„Noi am trimis o adresă către prefecţi, astfel încât în cadrul Comitetelor pentru Situaţii de Urgenţă din fiecare judeţ, împreună cu ISU, să aibă o discuţie pentru pregătirea pe această temă şi aici nu vor studia numai partea spitalelor, spitalele ne interesează în primul rând pentru că acolo impactul, dacă spitalul nu e pregătit, dacă generatorul nu merge, este imediat pe pacienţii din spital. Dar sunt şi alte instituţii care pot să se uite la instituţii esenţiale şi astea pot fi cele care asigură servicii, care sunt necesare populaţiei şi care nu pot fi întrerupte”, a transmis Raed Arafat.
Termenul verificărilor este până în decembrie.
Șeful DSU a spus că și benzinăriile trebuie verificate în cazul unei pene de curent.
„Dacă rămâi fără curent o perioadă îndelungată, nu poţi alimenta maşinile, dacă nu poţi alimenta maşinile, nici maşinile de ambulanţă, nici pompierii nu pot să alimenteze. Toate aceste aspecte vrem să le verificăm şi să vedem ce este de făcut, dacă nu sunt pregătite. În cursul lunii decembrie ne vor răspunde prefecturile”, a mai spus șeful DSU.
Raed Arafat a precizat că românii trebuie să fie pregătiţi de o pană de curent majoră și a recomandat ca fiecare familie să aibă o trusă de urgență.
„Noi trebuie să fim pregătiţi, orice persoană în casă trebuie să aibă trusa de urgenţă şi care poate să o găsească detaliat pe portalul fiipregatit.ro. Asta include un sistem de iluminat, lanternă sau orice sistem de iluminat, mâncare care nu necesită să fie gătită, să fie mâncare neperisabilă, apă – 2 litri minimum de persoană/zi, minimum pentru 3 zile, medicamentele pentru persoanele cu probleme cronice, cam astea sunt componentele de bază într-o trusă care să fie acasă, pentru măcar 72 de ore. Şi fără panică, pentru că nu rezolvă nimic, panica creează probleme”, a mai recomandat Raed Arafat.