- Spitale focar de infecție sunt la Suceava, Arad, Baia Mare și Deva.
- Demisii au fost la spitale din Arad, Orăștie, Timișoara și Brașov. Asta după ce peste 300 de cadre medicale s-au infectat cu COVID-19, dintre care peste 180 numai la Suceava.
- Mulți medici spun că se tem de infectare de la pacienți care vin în spital și nu sunt testați.
- Cât timp este stare de urgență, cadrele medicale pot fi detașate la orice spital este nevoie, fără a li se cere acordul și fără a putea să se opună.
- Medicii nu pot refuza să interneze un pacient, pentru că riscă să fie cercetați penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.
Radu Țincu, medic primar Anestezie și Terapie Intensivă la Spitalul de Urgență Floreasca din București, vorbește, într-un interviu acordat Libertatea, despre cum s-a ajuns la contaminarea spitalelor din România și la demisia medicilor de frica infectării.
„Testarea pacienților suspecți s-a făcut tardiv. Odată ce transmiterea virusului este una intracomunitară, orice persoană este un potențial pacient cu coronavirus”, spune medicul.
În momentul în care accepți să internezi pacienți care au simptomatologie sugestivă de viroză respiratorie sau insuficiență respiratorie acută de o cauză neprecizată și nu îi testezi, acest lucru determină efectul de domino pe care îl vedem, spitale rând pe rând sunt contaminate.
Radu Țincu, medic la Terapie Intensivă, Spitalul Floreasca:
Medicul spune că menirea unui sistem public de sănătate este să prevină, nu să ia măsuri post-faptice, retroactiv, ”după ce vede dezastrul pe care pandemia îl produce”.
În criza provocată de coronavirus, pentru ca societatea să nu se prăbușească, statul trebuie să se bazeze pe ajutorul armatei, forțelor de ordine, autorităților și, mai ales, pe cel al cadrelor medicale când este o criză sanitară.
„Aceste cadre medicale trebuie să-și salveze semenii. Nu putem să fugim cu toții când țara e afectată de o molimă. Nu e moral să plecăm când semenii au nevoie de ajutorul nostru”, le transmite medicul colegilor săi.
Pentru a câștiga lupta cu coronavirusul, mai sunt însă și alte două responsabilități civice, ale cetățenilor și ale autorităților.
”Până la moralitatea cadrelor medicale, ca să putem răzbi, avem nevoie de o moralitate colectivă, avem nevoie și de responsabilitatea cetățenilor. Cetățenii trebuie să rămână cât mai mult la domiciliu. Urmează responsabilitatea autorităților care au obligația să elaboreze măsuri eficiente, ce trebuie aplicate la momentul oportun, în timp util. Dacă nu adunăm toate cele 3 tipuri de responsabilități civice, nu putem câștiga bătălia cu coronavirusul”, mai spune medicul Radu Țincu.
E similar cu o bătălie militară. Atunci când îți trimiți armata la front, trebuie să o înarmezi. Omenirea are o problemă acum cu înarmarea cadrelor medicale. E un deficit al echipamentelor medicale peste tot în lume, o criză medicală.
Radu Țincu, medic la Terapie Intensivă, Spitalul Floreasca:
Multe cadre medicale infectate cu COVID-19, nici o măsură
Deși încă din săptămâna 9-15 martie au fost cadre medicale confirmate cu infecție cu COVID-19, în București, Suceava și Hunedoara, modul de organizare a activității și protecția personalului medical în unitățile sanitare nu s-au schimbat semnificativ, scria Institutul Național de Sănătate Publică, într-o analiză făcută săptămâna trecută.
”S-a înregistrat o creștere a cazurilor confirmate în rândul personalului medical, această creștere ducând, la rândul ei, la cazuri de infecție în comunitate”, a atenționat INSP.
Focarele apărute în ultima săptămână în unitățile sanitare au dus la mai mulți contacți apropiați care trebuiau identificați și monitorizați, preciza INSP.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro