nu a urmărit emisiunea clientului său: „Pamflet și umor de calitate”
În luarea sa de cuvânt, consilierul juridic de la ANES, George Dumitrescu, a spus că declarațiile lui Banciu conțin insulte, afirmații discriminatoare și instigatoare la violență împotriva femeilor.
„Îngrijorarea este cu atât mai mare pentru că domnul Radu Banciu este persoană publică. Afirmațiile sale perpetuează banalizarea violenței domestice și gravitatea fenomenului”, a declarat reprezentantul Agenției.
În schimb, avocatul lui Radu Banciu nu s-a referit prea mult la afirmațiile jurnalistului, ci mai degrabă la proceduri legale. El a mărturisit comisiei că nu a urmărit emisiunea clientului său, care este subiectul plângerilor, însă a atras atenția că de la dosarul cazului deschis de CNCD lipsește un CD cu înregistrarea emisiunii și data la care a avut loc, pentru că „o probă trebuie să fie în format fizic”.
„Emisiunile petentului sunt realizate în calitate de jurnalist, toate sunt de tip pamflet și umor de calitate. Afirmațiile sale au vizat faptul că femeia este supusă violenței domestice și a atras atenția asupra faptului că aceasta trece prin violență”, a spus avocatul.
El a invocat și libertatea de exprimare și faptul că declarațiile lui Banciu sunt „opinii și judecăți de valoare ale unui jurnalist care trage un semnal de alarmă”.
„Este o jignire la adresa unui jurnalist să nu poți să te exprimi”
Șeful comisiei de audiere din CNCD a citit una dintre afirmațiile făcute de Radu Banciu în emisiunea sa, cea legată de femeile care „își doresc să le mai și plesnești din când în când”. Acesta este fragmentul pentru care s-au sesizat ANES și membrii Consiliului.
„Nu vreți să justificați această afirmație?”, l-a întrebat apoi șeful comisiei pe jurnalist.
Radu Banciu a atras din nou atenția că e scoasă din context. „Puteți să mă judecați după ce studiați două minute din 35?!”, a răbufnit jurnalistul.
„Și dintr-o carieră”, i-a răspuns șeful comisiei.
Realizatorul TV a ignorat afirmația acestuia și a continuat: „Este o jignire la adresa unui jurnalist să nu poți să te exprimi”. „Acea declarație este scoasă din context. Dar ce am spus e foarte adevărat”, a adăugat Banciu.
Jurnalistul a spus că discuția din emisiune a pornit de la niște comentarii de pe chat-ul live de pe Facebook și a citat inclusiv atunci niște studii pe care le citise recent despre numărul foarte mare de femei victime ale violenței domestice din toată lumea.
„Dar asta mi s-a întâmplat mie: poate nu sunt 99%, poate sunt 96%, dar aproape toate femeile pe care le-am cunoscut aveau această «vocație»”, a spus Banciu. A făcut apoi mai multe referiri la „bărbații cu mușchi” pentru care femeile îi ignorau pe el și prietenii săi, pe vremea studenției, pentru că „eram mult prea lirici”.
„După acea emisiune, i-am scris unei prietene. Și ea mi-a confirmat. Mi-a spus că da, femeile preferă golanii”, a continuat Radu Banciu.
„Femeia să spună «nu»”
„S-au supărat unii că am spus că femeile sunt proaste? Păi, eu mi-aș dori să o fac pe fii-mea, care are 16 ani, proastă, dar să nu o văd la 20 și ceva de ani la morgă”, a încheiat jurnalistul.
„Așadar, v-ați folosit licența jurnalistică să spuneți că parte din ce li se întâmplă femeilor e și vina lor?”, l-a întrebat șeful comisiei.
Banciu a vorbit despre alegerea unei femei abuzate de a sta lângă partenerul său agresor, insinuând astfel că victimele au și ele partea de vină.
Femeia poate spune „nu”. Într-un stat de drept, are voie să spună „nu”. Indiferent că are nu știu câți copii, că este bătută, trebuie să spună „nu”. Mi s-au dat tot felul de exemple, că le e greu să plece, că nu pot, că nu știu ce… E pueril să spui că ți-e greu să pleci de lângă bărbatul care te bate.
Radu Banciu:
„E injust să fiu catalogat după o frază. Eu spun clar acest lucru, că condamn această nedreptate care se face societății, femeii. Mesajul este de apărare a femeii, nu de terfelire a ei”, a declarat prezentatorul TV.
Spre finalul ședinței, una dintre membrele comisiei (formată din patru membri, dintre care trei femei), care s-a ocupat de audierile în cazul Banciu, i s-a adresat direct jurnalistului. „Am ascultat tot, sunt și femeie…”, a început ea.
Apoi a spus: „Tema pe care ați adus-o în discuție în emisiune este extrem de grea și delicată. Nu v-ați pus problema că poate sunt persoane care urmăresc doar acele două minute în care vorbiți despre violență și femei și nu ascultă tot sau nu au posibilitatea să urmărească și contextul? Oamenii sunt diferiți, sunt persoane care sesizează pamfletul și persoane care nu”.
„Sigur că mi-am pus problema asta, de-asta sunt și aici, că s-a înțeles greșit”, i-a răspuns Banciu. „Ce am spus acolo a fost și o răbufnire sufletească, din experiența jurnalistică și experiența personală”, a concluzionat el.
Amendat de CNA cu 10.000 de lei. Ce amendă riscă de la CNCD
Șeful CNCD, Csaba Asztalos, a explicat pentru Libertatea în cazul George Buhnici, care vorbise despre „buci și țâțe la mare” și „femeile cu vergeturi”, că limitele minime și maxime ale amenzilor pe care le poate da instituția sunt: 1.000 – 30.000 de lei – atunci când ținta discriminării e o singură persoană, respectiv 2.000 – 100.000 de lei, atunci când vizat este un grup.
Surse din cadrul Consiliului au menționat recent pentru ziar că, dacă Radu Banciu va fi găsit vinovat, amenda ar putea fi „cel puțin comparabilă cu cea primită de George Buhnici recent”. Influencerul a fost amendat cu 20.000 de lei.
Radu Banciu a primit deja o amendă de 10.000 de lei de la Consiliul Național al Audiovizualului pentru afirmațiile sale defăimătoare la adresa femeilor. CNA a invocat pentru amendă articolul 47 din legislația audiovizualului, care prevede că „sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice”.
La ședința în care a fost decisă amenda, Banciu le-a spus membrilor forului că „nu au înțeles metafora”. „Atâta timp cât eu îl aleg pe respectivul care până la urmă mă vă bate de mă va snopi, înseamnă că e alegere mea. Păi, doamna Dorina, altfel n-aş fi lângă el. De ce îmi răstălmăciţi vorbele? Eu asta spun, dar e metaforic”, i-a spus Banciu Dorinei Rusu, membră CNA.