Procurorii arată că prin actul de sesizare s-a reținut faptul că, în perioada 2014 – 24.06.2020, cei trei inculpați au constituit un grup infracțional organizat care a acționat în scopul falsificării de bancnote din cupiură de 100 lei și inducerea în eroare a persoanelor vătămate prin punere în circulație a acestora.
Prejudiciu de 2.271.600 lei
Astfel, în mod repetat și în baza aceleiași rezoluții infracționale, liderul grupării, cu sprijinul celorlalți membri, a falsificat un număr de 23.042 bancnote din cupiură de 100 lei, dintre care a pus în circulație un număr de 22.716, producând astfel un prejudiciu total în valoare de 2.271.600 lei.
Procurorii DIICOT spun că românul plasa banii în localitățile unde se organizau târguri, bâlciuri sau serbări locale, iar unul dintre complici era iubita sa.
Fals imposibil de identificat
Fiecare bancnotă avea toate elementele de siguranță, fiind aproape imposibil de identificat de persoanele care intrau în posesia lor. De aceea a fost numit de autorități „Super Leu”.
”Ca urmare a calității superioare a reproducerii, fiind realizate pe suport de polimer și având imitate toate elementele de siguranță destinate publicului (inclusiv microperforațiile, banda iridescentă, imagine latentă, fereastră transparentă, cerneala care își schimbă culoarea, imprimare vizibilă în lumină ultravioletă), fals aproape imposibil de identificat de către persoanele care intrau în posesia acestora, acesta a fost codificat sub denumirea de ”SUPER LEU”, menționează DIICOT în rechizitoriu.
O singură amprentă, găsită între foile lipite pentru a falsifica bancnotele de 100 de lei, i-a dus pe anchetatori pe urmele românului care a produs cele mai bune falsuri din istoria României, cum a anunțat chiar DIICOT.
Amprenta bărbatului, găsită pe o bancnotă de 100 de lei
Specialiștii au observat că lipirea foliilor din care este alcătuită bancnota contrafacută este o activitate manuală, efectuată fără a fi implicate echipamente speciale de lipire automată. Astfel, au fost făcute analize criminalistice dactiloscopice asupra bancontelor culese din zona Brașovului sau din Suceava care să stabilească dacă pe suprafața sau în interiorul bancnotelor sunt amprente.
A fost găsită una singură pe o bancnotă de 100 de lei, care se afla în baza de date a Poliției. Autoritățile au descoperit că amprenta era a unui bărbat care a fost încarcerat la Penitenciarul Codlea (1997-2000) pentru furt. În plus, el era cunoscut și pentru falsificarea de documente și înscrisuri oficiale. Mai exact, falsifica chitanțe pentru plata taxei de primă înmatriculare.
Arestat preventiv pe 25 iunie
În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii. Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului București, instanță care a dispus pe 25 iunie arestarea preventivă a lui Radu Theodor Croitoru. Iubita acestuia și cel de-al treilea partener al grupării au fost puși sub control judiciar.
În urma audierilor, procurorii au aflat că suspectul a avut nevoie de un an pentru a studia milimetru cu milimetru fiecare detaliu și element de siguranță de pe hârtia de 100 de lei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro