În conferința de presă în care a prezentat filmul intervenției, Arafat a precizat că aceasta a fost organizată pe două zone principale, cu doi comandanţi și că niciunul dintre ei nu putea să vadă ce se întâmplă în partea cealaltă din cauza fumului foarte dens și a suprafeței întinse.
De asemenea, șeful DSU a vorbit despre „o abordare defensivă”, care a avut ca scop răcirea cisternelor din zonă şi împiedicarea extinderii focului.
„La 20:04 ajunge șeful DSU (Raed Arafat – n.r.). N-aveam decât să validez măsurile luate de dânșii și să suplimentez anumite aspecte. Să explic clar comentariilor foarte dese: Conducerea intervenției, partea tehnică este condusă și executată de pompieri cu expertiză în domeniu. Cum pe partea medicală e condusă de medici, că au expertiză”, a spus Arafat.
„Când am ajuns acolo, dispozitivul era stabilit, activitatea era în desfășurare, toate aspectele erau stabilite. Nu a venit doctorul Arafat, care e civil, și a dat dispoziții cum să stingă incendiul. Asta nu se face”, a continuat șeful DSU, care a acuzat o serie de „manipulări în spaţiul public” în legătură cu rolul celor care au intervenit la Crevedia.
„Scopul nu era stingerea incendiului de la cisternă, ci scopul era răcirea şi prevenirea răspândirii. (…) Era riscul ca gazul să continue să scape, pentru că e un gaz mai greu şi să producă alte evenimente. Aşa că aici abordarea era defensivă şi nu o abordare ofensivă”, a mai explicat Afarat.
De asemenea, el a spus că a cerut jandarmilor „să fie foarte fermi cu evacuarea civililor, inclusiv a personalului MAI care nu erau pompieri” pentru că „altfel, la a doua explozie, am fi avut zeci de civili răniți sau poate morți”.
„La fel și pompierii, dacă nu interveneau roboții puteam să avem morți printre colegii pompieri. Aceste două acțiuni au fost insistent repetate, că intră roboții mai repede și evacuăm populația. La 20:46 a fost cerută suplimentarea inclusiv cu echipaje ISU Prahova, înainte de a doua explozie”, a mai spus Raed Arafat.
Trei oameni au murit și peste 50, majoritatea pompieri, au fost răniți în urma exploziilor de la Crevedia, produse la o stație GPL care a fost controlată de mai multe ori de ISU, în 2020, și, în urma neregulilor, descoperite s-a luat decizia ca aceasta să fie închisă.
Foto: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Rahan5 • 04.09.2023, 08:27
Multiplele arsuri grave ale pompierilor sunt rezultatul Procedurii / Dotarii Gresite de Actiune a Pompierilor la locul incediilor cisternelor de carburant lichefiat sub presiune !. Trebuia sa fie o Procedura de Actiune contra focului de langa cisterne de GPL si in care se actioneaza numai cu auto-speciale de pompieri dotate cu turele de imprastiere a apei !. Robotii folositi sunt prea lenti si putin eficace fata de auto-specialele turelate (care existau sub forme mai vechi si pe timpul lui Ceausescu !). Astfel nu se ardeau grav atat de multi pompieri care s-au dus pe jos catre focul de GPL de la Crevedia.