Fostul edil, care se află în prezent în Madagascar, fusese condamnat în luna iulie 2017, la judecata în fond de la Curtea de Apel Bucureşti, la 4 ani de închisoare cu suspendare.
În același dosar, Nicușor Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, a primit o condamnare definitivă de 5 ani de închisoare cu executare. Pedeapsa i-a fost majorată cu doi ani faţă de cea primită la Curtea de Apel Bucureşti, care îl condamnase la 3 ani de închisoare cu suspendare.
În prezent, Nicușor Constantinescu se află în Penitenciarul Poarta Albă, unde execută o pedeapsă de cinci ani de închisoare primită într-un alt dosar, pentru abuz în serviciu. În 23 ianuarie 2019, Judecătoria Medgidia i-a respins cererea de liberare condiţionată, pe care el a contestat-o şi care urma să se judece la Tribunalul Constanţa pe 18 februarie. În urma deciziei ICCJ, Nicuşor Constantinescu nu mai poate cere acum să fie eliberat condiţionat.
Borcea fusese achitat la Curtea de Apel
Cristi Borcea a primit cinci ani de închisoare cu executare. La Curtea de Apel Bucureşti, Borcea fusese achitat.
După noua condamnare, fostul acționar al clubului de fotbal Dinamo se întoarce la închisoare, la şapte luni de la eliberare. În martie 2014, Borcea a fost condamnat la 6 ani şi 4 luni închisoare în dosarul transferurilor de jucători, alături de alţi şapte reprezentanţi ai fotbalului românesc. El a fost eliberat condiţionat pe 2 iulie 2018. În urma deciziei ICCJ în dosarul retrocedărilor de terenuri, Borcea va executa şi restul de pedeapsă din dosarul transferurilor.
Și Dragoș Săvulescu, fost acționar la Dinamo, a primit o sentință definitivă de 5 ani și jumătate de închisoare cu executare. Curtea de Apel Bucureşti îi dăduse o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare.
Decizia instanţei a venit după nouă ani de procese şi alte opt amânări consecutive de pronunţare a unei sentinţe.
Fostul primar Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA în 28 octombrie 2008, alături de 36 de persoane, între care foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici, în dosarul privind atribuirea nelegală a unor suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa şi în Mamaia, zone de plajă şi faleză.
Prejudiciul estimat de DNA se ridică la 114 milioane de euro.
Curtea de Apel Bucureşti, prin decizia din 2017, nu a dispus despăgubiri civile în acest caz.
Judecătorii Curţii de Apel i-au mai condamnat atunci pe fostul şef al Direcţiei de Administraţie Publică Constanţa Constantin Racu, fostul şef al Direcţiei Patrimoniu din Primăria Constanţa Ramona Dospinescu, fostul şef al Direcţiei Tehnic-Investiţii Ion Marica, foştii consilieri juridici Cristian Talpău şi Nora Chirca, Georgică Giurgiucanu, fost lider al PSD Constanţa şi asociat cu Borcea şi Săvulescu într-o societate comercială, Constantin Racu şi Emil Dragoş Săvulescu la câte trei ani de închisoare cu suspendare.
Alţi 26 de acuzaţi din acest dosar au fost achitaţi de Curtea de Apel Bucureşti, printre care Aurel Jean Andrei, notar public şi soţul preşedintelui de atunci al Tribunalului Bucureşti Laura Andrei, Bogdan Ghiţulescu, consilier juridic, şi Dan Miron, fost consilier local.
Citește și: