Cuprins:
Ce pot spera PSD și PNL la parlamentare
Resetarea politică a fost una rapidă, întrucât duminică românii vor vota pentru alegerile parlamentare, iar cele două partide vor încerca să recupereze din electoratul care pentru prezidențiale a votat Călin Georgescu.
Pentru a înțelege cum ar putea arăta viitorul Parlament al României după alegerile din data de 1 decembrie, Libertatea a realizat un interviu cu Radu Magdin, analist politic și consultant, CEO Smartlink Communications.
Magdin consideră că PNL și PSD nu mai au timp să ajungă la scorurile electorale pe care le preconizau inițial, iar cele două partide vor înregistra procente mai scăzute. În același timp, există un bonus al câștigătorului de care se va bucura USR, partidul Elenei Lasconi, ajunsă în finala prezidențială.
Pentru prima dată în democrația românească, votanții celui mai mare partid, PSD, sunt considerați votanții indeciși care vor decide balanța în favoarea Elenei Lasconi sau a lui Călin Georgescu.
Unde se pot duce voturile lui Călin Georgescu la parlamentare
Libertatea: Cum vedeți această resetare rapidă al celor două partide, PNL și PSD, înaintea alegerilor parlamentare? Au ele timp să își recâștige electoratul?
Radu Magdin: Nu au timp să își recâștige electoratul sau să ajungă la calculele pe care le aveau inițial. Înainte de rezultatele primul tur al prezidențialelor, PSD spera să rămână la 30%, iar PNL – la 20%. În momentul de față, PSD se poate duce spre 25%, dacă are noroc, poate un pic mai mult, iar PNL ar putea lua 15%. În același timp, întotdeauna există un bonus al câștigătorului. Or, în momentul de față, PSD și PNL, deși încearcă să se regrupeze relativ repede, este foarte greu să revină la acele scoruri inițiale, pentru că ele nu țin numai de disciplina de partid. Țin de crearea unei povești mai largi.
Există, în același timp, un bonus de care se va bucura USR-ul doamnei Lasconi. În plus, există probleme cu privire la transferul voturile pe care le-a obținut domnul Georgescu. Către cine se vor transfera ele? Partidul POT nici nu știm ce candidați a depus, dacă a depus. Se vor transfera către doamna Șoșoacă, ce cere o poziție de premier?
Este puțin probabil ca Georgescu să își transfere toată popularitatea într-un procent comparabil de partid, în schimb, doamna Lasconi are potențialul de a face din USR principalul partid de dreapta.
AUR va rămâne cel mai probabil al treilea sau al patrulea partid al țării, undeva la 15%. Ce e interesant e că unii membri AUR încep să îl atace pe Georgescu, își dau seama că el este un adevărat pericol la adresa lor ca pondere parlamentară. Nu este clar dacă Mircea Geoană va reuși să transfere într-un partid parlamentar sprijinul său din primul tur prezidențial.
– Cum vă explicați faptul că Georgescu a ieșit câștigător chiar și în localitățile foarte bine controlate de PNL și PSD?
– Cu siguranță se fac cercetări mai aprofundate în această perioadă. În esență, ceea ce cred eu că poate fi o explicație de bun-simț este că anul acesta s-a observat peste tot în lume un vot anti-incumbency, un val nu neapărat antisistem, dar a fost un val puternic de nemulțumire față de guvernele și oamenii politici în funcție.
Până la urmă, acea spirală a tăcerii ne afectează. Primarii pot încuraja, dar nu pot controla voturile celor pe care îi mobilizează la vot, iar asta poate e bine pentru democrația noastră.
România poate intra în scenariul bulgăresc
– Credeți că viitoarea coaliție parlamentară va fi una mai fragmentată, să fie formată din patru partide?
– Sper să rămână la trei partide, nu la patru. Întrebarea va fi ce maturitate avem noi de a gestiona noua normalitate politică.
– Elena Lasconi ar putea câștiga președinția fără ajutorul PSD?
