„Sunt două mecanisme de lucru la acest moment, unul este vaccinarea şi intensificarea vaccinării şi doi este certificatul verde. Certificatul verde este o unealtă, un mecanism prin care se face o limitare a răspândirii bolii şi se face o protecţie a comunităţii, chiar dacă pentru unele persoane efectele acestui certificat nu sunt unele plăcute”, a afirmat joi șeful DSU, într-o conferinţă de presă, susţinută împreună cu Thierry Breton, comisarul european pentru Piaţă Internă, aflat în vizită la București.
Arafat a precizat că totuși „este un lucru temporar”, iar soluțiile temporare trebuie luate cât mai repede.
„Dar, un cuvânt care a fost zis, este totuşi un lucru temporar, asta nu va fi un lucru permanent. Însă soluţiile temporare care trebuie luate, trebuie luate cât mai repede şi implementate cât mai repede, ca să prevenim decesele şi să prevenim un nou val major care să ducă la un număr mare de decese”, a mai declarat Arafat, joi.
Șeful DSU a menţionat că prevenirea este unealta care trebuie folosită.
„Unealta de prevenţie este în mâna noastră, vaccinarea este în mâna noastră şi îndemnul la vaccinare avem nevoie să fie rostit de toţi şi explicat”, a transmis şeful DSU.
Începând din 25 octombrie și pentru următoarele 30 de zile, certificatul verde este necesar pentru accesul în centre comerciale, în hoteluri, inclusiv pentru a ieși din case, după ora 22.00.
Marți, au avut loc noi discuții privind proiectul de lege care introduce certificatul verde la job.
Printre amendamentele discutate de Comisia pentru sănătate a Camerei Deputaților se numără introducerea testului de anticorpi sau o perioadă de grație în care testele să fie decontate de stat.
Discuțiile continuă, întrucât cele șase comisii avizatoare nu au prezentat rapoartele asupra proiectului de lege. Cu o zi înainte, Nelu Tătaru afirmase că cel mai probabil plenul Camerei Deputaților va fi convocat săptămâna viitoare pentru un vot final.
Nelu Tătaru a atras atenția că întârzierea cu care este adoptat acest proiect de lege afectează campania de vaccinare, care a fost deja lovită de faptul că legea a picat inițial la Senat.
Proiectul de lege introduce obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, atât la stat, cât şi la privat. Angajații care vor refuza să prezinte certificatul verde la intrarea în instituția în care lucrează ar putea avea contractul de munca suspendat fără plata drepturilor salariale pentru o perioadă de până la 30 de zile.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro