”Ordinul nu închide spitalele. Ordinul nu închide serviciile ambulatorii care rămân deschise (…) Ordinul pune o prioritizare între cazurile care pot fi amânate şi situaţia în care ne aflăm şi unde sunt cazuri care au nevoie de resursa umană suficientă dedicată lor, cu specialitate ATI, Anestezie, Urgenţă”, a transmis Raed Arafat, de la Guvern.
Acesta a explicat că decizia ce caz poate fi amânat şi ce caz nu poate fi amânat este a medicului. ”Este prioritizarea resurselor ce am făcut, principiu foarte cunoscut în cadrul medicinei de dezastre şi se aplică atunci când avem limitare de resurse şi avem nevoie de resurse în acest sens. Nu suntem nici prima, nici ultima ţară care ia astfel de măsuri”, a adăugat Raed Arafat. Potrivit acestuia, trebuie luate măsuri speciale în această situaţie specială în care ne aflăm, cu 15.000 de cazuri zilnic.
Raed Arafat a exclus retragerea ordinului. „Măsura pe care am luat-o o ia orice manager care se ocupă de o situaţie de dezastru, de catastrofă medicală. Ea există. Manualele descriu acest lucru”, a spus şeful DSU.
Precizările șefului DSP vin în contextul în care PSD a solicitat convocarea, la începutul săptămânii viitoare, a unei şedinţe a Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului la care să participe ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, Raed Arafat, dar şi preşedinţii comisiilor parlamentare de sănătate, pentru a găsi soluţii legislative în privinţa accesului limitat al pacienţilor cu boli cronice la tratament în spital.
De asemenea, afirmațiile lui Arafat vin în completarea celor făcute astăzi, 6 octombrie. După ce avocatul Poporului, Renate Weber, s-a sesizat din oficiu și a transmis, miercuri, că suspendarea internărilor și a operațiilor non-urgente, anunțată de șeful DSU pe 4 octombrie, va avea „consecințe dezastruoase asupra pacienților”, Raed Arafat a spus: „Cine citește ordinul va vedea că ordinul permite continuarea intervențiilor și tratamentelor acolo unde nu se pot amâna, clar că urgențele nu se amână, cazurile oncologice sunt menționate acolo ca excepții, acolo unde tratamentul trebuie să se desfășoare și nu blochează activitatea ambulatorie”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro