Decizia „avea o singură menire: să salvăm cât mai multe vieți, să nu ne punem în situația pe noi, pe colegii noștri din unitățile de primiri urgențe și din spitale să aleagă dintre pacienții care ajung cu ambulanțele cine intră și cine rămâne în ambulanță și așteaptă în ambulanță. Deci, acolo nu am dorit să ajungem”, a spus Raed Arafat.
Șeful DSU a precizat că evacuarea spitalului s-a făcut „mai târziu, în cursul nopții, când noi, de fapt, ordinul l-am emis pe la prânz ieri, iar echipa noastră la spital era în jurul orei 15.00”
Știu că s-a produs un disconfort, știu că multă lume vede acest lucru ca un lucru incorect pentru pacienții care erau internați la „Foișor”. Da, sunt de acord, nu este deloc un lucru plăcut. Este un lucru care în condiții de normalitate putea să se desfășoare mult mai bine, dar în condițiile de normalitate nu am ajunge să evacuăm un spital pentru a-l transforma pentru COVID.
Raed Arafat:
El a mai spus că decizia de a transforma Spitalul Foișor într-o unitate COVID a fost luată pentru a reuși „să punem la dispoziția Bucureștiului încă un număr semnificativ de paturi cu oxigen, dar și de terapie intensivă”.
Potrivit afirmațiilor lui Arafat, este vorba de 28 de paturi ATI care s-au creat și au intrat în circuit și 90 de paturi cu oxigen, „astfel încât pacienții care erau în UPU să nu continue să rămână în UPU din lipsă de locuri, iar pacienții care ajung în UPU să poată să fie îngrijiți corect până la găsim locuri de Terapie Intensivă”.
Când vine vorba de a lua decizii, sunt convins că poate nu întotdeauna sunt perfect înțelese sau tolerate, dar între a nu lua o decizie – și după care a da explicații, pe bună dreptate, că de ce am lăsat unii oameni fără îngrijiri medicale potrivite, de ce am lăsat unele persoane să se agraveze, fără să găsim pentru ele lor – și între a supăra și de a crea o platformă de atacuri, inclusiv politice, în acest sens, printr-o decizie care salvează vieți, eu în continuare aleg soluția de a lua decizii, de a suporta consecințele atacurilor, dar să știu, în sfârșit, că am luat o decizie care a salvat vieți.
Raed Arafat:
Patru pacienți transferați deja la „Foișor”
„Sâmbătă, la ora 11.00 a fost transferat ultimul pacient la domiciliu, cu ambulanța. La ora 15.00 a venit autorizarea că spitalul poate operaționaliza paturile ATI și cele de oxigen. Deja au fost aduși aici patru pacienți și vor continua transferurile”, a mai spus Arafat.
El a prezentat situația de sâmbătă, la nivel național, la ora 11.00:
- 784 de cazuri în UPU,
- 11 pacienți Covid intubați
- 4 pacienți suspecți Covid intubați
- 106 pacienți Covid cu necesar de oxigen ventilație non-invazivă
- 12 pacienți suspecți Covid cu necesar de oxigen ventilație non-invazivă
- 190 de pacienți Covid cu nevoie doar de oxigen
- 77 de pacienți suspecți Covid cu nevoie doar de oxigen
Potrivit lui Arafat, în București erau 159 de pacienți în UPU, dintre care 8 intubați, 34 cu necesar de ventilație non-invazivă și 83 cu necesar de oxigen.
Chiar dacă situația arată o stabilitate ca număr de cazuri și o începere de scădere, cazurile de terapie intensivă și cu necesar de oxigen vor continua să ajungă la unitățile de primiri urgențe în următoarea perioadă, Aveam obligația să ne pregătim și mai bine în acest sens.
Raed Arafat:
Evacuarea cu probleme a Spitalului Foișor ascunde mai multe săptămâni în care mai multe tabere s-au luptat pentru ca spitalul să nu fie făcut unitate de suport COVID.
Unitatea a fost propusă într-un proiect de ordin al Ministerului Sănătății pe 25 martie, însă în forma finală din 5 aprilie nu a mai apărut. Decizia a venit după ce pe 2 aprilie managerul spitalului a trimis o adresă Ministerului Sănătății în care susținea că unitatea nu poate trata pacienți COVID.
Peste 100 de pacienți au fost evacuați din Spitalul Foișor vineri noapte, pentru a elibera 26 de paturi ATI pentru bolnavii de COVID, întrucât instituția urma să devină de azi, 10 aprilie, spital dedicat bolnavilor de coronavirus.
România a înregistrat în ultimele 24 de ore un număr de 4.310 cazuri noi de COVID-19. Numărul celor internați la Terapie Intensivă se ridică astăzi, 10 aprilie, la 1.492, potrivit bilațului transmis sâmbătă de autorități.
Dintre cei 105 pacienți, 11 au fost internați în alte patru spitale din București, unul la Buzău și altul la Galați.
Conform instituției conduse de Vlad Voiculescu, eliberarea paturilor era necesară pentru că „de mai bine de o săptămână, în București sunt zero locuri ATI disponibile în anumite momente ale zilei”.
Ministerul Sănătății a susținut că Spitalul Foișor știa vineri, la ora 11.00, că se pregătește evacuarea pacienților, dar la ora 19.00, managerul Ioan Stoica „încă nu întocmise documentele necesare”.
Spitalul Foișor a început să primească sâmbătă pacienți cu COVID-19.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro