„Am venit cu acest proiect în urma deciziei CCR şi am luat în seamă toate aspectele ridicate privind măsurile pe care le luăm pentru combaterea răspândirii şi pentru răspunsul la situaţia cu COVID-19, dar proiectul de lege nu este făcut numai pentru asta, este un proiect mai general care prevede toate aspectele legate de carantinarea în situaţii epidemiologice de risc biologic”, a spus Arafat.
El a precizat că în corpul legii sunt mai multe definiţii care să clarifice fiecare dintre termenii folosiţi.
„Pentru carantină şi izolare am adoptat terminologia din regulamentul sanitar internaţional, nu am mai rămas pe terminologia folosită în România. Atunci a rămas carantinarea pentru persoanele care sunt potenţial infectate şi care sunt sănătoase şi care sunt în perioadă de incubaţie, iar din punct de vedere al izolării se referă la persoanele bolnave care sunt deja afectate, acolo se vorbeşte de izolarea şi internarea persoanelor”, a explicat el, la şedinţa Comisiei juridice care se desfăşoară online.
Raed Arafat a precizat că a avut o discuţie cu reprezentanţi ai Parlamentului unde a explicat de ce anumite aspecte trebuie „să fie aşa cum au fost puse în lege”, menţionând că alte articole au fost modificate şi „au devenit mai puternice şi mai bine scrise”.
„Pot să spun că acest proiect, aşa cum l-am finalizat cu toţii, este un proiect care este valid şi care ne permite să ne facem treaba”, a transmis el.
Arafat a arătat că o discuţie lungă a vizat detaşarea personalului medical, o problemă cu care se confruntă autorităţile în această perioadă.
„Ne confruntăm cu o situaţie foarte serioasă din punct de vedere al personalului şi al asigurării personalului în spaţiile unde îngrijim pacienţii cu COVID. Astfel, s-a decis că este posibilă detaşarea prin ordin al Ministerului Sănătăţii sau al coordonatorului, pe o durată limitată de maximum 30 de zile. Bineînţeles, ordinele pot fi contestate de respectivele persoane, numai că asta a fost singura soluţie să acoperim nevoile”, a afirmat Raed Arafat.