„Nici nu s-a publicat legea și au început atacurile împotriva ei și a persoanei mele, parcă eu sunt cel care a scris-o singur, a dezbătut-o singur și a votat-o singur. Încercarea de a lega cu orice preț numele meu de orice este negativ și orice este neplăcut în relația cu COVID-19 este evidentă, mai ales în ultima perioadă”, a scris Raed Arafat pe Facebook.
Altul spunea că dr. Arafat va controla totul după ce se promulgă legea! Chiar așa? Au votat toți o lege care dă putere absolută doctorului Arafat?
Raed Arafat:
„Am auzit cum cineva își bătea joc de un termen folosit de noi în ultima perioadă, și anume «comandantul acțiunii», zicând că este o invenție care nu se regăsește în legislație. De fapt, termenul se referă la persoana care coordonează integrat acțiunea de răspuns. […] Termenul se referă la cel care comandă intervenția la nivel județean, acesta fiind de regulă inspectorul-șef ISU sau chiar prefectul, iar la nivel național termenul se referă la șeful Departamentului pentru Situații de Urgență sau persoana care îl înlocuiește, de regulă aceasta fiind inspectorul general al IGSU”, a adăugat Raed Arafat.
Senatul a adoptat aseară proiectul privind carantinarea şi izolarea, după aproape o săptămână de blocaj în această Cameră. După discuţii care s-au prelungit, timp de mai multe zile, târziu în noapte, s-a ajuns la o formă agreată de toate partidele.
Principalele prevederi ale legii carantinei
- Izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne şi simptome sugestive, precum şi pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen, chiar dacă acestea nu prezintă semne şi simptome.
- Măsura izolării trebuie să fie dispusă pe durată limitată, în mod nediscriminatoriu şi proporţional cu situaţia pe care o determină.
- Izolarea trebuie să fie pe o durată limitată, care protejează interesul public şi să nu determine un dezechilibru între nevoia de protejare a sănătăţii publice şi imperativul respectării libertăţii persoanei.
- Izolarea într-o unitate medicală se face pentru cel mult 48 de ore, exclusiv în vederea efectuării examinărilor clinice, paraclinice şi a evaluărilor biologice.
- Persoana izolată nu poate părăsi unitatea sanitară sau locaţia declarată fără încuviinţarea medicului sau a reprezentantului direcţiei de sănătate publică, iar măsura izolării încetează la data confirmării persoanei ca persoană vindecată pe baza examinărilor clinice şi paraclinice şi a recomandării medicului care constată că riscul de transmitere a bolii nu mai există.
- Persoanele care contestă juridic carantinarea sau izolarea vor fi monitorizate medical, iar decizia primei instanţe în acest sens este executorie.
- Persoanele care nu respectă măsura carantinării la domiciliu, medicul sau organele de control recomandă, iar reprezentantul DSP decide carantinarea persoanei în spaţiul special desemnat de autorităţi.
- Copiii ai căror părinţi se îmbolnăvesc de coronavirus vor rămâne în familie. Dacă nu au rude apropiate care să aibă grijă de ei, părinţii, medicul sau Direcţia de Sănătate Publică vor anunţa serviciul de asistenţă socială, care va monitoriza situaţia şi, dacă e necesar, va lua măsuri.
- Personalul medical detaşat va primi suplimentar 50% din salariu, o diurnă de 2%, cât şi cazarea şi transportul în localitatea unde a fost dispusă detaşarea. Detaşarea nu poate depăşi 30 de zile.