Procurorii l-au chemat să îl întrebe despre rolul său în intervenţia la Colectiv abia la trei ani după ce, în noiembrie 2016, părinţii victimelor şi ai supravieţuitorilor au depus o plângere penală, în care acuzau de neglijenţă şi ucidere din culpă mai mulţi responsabili din sistemul medical şi din Guvern.
Vezi pe Libertatea filmarile secrete de la incendiul din Colectiv!
UPDATE ora 18:00. Raed Arafat a ieșit de la audieri după patru ore, folosind o altă ieșire din clădirea Parchetului General decât cea utilizată în mod obișnuit, evitând, astfel, să dea din nou ochii cu părinții victimelor.
UPDATE. Subiectul a fost dezbătut și în emisiunea Adrianei Nedelea LA FIX:
Pe lista celor acuzaţi de părinţi se mai află Victor Ponta, fost premier, şi Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătății la data incendiului din clubul Colectiv.
Mai mulţi supravieţuitori şi rude ale victimelor l-au aşteptat pe Raed Arafat încă de la ora 9, în faţa Parchetului General. La fel şi presa. Arafat s-a lăsat însă aşteptat. Când a ajuns, a intrat direct în clădirea Parchetului, refuzând să răspundă întrebărilor părinţilor.
Narcis Hogea, tatăl lui Alexandru Hogea, unul dintre tinerii arşi care au murit din cauza infecţiilor şi a întârzierii cu care s-a făcut transferul pacienţilor în străinătate, i-a spus lui Arafat: “De patru ani aşteptăm să veniţi în faţa justiţiei”. Arafat nu a răspuns nimic.
”Te aștept de dimineață. Nu scapi! Fii atent aici, că nu scapi. Criminal dement ce ești! O să răspunzi în fața justiției!”, i-a spus o femeie, în timp ce Arafat urca treptele spre intrarea în sediul Parchetului.
Narcis Hogea, care a venit să îl aștepte pe Raed Arafat îmbrăcat cu un tricou care avea imprimată o fotografie cu fiul său, iar pe spate scria Colectiv GTG 2010, l-a întrebat dacă își amintește de Alex Hogea.
”E băiatul despre care ați spus «S-a greșit, care-i problema!». Vă spune ceva? Nici nu mă băgați în seamă. De patru ani încerc să vorbesc cu dumneavoastră și nu mă băgați în seamă”, i-a reproșat Narcis Hogea lui Raed Arafat, care a intrat foarte repede în sediul Parchetului, fără să facă vreo declarație sau să se oprească să discute cu cei din familiile victimelor din Colectiv care l-au așteptat.
Săptămâna viitoare se împlinesc patru ani de la incendiul care a zguduit România. Părinţii cereau, prin plângerea lor din 2016, ca toţi cei vinovaţi pentru moartea răniţilor în spitale să fie pedepsiţi, de la medici şi până la secretarul de stat Raed Arafat, fostul ministru al sănătăţii, Nicolae Bănicioiu şi fostul premier, Victor Ponta.
La audieri au fost aduşi deja mai mulţi medici, manageri de spitale, iar mâine ar urma să răspundă întrebărilor procurorilor şi Nicolae Bănicioiu, fostul ministru al Sănătăţii.