Șeful DSU a precizat că în astfel de situații, populația va trebui să fie pregătită.

„Dacă se dă mesaj de evacuare, să poată să se evacueze imediat. Să ai tot ce-ți trebuie într-o gentuță, pe care poți să o iei și să pleci, să nu trebuiască să te întorci că ai uitat banii, că ai uitat medicamentele, că ai uitat ceva. Dacă vine într-adevăr ordinul de evacuare, să înțelegi că acest lucru este serios”, a spus Arafat.

Șeful DSU a atras atenția și asupra faptului că oamenii trebui să colaboreze cu autoritatea locală în astfel de situații, „pentru că nu va fi timp pentru negocieri, pentru convingere.

„Dacă se spune că trebuie, înseamnă că trebuie evacuat”, a explicat Raed Arafat.

Totodată, în cazul în care se emite ordin de evacuare, oamenii sunt sfătuiți să ia cu ei un „bagaj de urgență”, care să fie ușor, nevoluminos, și care să conțină obiecte importante.

„Bagajul trebuie să-l ia o persoană, ușor la mână. Deci, nu vorbim de valize aici, în niciun caz. Vorbim de o geantă care să aibă actele esențiale, banii, dacă au bani în casă, să pună acolo medicamentele și orice alte lucruri importante, dar fără greutate, fără volum. Deci, asta este important, lucrurile pe care poți să le iei imediat și să pleci”, a spus șeful DSU.

Șapte morți și aproape 7.000 de gospodării distruse

Pechea este cea mai afectată comună din județul Galați, unde peste 2.000 de gospodării au fost inundate de ciclonul Boris care a lovit în urmă cu 10 zile.

Următoarele două localităţi afectate sunt Costache Negri şi Corod, fiecare cu câte 900 de case afectate, urmate de Slobozia Conachi, Cudalbi şi Corod.

„Din datele trimise de autorităţile locale către Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean Galaţi, reiese că în urma inundaţiilor au fost afectate 28 de comune din judeţul Galaţi. Sunt date estimative, urmând ca o situaţie concretă să fie prezentată după ce comisiile de evaluare vor termina munca în teren, iar datele vor fi centralizate”, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea.

În total, 6.939 de gospodării au avut de suferit, potrivit datelor estimative. Nu mai puțin de șapte persoane au murit în urma inundațiilor. De asemenea, în judeţul Galaţi, în afara gospodăriilor, au fost inundate şi drumuri naţionale, drumuri judeţene şi comunale, poduri, podeţe, străzi, agenţi economici, obiective culturale, sedii de instituţii, unităţi de învăţământ, fântâni, reţele de alimentare cu apă şi canalizare, teren arabil, culturi, solare, sere, drumuri forestiere, drumuri judeţene, cale ferată şi construcţii hidrotehnice.

FOTO: IGSU

 
 

Urmărește-ne pe Google News