„La noi nu s-a luat în considerare un lockdown total, însă s-a luat în considerare continuarea măsurilor care au fost implementate. Restricțiile de circulație după ora 23.00 rămân valabile. Rămâne valabilă închiderea magazinelor la o anumită oră, mai devreme decât de obicei, la ora 21.00. Rămân valabile restricțiile la restaurante, la terase, după incidențele peste 1,5 sau 3 la mie există reguli care se respectă. Există toate aceste aspecte, pe lângă măsurile locale pe care le luăm, și anume carantinările, unde, cu mici excepții, avem un rezultat chiar bun al carantinărilor care au durat, de regulă, mai mult de 14 zile. Sunt localități care au intrat în carantină la 11 la mie sau la 13 la mie și au ieșit din carantină la 4 sau 3 la mie”, a declarat Raed Arafat, marți seară, pentru B1TV.
Șeful DSU a vorbit și despre județele în care rata de infectare cu noul coronavirus se menține ridicată.
„Din păcate, avem aceeași incidență în București, Ilfov și Constanța. Doar în aceste locuri s-a constatat că impactul carantinei nu a fost același ca în alte orașe carantintate, precum Sibiu, Cluj sau Maramureș. Trebuie să verificăm de ce nu am avut rezultate similare. În toate celelalte locuri carantinate, măsurile impuse au avut efect și incidența infecțiilor a fost în scădere. Probabil că în locurile în care incidența a rămas aceeași, nu s-au respectat regulile (…) Atunci, trebuie intensificate controalele”, a mai spus șeful DSU.
Mai mult, Raed Arafat a vorbit și despre implicarea Ministerului Apărării în anchetele epidemiologice.
„Implicarea militarilor este o propunere despre care s-a mai vorbit. De ceva timp premierul Nicolae Ciucă a propus această soluție. A fost acceptată de Ministerul Sănătății, mai ales că nu suntem singura țară care a beneficiat de ajutor militar. Este un pas bine-venit. Se va face un instructaj militarilor, iar ei se vor putea implica în realizarea anchetelor epidemiologice. Dacă sunt instruiți, vor ști ce au de făcut și în felul acesta vom putea crește baza noastră de date”, a comentat Arafat, într-o intervenție la B1TV.
Raed Arafat a vorbit și despre măsurile prelungite de autorități.
„Sunt măsurile care sunt impuse și eu consider că dacă se respectă aceste măsuri realmente, putem să prevenim răspândirea. O problemă este a celor care nu vor să respecte aceste măsuri și care poate că nu le respectă nici astăzi, nu numai în preajma sărbătorilor. (…) Am fost întrebat, de exemplu, de mesele festive de Anul Nou. Știm foarte bine că mese festive nu pot fi organizate. (…) În familie, acasă sau undeva unde e proprietate privată, în casă la tine, nu avem ce face decât să te sfătuim. Dacă tu te duci și închiriezi un restaurant și spui că ai petrecere privată, asta e contrar regulilor și restaurantul poate să fie amendat de organele de ordine publică, fără să sune a amenințare”, a mai spus secretarul de stat în MAI.