Raed Arafat a vorbit despre adăposturile de protecţie civilă în Delta Dunării. „În acest moment, în zonele care sunt cu foarte puţină populaţie, s-au făcut soluţii cu Ministerul Apărării şi cum a zis domnul prim ministru, indiferent de aspect, vorbim de zone de siguranţă care sunt mult mai sigure decât casele oamenilor, zone făcute din beton care vor fi protejate şi unde oamenii pot să stea acolo o oră, două până trece alarma aeriană”, a declarat şeful DSU, prezent la inaugurarea unității de pompieri Perșani.
El a anunţat că trebuie revizuită politica pe adăposturile de protecţie civilă.
„Clar că trebuie revizuită politica noastră pe adăposturile de protecţie civilă în general, nu numai acolo, şi trebuie să începem să verificăm ce există, cum s-a făcut până acuma de către IGSU. Avem evidenţa la tot ce avem. Trebuie să ne asigurăm că toate sunt puse la punct, că toate sunt pregătite, mai ales în zona de frontieră, că acolo este riscul care există. Cum zicea domnul prim-ministru, riscul este unul foarte minim, dar cu cât există risc, noi avem obligaţia să acţionăm, să dăm mesaje, să dăm totul pentru a proteja populaţia, chiar dacă riscul este 0,001% tot trebuie să ne pregătim şi să protejăm populaţia şi asta e motivul pentru care Armata a intrat cu nişte soluţii imediate, rapide, care au fost în final aprobate prin Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă”, a mai declarat Arafat.
Ciolacu: Nu ne atacă nimeni, oameni buni. Haideţi să liniştim populaţia
Prezent la același eveniment, premierul Marcel Ciolacu a declarat că situaţia din zona frontierei cu Ucraina, în Deltă, este sub control şi de aceea trebuie să ne pregătim să nu fie niciun pericol.
Premierul a spus că adăposturile din Deltă sunt necesare pentru ca lumea să fie în siguranţă. „Sunt foarte multe lucruri pe care nu le-am spus presei, sunt în lucru cu MApN şi cu IGSU, şi azi-noapte a funcţionat sistemul Ro-Alert în acea zonă şi nu exista până acum acoperire peste tot”, a arătat Ciolacu.
Şeful Executivului a menţionat că nu arată „estetic”, dar a fost o intervenţie rapidă, pentru că oamenii s-au simţit în nesiguranţă”.
„Vor veni investiţii majore în toate zonele de frontieră, ţinând cont de ce face Federaţia Rusă”, a completat premierul, arătând că sunt detalii militare.
Întrebat dacă există vreun pericol în acest moment, Ciolacu a răspuns: „Din câte se vede, situaţia este sub control şi de aceea trebuie să ne pregătim să nu fie niciun pericol. Repet, sunt de acord că nu sunt foarte aspectuoase, dar a fost o improvizaţie pentru o perioadă foarte scurtă de timp”.
Ulterior, premierul a spus că populația trebuie liniștită, pentru că nu ne atacă nimeni.
Nu ne atacă nimeni, oameni buni. Haideţi să liniştim populaţia, că o luăm razna cu toţii. Nu ne-a atacat nimeni şi nu ne atacă nimeni. Au sărit nişte rămăşiţe dintr-o dronă care a fost lovită de armata ucraineană. Nu a avut explozibil, nu a avut nimic care să dăuneze cetăţenilor.
Marcel Ciolacu:
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro