„Mâine urmează să fie activat Mecanismul, la cererea Ministerului Sănătății, pentru medicamentul Tocilizumab, al cărui furnizor nu poate să furnizeze toate cantitățile necesare”, a afirmat Raed Arafat luni seară, după ședința de Guvern.

Șeful DSU a precizat că Ministerul Sănătății i-a transmis că „la acest moment avem cantităţi suficiente pentru încă 2-3 săptămâni”.

„Motiv pentru care vom activa Mecanismul să vedem, în ţările care nu se confruntă cu un val serios în acest moment, dacă putem lua de la ei medicamentul în anumite cantităţi”, a spus Arafat.

Acesta a precizat că se analizează posibilitatea de a solicita și „echipamente, în mod deosebit oxigenatoare individuale”, pentru a facilita creșterea numărului paturilor cu oxigen în spitalele care au paturi libere, dar care nu sunt conectate la oxigen.

​Ministerul Sănătății a anunțat că a solicitat marți Departamentului pentru Situații de Urgență activarea Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene pentru achiziționarea a 12.700 de flacoane de Tocilizumabum, medicament antiinflamator folosit în tratarea COVID-19.

„Solicitarea vine după ce firma producătoare, care are încheiat un acord cadru și un contract subsecvent cu Ministerul Sănătății, a anunțat că se află în imposibilitatea de a livra medicamentul până la finalul anului 2021, având în vedere situația de stock-out a produsului la nivel global. În aceste condiții, considerând situația acută provocată de intensitatea valului IV pandemic în România, ministrul interimar al Sănătății Cseke Attila a solicitat șefului DSU, Raed Arafat activarea mecanismului de protecție civilă”, se arată în comunicatul trimis azi de Ministerul Sănătății.

Ce înseamnă Mecanismul de Protecție Civilă al UE

Protecția civilă a UE a fost înființată în 2001 pentru a ajuta regiunile afectate de dezastre. Astfel, statele membre ale Uniunii Europene și alte șase țări participante – Islanda, Norvegia, Serbia, Macedonia de Nord, Muntenegru și Turcia – oferă asistență reciprocă, în baza unui mecanism.

Sursa: IGSU

Creat în 2001, acest mecanism a fost reformat în 2013 pentru a pune accentul pe prevenirea dezastrelor și pregătirea pentru acestea, potrivit Consiliului Europei.

Mecanismul de Protecție Civilă a fost activat de peste 420 de ori în ultimii 20 de ani. Printre cazurile recente s-au numărat cutremurul din Croația (2020) și incendiile de pădure din Grecia, Macedonia de Nord și Albania (2021).

 
 

Urmărește-ne pe Google News