Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în 2016 la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumului, lucru care l-a împiedicat inclusiv să facă parte din Guvern.

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a afirmat că toate criticile aduse modificărilor Codurilor penal și de procedură penală nu sunt justificate pentru că în acest moment vorbim doar de niște amendamente depuse, pentru transpunerea în legislația românească a Directivei Europene privind prezumția de nevinovăție și dreptul la un proces corect.

”În această Directivă, sunt câteva chestiuni care sunt obligatorii. Nu mai pot fi luați oameni cu cătușe, doar cei care fac fapte cu violență, dar ceilalți vor fi citați și trebuie să se prezinte. A, dacă nu te prezinți, trimit polițiștii după tine. Doi, nu se vor mai face audieri cu camere de luat vederi, pentru că așa spune și Comsiia Europeană, ele vor avea loc secret și, trei, termenul de penal și inculpat nu mai poate fi folosit decât atunci când ești judecat irevocabil și definitiv, adică la CEDO, ultima instanță. Dacă CEDO respinge solicitarea, abia atunci poți fi numit într-un fel sau altul. Dar până atunci, trebuie să uzezi de toate instanțele”, a spus deputatul PSD.

Întrebat dacă, pe acest principiu, Liviu Dragnea, care are o condamnare în justiție, va putea fi denumit ”penal” sau ”condamnat”, Cătălin Rădulescu a răspuns: ”Dânsul a atacat la CEDO, și nu știu dacă a primit o decizie. Eu știu că dânsul și-a dorit să atace la CEDO, dacă a făcut-o a făcut foarte bine, dacă CEDO spune că i s-au încălcat o mulțime drepturi, că nu au fost folosiți martorii ceruți sau au fost respinși martorii, sau nu au făcut o cercetare și pentru denunțător. Unul din prijncipiile de bază, este că întotdeauna trebuie să ai o anchetă echilibrată și pentru inculpat și pentru cei care acuză, iar procurorii DNA nu au făcut acest lucru”, a explicat deputatul PSD.

El a mai spus că și arestul preventiv nu se va mai putea fi dat decât pentru fapte cu violență. ”Îi judeci în libertate, pentru că instanța supremă decide dacă trebuie să faci închisoare.

Cătălin Rădulescu a mai afirmat că el, personal, cunoaște și are prieteni procurori din parchete. ”Sunt oameni profesioniști care își fac treaba. Există o mare ruptură între procurorii din parchete și cei din DNA, nu și-au dorit să ajungă în DNA. Acolo au ajuns oameni șantajați, care nu au multă experiență, care iau comenzi. (..) Ați văzut, când găsești 15, 20 care fac abuzuri e o chestie care dă de gândit”, a mai spus el, despre procurorii DNA.

Rădulescu a afirmat că are o inițiativă legislativă legată de suspiciunea rezonabilă.

”Sub această umbrelă a suspiciunii rezonabile, în acești ani s-au făcut cele mai multe orori în România, pentru că procurorii, repet, DNA, au făcut dosare la comandă, fără probe, ba ascultându-ți telefonul, ba pentru că doi inși vorbeau de tine, și au făcut dosare fără niciun fel de probe, s-au făcut dosare și au fost trimiși în judecată oameni care sunt nevinovați și acum trebuie să ajungă la CEDO”, a spus Rădulescu.

El a precizat că va propune înlocuirea suspiciunii rezonabile cu probe temeinice, care nu lasă niciun fel de dubiu.

”Așa, când vrei să condamni pe cineva, trebuie să existe proba. Dacă doar pe suspiciune rezolabilă vrei să îl trimiți în judecată să îi distrugi viața, nu se va mai putea”, a precizat Rădulescu arătând că așteaptă setul de amendamente legate de suspiciunea rezolnabilă, de la ministrul Justiției.

”Sacă domnul ministru trimite exact amendamentul pe care îl dorim noi, atunci se va aproba”, a adăugat deputatul PSD.

Citește și: EXCLUSIV/Impactul extrem de violent i-a crăpat capul și i-a frânt gâtul. Femeia accidentată mortal de ofițerul SRI a murit instantaneu

 
 

Urmărește-ne pe Google News