„Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă are identificate  zonele unde să fie duşi sinsitraţii în cazul unui cutremur. Există identificate aceste zone, cum s-a zis, zona Arenei Naţionale, zona Palatul Parlamentului, alte zone în care putem avea sinsitraţii şi acolo să decidem unde să-i ducem în cazul unui cutremur major”, a spus Arafat, la conferinţa Conferinţa România-Japonia despre managementul dezastrelor, organizată de DSU şi Ambasada Japoniei.

Potrivit secretarului de stat, zona unde vor fi duşi sinistraţii nu trebuie să fie neapărat apropiată zonei unde a avut loc cutremurul.

„Nu trebuie să fie în zona apropiată seismului. Sigur că putem vorbi de parcuri, stadioane, dar poate apărea lichefiere. Până la un punct, această lichefiere este comună în toate cutremurele majore. E un fenomen prin care solul saturat, mai ales cu sedimente recente, nisip, pietriş şi umpluturi din construcţii, poate să-si piardă puterea în timpul cutremurelor. Asta poate duce apoi la scufundarea şi deplasarea unor clădiri sau avarii în structuri prin scuturarea propriu-zisă şi apa să iasă la suprafaţă, iar zona să fie imposibil de folosit”, a precizat Raed Arafat.

Şeful DSU a explicat că locurile de adunare a sinistraţilor vor fi anunţate după cutremur, prin orice mijloc de comunicare, inclusiv la megafoane.

„Vor fi puncte de unde să fie luaţi oamenii, dar nu pot fi anunţate din timp pentru că s-ar putea ca unul din puncte să nu mai fie utilizabil. Să fie acolo ceva care a fost avariat. Aceste puncte se comunică în timpul răspunsului, folosesc radioul, televiziunile dacă funcţionează, se foloseşte orice mijloc de comunicare, inclusiv mersul cu sisteme de amplificare anunţând punctele de adunare a oamenilor dintr-o anumită zonă. De acolo asigurăm transportul spre zonele sigure. Să spui din timp punctele de adunare şi colectare şi că acolo vor fi autobuzele care îi vor prelua pe oameni cred că este mult mai greu, la un moment oarecare. Pentru că, în situaţia reală, putem să ne trezim că trebuie să schimbăm acest loc”, a spus Raed Arafat.

Secretarul de stat a adăugat că există o colaborare cu Japonia, care a început cu mulţi ani în urmă programele de pregătire a populaţiei pentru seisme.

Citește și: Un cutremur precum cel din 1977 ar provoca pagube de 6 miliarde euro. Ce spun asiguratorii

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News