– Poți încerca să fragmentezi un electorat, indiferent de îndemnul leadershipului. Scenariul optim este pentru Lasconi dacă președintele PSD sau comunicatorii PSD spun între doamna Lasconi și domnul Georgescu, recomandăm doamna Lasconi. E interesant pentru democrație că ai în categoria swing voters votanții principalului partid. PSD este un partid de masă, are și oameni mai conservatori, și oameni mai progresiști, poți să încerci să spargi PSD, dar e riscant. E mai bine să ai schimbări de discurs, să arăți o formă de moderație care să placă eventual și unor conservatori din PSD, care ar putea fi înspăimântați de candidatul Georgescu.
În același timp, Georgescu este un comunicator calm și relativ ferm – trebuie să ne uităm și la calitățile lui. Eu nu rezonez cu ceea ce spune, dar nu pot să nu constat că este un comunicator calm. Proiectează o anumită siguranță și spune ceea ce electoratul conservator vrea să audă. Cât de mult va reuși doamna Lasconi să convingă acești oameni, dincolo de argumentul cu Rusia, care nu va ține, el este unul exacerbat. Nu este suficient argumentul geopolitic, unii cu Vestul, alții cu Estul. În dezbaterea electorală, mai ai nevoie de argumente legate de nivelul de trai, de felul în care ne vedem viitorul.
– Dacă PSD se va decide să își asume o poziție în favoarea unui candidat sau altul, o va face după rezultatul alegerilor parlamentare?
– Înainte de alegerile parlamentare cu siguranță nu, pentru că nu are de ce să își antagonizeze electoratul. Cu atât mai mult cu cât s-ar putea să recupereze o parte din electoratul lui Georgescu.
– Unul dintre pericolele care se vehiculează în spațiul public este cel al instabilității politice prin care trece Bulgaria. Credeți în scenariul bulgăresc pentru România?
– Cu partidele noastre se poate discuta. Eu cred că ai noștri se ceartă în public, dar se pot înțelege în privat. Aceasta este un semn de maturitate politică. Noi nu ne putem permite astfel de crize, pentru că o să explodeze prețurile la datoria de stat. Eu cred sincer că se vor pune de acord în formate de trei-patru partide.
– Vă este frică de Călin Georgescu la vot?
– Nu aș vrea să îl critic pe acest candidat din această perspectivă. Aș spune următorul lucru: prefer să se invoce mai puțin Dumnezeu, prefer un aer mesianic mai redus în spațiul public. Atrag atenția asupra faptului că nu este o pantă bună alunecarea înspre un discurs prea mistic. Un președinte trebuie să discute cu media, nu cum a procedat Klaus Iohannis. Or, felul în care s-a comportat cu media – nu vorbesc cu media, pentru că voi știți tot! – este un mesaj profund nociv pentru democrație. Aceste instincte mă îngrijorează combinate cu atitudinea mistic-religioasă.
Foto: Eli Driu
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
lolanola • 28.11.2024, 16:08
sa se certe USR cu aur prin parlament parca nu ar fi asa periculos; cel mai dur este ca se vor certa usr cu usr pana isi vor epuiza bruma de incredere a oamenilor care nu vor decat sa fiie cat de gat bine guvernati fara sa fie furati; asta daca nu o cotim din nou spre psd penele; care cica se reseteaza; sa stiti ca nu mi-a batut niciunu la usa sa zica.. madame iote aci 50 000 euroi ce ti-am furat in ultimii cinci ani nu intreba cum doar ia-i :) am glumit desigur dar inrelegeti..
parpalache • 28.11.2024, 15:50
Sigur ca da!A inceput„promițator”!Organizația„Accept”(a homosexualilor ) a și anunțat ca va face un miting de susținere!
adevarataingrid • 28.11.2024, 15:33
Din pacate, ne indreptam spre haos ca urmare a implicarii ccr in alegeri, e un plan bine pus la punct de catre cei de la PSD, s-au mai incurcat putin pe parcurs, dar vor numara pana iese Ciolacu in locul Elenei Lasconi!