Din acest motiv, secretarul de stat din Ministerul Sănătății le-a transmis, sâmbătă, părinților să își lase copiii acasă, în cazul în care aceștia prezintă cel mai mic simptom de răceală, notează Realitatea Plus.
”În primul rând, și unul dintre cele mai importante aspecte, dacă are orice simptom de răceală, copilul nu trebuie să fie dus la grădiniță sau la școală. Asta este responsabilitatea numărul 1. Regulile din interiorul școlilor fac obiectul unui Ordin care urmează să fie explicat și va stabili regulile, inclusiv când se închide școala. Ne așteptăm să apară focare”, a declarat Raed Arafat.
”Această abordare este și în alte țări, nu este o chestiune pe care o facem doar noi. Se pune și problema accesibilității la online pentru ca toți copiii să aibă acces la învățământ” , a adăugat șeful DSU.
Raed Arafat a spus, vineri, la Digi 24, că este nevoie de triaj epidemiologic la școală, contrazicând astfel Ghidul oficial pentru redeschiderea școlilor dat de Ministerul Sănătății, document care prevede că triajul epidemiologic nu se mai realizează la școală, ci acasă și va fi făcut de părinți.
”Triajul respectiv, acuma poate că o să șocheze de ce spun, dar triajul minimal poate să-l facă și un personal nemedical. Faptul că ai simptome respiratorii simple, temperatură, pentru asta nu-ți trebuie un medic să facă triaj. Și un profesor poate să observe aceste lucruri, după care copilul să fie trimis către personalul medical care să confirme acest lucru”, a menționat șeful DSU.
Raed Arafat s-a arătat preocupat de creșterea constantă a numărului de persoane infectate cu COVID-19, precizând că pentru a urma o curbă descendentă trebuie ca toată lumea se respecte regulile sanitare și de distanțare socială.
”Suntem într-un moment care este destul de îngrijorător. A crescut numărul de cazuri și suntem la un plafon, sperăm să vedem o scădere, dar acest lucru depinde foarte mult de modul în care cu toții respectăm regulile”, a precizat Raef Arafat la Realitatea Plus.
”Trebuie respectate regulile nu numai când ne văd alții, chiar și în familie trebuie să le respectăm. Așa putem să controlăm situația și să scădem încet-încet cifra la care a ajuns. Este un efort comun. Septembrie vine cu riscuri suplimentare”, a conchis secretarul de stat din Ministerul Sănătății.
FOTO: Mediafax
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro