Sesizările au fost anunțate public recent de Curtea de Conturi, însă au la bază un raport publicat de instituție în vara lui 2020, intitulat „Gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență”.

„Noi l-am contestat, era plin de acuzații care erau incorecte și acuzații asupra unor procese care încă nu erau finalizate. Când s-a scris de această pagubă, nici nu era finalizat procesul în unele achiziții și unele au fost deja controlate, atunci după mai multe discuții după unele aspecte contestate de noi au fost acceptate și altele care au fost trimise la DNA au rămas așa cum erau prevăzute în raport, motiv pentru care IGSU s-a îndreptat împotriva Curții de Conturi împotriva raportului în instanță. Acest proces a fost recent intentat de către IGSU pentru a discuta raportul la nivelul instanței. Sunt foarte multe aspecte care trebuie să fie discutate, până se decide în final că cineva a abuzat în serviciu și a produs pagube statului”, a explicat Raed Arafat într-o filmare postată pe Facebook.

IGSU, în subordinea lui Raed Arafat, este acuzat de abuz în serviciu, iar Ministerul Sănătății, condus atunci de Nelu Tătaru, de abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals.

„Noi am trecut printr-o situație total neobișnuită în care viața nu a mai fost cea cunoscută de oricare dintre noi. Ne-am trezit că puteam să achiziționăm echipamente de la unele piețe limitate, ne-am trezit cu speculații, cu prețuri crescute la maxim de producători. În situația de calamități asumarea riscurilor uneori poate fi tradusă în mintea unor auditori care stau liniștiți la birou ca și abuz în serviciu. Acest lucru trebuie diferențiat, abuzul în serviciu dacă a fost prin faptul că cineva și-a asumat un risc, să rezolve o probleme, să dea medicilor ce au nevoie, înseamnă că această persoană trebuie pedepsită pentru că și-a asumat riscul și și-a asumat responsabilitatea pentru a rezolva o problemă? Cum era mai bine? Să stea să nu facă nimic, să spună că n-am nicio bază legală, mai bine moare lumea și eu nu rezolv? Putea și asta să fie o soluție și atunci cu siguranță nimeni nu spunea că și-a abuzat funcția sau serviciul și zicea lumea că a respectat legea în litera ei”, a mai precizat Raed Arafat.

Înainte să linșăm și să acuzăm oamenii trebuie să așteptăm să vedem ce va zice partea care investighează. Nu suntem singura țară care ne-am confruntat cu această situație și cred că nu vom fi nici ultima țară care s-a confruntat cu situația în care funcționarii, personalul responsabil, șefii de instituții și-au asumat riscuri și responsabilitatea pentru a rezolva problema și să nu stea să se uite la probleme fără a găsi soluții.

Raed Arafat, șeful DSU:

Într-o filmare postată, vineri, pe Facebook, Raed Arafat a transmis ce s-a întâmplat în cazul a două firme din străinătate care trebuiau să livreze ventilatoare.

„Este vorba despre ventilatoarele care urmau să fie achiziționate de la o firmă din Elveția pe fonduri europene și de la o firmă din Coreea pe fonduri din bugetul de stat. În ambele situații s-au plătit sume de avans în limita prevederilor legale. Avansul pentru cele două firme era să garantăm că urmează să le luăm, fiind o piață volatilă și extrem de lucrat în primele luni ale pandemiei, urmând să se facă plata integral la livrare. Ambele firme au avut probleme în obținerea echipamentelor la timpul care a fost promis de ei pentru că au apărut probleme la nivelul fabricii care livrează echipamentele respective. Probleme care au fost confirmate la momentul respectiv și de ambasada noastră la Beijing”, a explicat Raed Arafat.

Șeful DSU a transmis că după ce firmele nu și-au respectat timpul de livrare IGSU a mers în instanță pentru a recupera avansul plătit.

„Întârziind și după anumite prelungiri ale contractului a fost luată decizia de a întrerupe contractul și s-a solicitat plata avansului înapoi. Neplătind să plătească avansul înapoi, dorind să vină cu echipamentele atunci IGSU s-a îndreptat către cele două firme la instanțele românești, unde sunt două procese în curs pentru recuperarea avansului sau după cum vor decide instanțele, obținerea echipamentelor care erau prevăzute în valoarea avansului. Nu putem vorbi de o pagubă produsă, este vorba de o situație comercială într-un contract comerical care se rezolvă pe linia instanțelor”, a mai spus Raed Arafat.

Curtea de Conturi a reclamat infracţiuni de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals la Ministerul Sănătății, iar prejudiciul depășește 2,8 milioane de lei. La Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Curtea de Conturi Curtea a sesizat la DNA şi două posibile fapte de abuz în serviciu, iar prejudiciul este de peste 15 milioane de lei.

 
 

Urmărește-ne pe Google News