Lăcrămioara Toader, actualul consul al României în Madagascar, este mama partenerului de afaceri care în 2012 l-a ajutat pe Radu Mazăre să închirieze terenul pe care a construit complexul turistic de lux din fosta colonie franceză.
Despre legăturile consulului onorific al României în Madagascar cu fostul lider al PSD Constanța a vorbit consulul onorific al Madagascarului în România, Serge Rameau, într-un interviu acordat Radia Europa Libere, pe 9 mai, la o zi după ce Radu Mazăre a fost reținut în Madagascar.
„Doamna Toader l-a ajutat cu bună-credință pe Radu Mazăre când a venit în Madagascar. Înainte să fie numită consul onorific, a avut un acord de afaceri cu Radu Mazăre. Fiul ei, Dorin, a cumpărat pământ pentru Radu Mazăre, pentru că străinii nu pot cumpăra terenuri în Madagascar. I-a închiriat pe 99 de ani terenul lui Radu Mazăre și a supervizat construcția complexului turistic pe care îl deține. Relația lor s-a destrămat însă, în termeni neamicali”, a spus diplomatul din Madagascar în interviul pentru Europa Liberă.
Acum, după ce fostul edil al Constanței a fost adus în țară, fratele acestuia lansează alte acuzații privind această relație.
„Radu Mazăre se afla de aproape trei ani de zile în relații de dușmănie cu consulul onorific în Madagascar. Acualul consul, că atunci nu era consul, care este o doamnă româncă plecată de vreo 40 de ani și cu fiul dânsei… pe social media, el se consideră că este viceconsul. Acolo este o familie consulară”, a spus Mihai Mazăre, la România TV, conform g4media.
Totodată, el acuză familia consulului că vrea să preia afacerea construită de Mazăre.
„Acționarii sunt israelieni care au investit în turism. Terenul respectiv este luat în concesiune de mine și de Radu Mazăre împreună cu domnul viceconsul onorific, fiul doamnei consul. Dacă urmăriți explicațiile pe care le-am dat… domnul viceconsul a sunat angajații, a amenințat că vine să preia… afacerea. Și lucrul ăsta s-a întâmplat și în trecut când s-a declanșat și scandalul dintre ei și când s-a deschis și un dosar penal la procuratura locală a orașului Diego Suarez, unde se află raza jurisdicțională în care se află complexul turistic și procuratura la momentul respectiv i-a dat interdicție de a mai sta în oraș domnului viceconsul”, a mai spus acesta, la același post de televiziune.
Consulul onorific al României în Madagascar, acuzat că i-a cerut bani lui Radu Mazăre
Mihai Mazăre susține că relațiile dintre Lăcrămioara Toader și Radu Mazăre s-au deteriorat din cauza banilor.
„Da, i-a cerut de nenumărate ori un salariu lunar, iar când relația s-a denaturat, acel salariu lunar nu l-a mai primit și s-au și judecat în instanță. Este o decizie de instanță în care doamna consul a dat în judecată firma care nu i-a mai dat salariul și doamna a pierdut definitiv.
Ultima solicitare a doamnei consul a fost de 80.000 de euro, iar Radu Mazăre i-a spus că el personal nu dispune de această sumă, iar acționarii și deținătorii afacerii nici nu își pun problema să dea acești bani”, a precizat fratele fostului edil al Constanței, pentru sursa citată.
Mai mult, Mihai Mazăre a precizat că Lăcrămioara Toader ar fi făcut presiuni ca Radu Mazăre să fie extrădat din Madagascar.
„Să știți că doamna consul a fost prezentă permanent și la procuratură, și la pușcărie, și la Interpol… Chiar avocații ne-au întrebat ce-i cu doamna asta de este așa activă și pune așa mare presiune ca Mazăre să fie extrădat”, a spus Mihai Mazăre.
Radu Mazăre obținuse rezidență în Madagascar încă cinci ani până să fie arestat
Fratele fostului lider al PSD Constanța a dat detalii și despre momentul în care a fost arestat Radu Mazăre, pe aeroportul din Antananarivo, capitala Madagascarului.
„Nu a fost săltat de pe stradă, el fusese în capitală, își luase certificatul de rezidență încă cinci ani de zile și dimineață s-a trezit, s-a dus la aeroport urmând să zboare cu o cursă internă din capitală până în orașul unde locuiește el. În aeroport s-a prezentat un cetățean cu trei soldați după el care i-au ridicat pe amândoi (pe Radu Mazăre și pe Roxana, prietena lui Radu Mazăre – n.red.) și i-au dus la un sediu al Poliției. Acolo, la sediul Poliției, el a stat timp de șase zile sechestrat. Cetățeanul care l-a ridicat nu s-a legitimat, iar după vreo trei zile că era al Interpolului local”, a precizat Mihai Mazăre.
Mai mult, Mihai Mazăre acuză că fratelui său nu i-a fost prezentat niciun document care să ateste că a stat în arest.
„El n-a semnat nicio hârtie, nu i s-a prezentat în aceste zile nicio hârtie și nu a stat oficial în arest. A stat într-un birou al Poliției de acolo amenajat de soldați… I-au pus o saltea, i-au dat acces la o saltea… și a stat șase zile sub sechestru, fără nicio hârtie”, a menționat el.
Radu Mazăre a fost adus în țară cu un avion care a aterizat luni seara pe Aeroportul Otopeni. Fostul primar al Constanței a fost dus la Penitenciarul Rahova, unde va sta 21 de zile în carantină. Fostul primar al Constanței Radu Mazăre a fost arestat în Madagascar pe 8 mai, acolo unde a fugit pe 30 decembrie 2017.
Radu Mazăre, acuzat de DNA de un prejudiciu de peste 100 de milioane de euro
Radu Mazăre are în România 8 dosare penale, patru trimise în instanță și restul în fază de urmărire penală la procurori. Într-un dosar are decizie definitivă de condamnare.
Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat definitiv pe Radu Mazăre, pe 8 februarie, la 9 ani de închisoare cu executare, în dosarul retrocedărilor unor terenuri în Constanţa şi Mamaia. Într-o altă cauză, cunoscută ca „dosar Polaris”, Radu Mazăre a primit, pe 3 mai, o pedeapsă de 9 ani și 10 luni de închisoare. Sentința dată de instanța supremă în dosarul Polaris nu este definitivă și a fost deja contestată.
Citește și: