„Principalele modificări aduse legislaţiei în vigoare vizează implementarea tehnologiei de localizare pe baza informaţiilor obţinute la nivelul terminalului mobil, inclusiv tehnologie de tip AML (n.r. – Advanced Mobile Location), care va putea oferi salvatorilor informaţii de localizare mult mai precise, aceste elemente generând o reducere semnificativă a timpului de gestionare a urgenţei şi implicit a timpului de răspuns la situaţii de urgenţă; identificarea utilizatorilor de cartele pre-paid, atunci când apelează numărul de urgenţă 112; procesare mai rapidă a urgenţei şi facilitarea localizării acestor apelanţi, concomitent cu descurajarea apelării abuzive a 112 şi alertării false”, a declarat Raed Arafat, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că una dintre măsurile ce vor fi implementate prin modificarea legislaţiei va fi şi majorarea sancţiunilor pentru apelurile false la 112.

„Tot această ordonanţă vizează (OUG 62/2019 – n.r.) transmiterea gratuită a mesajelor tehnice standardizate, scurte, asociate apelurilor de urgenţă ce conţin informaţii obţinute pe baza echipamentului terminal, inclusiv a celor de tip AML, şi majorarea sancţiunilor aplicabile în cazul apelurilor false”, a menţionat Arafat.

Potrivit acestuia, o altă măsură vizează încheierea unor protocoale cu Google şi Apple, ”pentru stabilirea condiţiilor tehnice de implementare a sistemului AML în România, pe cele două sisteme de operare existente pe terminale de telefonie mobile – Android şi iOS”.

„La nivelul STS au fost demarate discuţiile cu cele două companii, respectiv Google şi Apple, fiind stabiliţi termenii generali şi condiţiile specifice fiecăruia dintre cele două sisteme – Android şi iOS, urmând a fi stabilite detaliile tehnice şi semnate acordurile”, a precizat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Numărul scurt 114, pentru localizarea apelurilor

O altă măsură vizează modificarea de software de către operatorii de telefonie mobilă pentru transmiterea datelor de localizare către 112.

„Măsura vizează reconfigurarea infrastructurii operatorilor de telefonie mobilă pentru asigurarea transmiterii datelor de localizare către sistemul naţional de apel unic de urgenţă 112, prin modificările de software. Au fost elaborate la nivelul STS specificaţiile de interconectare, precum şi cerinţele tehnice cu privire la implementarea AML, acestea fiind transmise către operatori în data de 30 august. Totodată, s-a solicitat operatorilor mobili deschiderea numărului scurt 114, astfel încât să se poată testa şi valida interfeţele de interconectare configurate în baza specificaţiilor primare primite de la Google şi de la Apple”, a menţionat Raed Arafat.

Acesta a explicat că 114 nu este un număr care să fie format de cetăţeni, este un număr care în paralel cu apelarea 112 pleacă prin el mesajul care dă locaţia persoanei prin sistemul AML.

Potrivit lui Arafat, la data de 3 septembrie existau 160.667 de telefoane Android cu aplicaţia 112 activă şi 7.316 telefoane cu aplicaţia activă pe iOS. El a spus că faţă de 23 august s-a înregistrat o creştere de 514% pe Android.

O altă măsură vizează reducerea timpului de răspuns şi eliminarea disfuncţionalităţilor de comunicare de la nivelul dispeceratelor agenţiilor specializate de intervenţie la urgenţă prin integrarea dispeceratelor şi a centrului unic de apel de urgenţă.

 
 

Urmărește-ne pe Google News