Potrivit procedurii, acordurile de recunoaștere a vinovăției trebuie să fie verificate pentru legalitate de un judecător.
“În baza art. 485 alin. (1) lit. a) din Codul de procedură penală, admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Direcția Națională Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție cu inculpatul Budeanu Radu Ioan, pentru săvârşirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență, prevăzută în art. 26 din Codul penal din 1969 rap. la art. 6 indice 1 din Legea nr. 78/2000”, se arată în decizia Tribunalului București, care poate fi atacată în apel în termen de 10 zile.
În urma acestui acord, Budeanu este condamnat la pedeapsa de 2 ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la cumpărare de influență. Acesta are termen de încercare de 4 ani.
“Condamnă pe inculpatul Budeanu Radu Ioan la pedeapsa de doi ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență… Suspendă condiționat executarea pedepsei de doi ani de închisoare aplicată inculpatului, pe un termen de încercare de 4 ani”, se notează în minuta Tribunalului București.
De asemenea, inculpatul va plăti 1.700 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat (din care 1.500 de lei din cursul urmăririi penale).
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au notat:
- În vara-toamna anului 2011, inculpatul i-ar fi transmis ministrului dezvoltării regionale și turismului de la acea dată promisiunea unui om de afaceri de a-i oferi suma de 5.000.000 de dolari pentru ca demnitarul să-și exercite influența în vederea menținerii, în parametrii deja negociați (preț și cantitate de energie furnizată), a contractelor încheiate de firmele omului de afaceri cu SC Hidroelectrica SA.
- În același context, în perioada noiembrie 2011- februarie 2012, inculpatul, printr-un intermediar, ar fi predat fostului ministru suma de 3.800.000 de dolari, pusă la dispoziție de omul de afaceri.
Dosarul de urmărire penală împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul București.
În noiembrie 2015, Budeanu a fost ridicat și audiat de procurorii DNA, fiind plasat apoi sub control judiciar pe cauțiune (2.000.000 de lei), pentru trafic de influență, în formă continuată și spălare de bani.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro