Pe 24 august, Radu Budeanu, patronul publicațiilor Gândul, CanCan și Prosport, a înregistrat o acțiune împotriva ziariștilor de investigație de la Libertatea și împotriva trustului de presă Ringier, editorul ziarului.
Cele două articole care l-au deranjat pe Budeanu au fost publicate pe 11 și pe 12 august, în urma documentării de la arhiva Tribunalului București, acolo unde dosarul său de corupție este public și unde, între timp, a și fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influență.
Primul articol din Libertatea, despre afacerea de corupție Hidroelectrica, a descris, cu date din instanță, cum arată experiența infracțională a grupului de la Monaco și rolul lui Radu Budeanu: ”Viață de magnat în dosarul Udrea – Budeanu – Buzăianu. Ani la rând au scos 9.500 de euro zilnic cash din bancă, dar cenzurau presa și pe Mircea Cărtărescu!”.
Al doilea articol s-a referit la complicitățile politice: ”Corupția din dosarul Hidroelectrica. Cum se făceau Blaga sau Flutur că nu știu nimic de banii aduși de Udrea la partid”.
Cine este Radu Budeanu?
De peste un deceniu, Radu Budeanu se prezintă ca patron de presă. De fapt, el a jucat rolul de intermediar al lui Bogdan Buzăianu, de care ”depindeam din toate punctele de vedere”, conform descrierii clare și crude pe care Budeanu însuși o face statutului său, în scris, în dosar. Acesta a fost momentul în care s-a înțeles cu procurorii să-și recunoască vinovăția ca să scape fără executarea detenției.
Intermedierile de trafic de influență reprezentau afacerile lui Radu Budeanu sau, după o frază repezită la telefon chiar de Buzăianu către contabila sa, modelul de business consta în ”Dă-i toți banii Chiorului!”, pentru ca acesta să-i ducă mai departe la politicieni.
”Chiorul” era adresarea amicală pentru unii, disprețuitoare după alții, pe care patronul Energy Holding o folosea când se referea la Budeanu.
Mai mulți martori povestesc cum oricine dorea să ia legătura cu Buzăianu, care se adăpostise în Elveția după ce prejudiciase statul de sute de milioane de euro din contractele cu energie, îl căuta pe Radu Budeanu ca să-i facă legătura cu sursa puterii.
”Afaceri”, ”presă”, ”contracte”, toate niște ficțiuni cu banii de la stat
În dosar, Budeanu amintește și de afacerile de presă, care depindeau, de asemenea, de banii lui Buzăianu. De altfel, plățile făcute de companiile lui Buzăianu și evidențiate de cei de la spălarea banilor arată că ”omul de afaceri” întreținea o întreagă rețea de curteni, de la avocați străini la români cu diverse poziții, care depindeau de el și îi făceau servicii. Ultimul la plăți era statul român, cu impozitele cuvenite bugetului.
Pe piața media și publicului, Budeanu se prezenta drept patronul afacerilor de presă. Procurorilor el le-a spus adevărul.
”Precizez ca mi-am desfășurat activitatea în calitate de director la SC Revista Ciao SRL, Media Promovalores SRL, Cancan Media SRL, societăți în care asociați erau societăți de tip off-shore controlate de Buzaianu Bogdan Nicolae”, a recunoscut el într-o declarație din dosar, citată de ziare.com.
Firmele off-shore erau cele în care se drenau banii cu care statul fusese prejudiciat.
Ceea ce personajele din Grupul de la Monaco numeau ”afaceri”, ”presă” și ”contracte” erau, așa cum reiese din dosarul Hidroelectrica, mai multe feluri de a spune același lucru: șpagă mutată dintr-o mână în alta, dintr-un interes conectat la alt interes, pe bani publici.
Cărăușul banilor furați de la buget
Volumele din dosar, pe care Libertatea le-a consultat la Tribunalul București, atestă în mod public că Radu Budeanu făcea legătura între cei care ”prejudiciau bugetul de stat”, după cum îi numesc procurorii DNA, mai exact, companiile lui Bogdan Buzăianu, și cei care făceau furtul posibil la nivel politic – Elena Udrea, în acest caz.
Sau, în definiția mult mai succintă a lui Budeanu, ”Recunosc si regret savârșirea faptei”.
După condamnarea lui Budeanu, în dosar au rămas Elena Udrea și Dan Andronic, patronul Evenimentului zilei, ca singurii inculpați.
Asta, deși în discuțiile și în declarațiile din dosar apar mult mai mulți responsabili care au făcut posibile contractele subevaluate și le-au reînnoit, lăsându-l pe Buzăianu să scoată sume de zeci de milioane de euro din schimburi incorecte cu statul.
Iar Buzăianu, principalul beneficiar, nu are nicio calitatea în dosarul care poartă numele operațiunii derulate chiar de el.
Doi ani cu suspendare pentru Radu Budeanu și doi alți inculpați trimiși în instanță sunt ceea ce DNA a reușit, după ce a urmărit o amplă operațiune ”nelegală și păguboasă” – expresia îi aparține -, derulată pe mai bine de 10 ani și care a dus la pierderi de sute de milioane de euro pentru buget.
Un stil de viață finanțat din bani publici furați
Tot eșafodajul acestor oameni depindea de banii furați de la cetățean, prin contractele care prejudiciau Transelectrica.
Din acești bani, Budeanu susține că a dus 3,8 milioane de dolari, la sediul PD-L, pentru Ana Maria Topoliceanu, prietena Elenei Udrea. Transportul a fost făcut într-o ”geantă de voiaj de circa 1,2 metri pe 80 centimetri”, potrivit estimării ochiului antrenat al lui Radu Budeanu.
Tot din banii luați din contractele cu energie a ajuns Budeanu de mai multe ori, conform declarațiilor martorilor, la Monte Carlo, în Geneva sau în alte destinații exclusiviste. Invitația era a lui Buzăianu. Banii, susțin procurorii anticorupție, iar Budeanu a recunoscut integral actul de acuzare, erau ai sistemului energetic național.
Pe cine a dat Budeanu în judecată
Procesul intentat de Radu Budeanu jurnaliștilor de la Libertatea urmează altor procese, prin care el încearcă să-și repare imaginea.
Procesele intentate de Radu Budeanu presei, în ultimele luni, sunt următoarele:
- Împotriva jurnalistei Sorina Matei, acțiune înregistrată în februarie. S-a stabilit primul termen.
- Împotriva G4Media și a ziariștilor Dan Tapalagă și Cristi Pantazi, acțiune înregistrată în aprilie. Aici, Radu Budeanu e reclamant împreună cu soția.
- Împotriva lui Alex Costache și a Societății Academice Române, acțiune înregistrată în mai. S-a fixat un termen.
- Împotriva lui Mircea Badea, acțiune înregistrată în iulie.
- Împotriva jurnaliștilor Mirela Neag și Cătălin Tolontan și a Ringier. Acțiune depusă în august.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro