Acesta a mai afirmat că banii colectați din taxele actualilor salariați se plătesc pensiile actualilor pensionari. Numai că acest sistem funcționează atâta timp cât numărul de angajați este mai mare decât cel al pensionarilor.
Mai mult, România se confruntă și cu o migrația masivă a populației, peste 3,5 milioane de conaționali lucrând în Occident.
Creșterea vârstei de pensionare
Astfel, potrivit lui Radu Crăciun, singura soluție pentru ca pensiile să crească în viitor este să crească vârsta de pensionare, fenomen vizibil în statele mai avansate decât România.
”În momentul în care s-a implementat acest Pilon II, tendințele de natalitate erau clare și era evident că ceva trebuie făcut. Ceea ce nu s-a anticipat atunci și s-a subestimat au fost exact fluxurile de emigrație ale românilor, care au avut loc în ultimii zece ani. Problema identificată inițial în mod corect a fost astfel agravată de plecările numeroase ale românilor în străinătate, ceea ce a făcut ca îmbătrânirea populației să fie chiar mai rapidă”, a afirmat Radu Crăciun.
De la lansarea sa din 2008, la Pilonul II s-au acumulat 42 de miliarde de lei, dintre care 35 de miliarde drept contribuții virate și 7 miliarde de lei câștiguri din investiții.
Numai că autoritățile au pus ochii pe acești bani. Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, și Liviu Dragnea – liderul PSD, au declarat în mai multe rânduri că ar trebui ca Pilonul II să fie ”opțional”.
7 milioane de ”proprietari de pensie”
În acest moment, 7 milioane de români au conturi la Pilonul II, iar contribuția medie este de circa 5.000 de lei. La un salariu mediu pe economie, în cont s-ar fi acumulat peste 10.000 de lei, însă media este mai mică deoarece mulți români au emigrat, alții au lucrat la negru sau firmele nu au virat contribuțiile.
”Fiecare din cei 7 milioane de români care acum sunt participanți la Pilonul II au un cont analog unui depozit bancar în care lună de lună se acumulează bani pe numele lor”, a arătat președintele APAPR.
Acești bani se vor adăuga la pensiile pe care le vor primi de la stat, atunci când vor ieși la pensie.
Radu Crăciun spune că tot mai mulți români conștientizează că au acumulat aceste fonduri în conturile lor, ba chiar se interesează cum să-i scoată de la Pilonul II, însă acest lucru nu este posibil până nu ies la pensie.
”Este ciudat că vrem să schimbăm ceva ce funcționează și căruia nu i-a adus nimeni niciun reproș”, a mai spus oficialul.
Acesta a mai declarat că își menține speranța că sistemul actual nu va fi schimbat.
Pensia privată poate fi lăsată moștenire
”Banii în momentul în care sunt virați de către Casa Națională de Pensii intră în aceste conturi individuale. Din momentul în care banii intră în conturile individuale ei devin proprietate privată a participanților.
Faptul că sunt o proprietate privată a participanților este statuat chiar prin legea pensiilor private, care spune că în ultimă instanță acești bani pot fi lăsați moștenire.
Acești bani sunt o proprietate privată pentru că nu poți dispune de o proprietate publică. Sunt la fel de privați precum casa, mașina sau salariul, că din salariu vin”, a adăugat Radu Crăciun.
”E ca și cum statul te-ar invita să îi cedezi casa ca să ți-o dea înapoi peste 15 ani”
Optarea către Pilonul I, cel de stat, ar fi echivalentă cu cedarea unei proprietăți private statului. ”E ca și cum statul te-ar invita să-i dai casa pe care o ai și după aceea să ți-o dea înapoi peste vreo 15 ani. Mi se pare că e o opțiune nerealistă, nu-mi imaginez că cineva ar vrea de bunăvoie să-și cedeze o proprietate privată pe mâna unui administrator care, sincer, nu a excelat niciodată în managementul activelor pe care le-a avut în grijă. Mă refer aici la stat”, a completat șeful APAPR.
Este foarte important ca oamenii să înțeleagă că acești bani există și că pot să verifice, a punctat Radu Crăciun.
De altfel, APAPR a lansat de curând site-ul www.proprietardepensie.ro, unde cei interesați pot găsi mai multe informații despre Pilonul II de pensii.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!